Staking işlemini gerçekleştirmenin 3 yolu bulunuyor: Borsalar aracılığıyla staking, cüzdanlar aracılığıyla staking ve stake sağlayıcıları aracılığıyla staking.
- Borsalarla Staking: Borsaların sağladığı imkanlarla staking herkes için uygun bir yöntem olarak nitelendiriliyor. Çünkü borsa sizin için her şeyi yapıyor ve siz elde ettiğiniz gelirin tadını çıkarıyorsunuz. Ancak bu noktada borsaların bu hizmet için zaman zaman yüksek sayılabilecek ücretler talep ettiklerini belirtmek gerekiyor. Coinbase, Binance, Kraken, OKEx, Kucoin ve Huobi staking hizmeti sunan borsalar arasında yer alıyor.
- Cüzdanlarla Staking: Cüzdalar aracılığıyla yapılan staking genellikle güvenli olduğu için tercih ediliyor. Ancak burada da cüzdanların yüksek ücretleri yatırımcılar için sorun olabiliyor. Huobi Wallet, Trust Wallet ve Hashquark gibi cüzdanlar staking hizmeti sunuyor.
- Stake Sağlayıcılarıyla Staking: Bunlar sadece stake işlemleri için oluşturulan hizmetlerdir. Ancak bu platformlarda coin çeşitliliği diğerlerine kıyasa daha düşük olabiliyor.
Bunlara ek olarak tecrübeli yatırımcılar genellikle cüzdan aracılığıyla yapılan staking’leri tercih ederken birçok yatırımcının borsalara bu konuda güvendiği ve staking hizmetini ücretlere rağmen kullandığı görülüyor.
Staking Yapılabilen Coin’ler
Staking hizmeti sunan ve uzun zamandır bunu devam ettiren kripto para birimleri arasında Tezos (XTZ), Cosmos (ATOM), EOS, Algorand (ALGO) sayılabilir. Bunlara ek olarak son zamanlarda muhtemelen en popüler olanı Ethereum’dur (ETH).
Ethereum ağında ETH 2.0 güncellemesi gerçekleşecek ve güncellemenin gerçekleşebilmesi için kullanıcıların belli bir miktarda ETH’u kilitlemesi istendi. İstenilen rakama geçtiğimiz günlerde ulaşıldı ve bu sayede ETH 2.0 güncellemesinin 1 Aralık’ta gerçekleşmesi bekleniyor.
Binance İle Staking
Kripto para işlem platformu Binance’te şu anda 24 adet coin stake edilebiliyor. Bu coin’ler arasında, Algorand (ALGO), TomoChain (TOMO), Harmony (ONE), DASH, Cosmos (ATOM), Polkadot (DOT) ve Komodo (KMD) yer alıyor.
Bunlara ek olarak Binance kullanıcılarına üç çeşit staking sunuyor: Locked Staking (Kilitli Staking), Flexible Staking (Esnek Staking) ve DeFi Staking.
- Locked Staking: Kilitli staking’de kullanıcılar normal staking’de olduğu gibi belirli bir süre coin’leri kilitleyerek ödül kazanıyor. Binance’de locked staking’de 1 ile 90 gün arasında kilitleme süreleri bulunuyor.
- Flexible Staking: Bu seçenekte kullanıcılardan herhangi bir kilitleme işlemi yapması istenmiyor ve kullanıcılar coin’lerini istedikleri işlemlerde kullanabiliyor. Kullanıcıların varlıklarının günlük ortalaması alınıyor ve ödül de bu ortalamaya göre dağıtılıyor. Esnek staking’de ödül oranı kilitli staking’e göre daha az oluyor.
- DeFi Staking: Merkezsiz finans ürünleri ile yapılan staking’dir ve hem esnek hem kilitli staking yapılabilir. Yapılan açıklamalara göre en karlı staking yöntemi DeFi staking’dir.
Binance’de staking’e başlamak için “Finans” menüsünden “Stake etme” seçilerek işlemlere başlanabilir. Sonrasında ise adımlar takip edilerek yukarıdaki üç stake etme türünden hangisi isteniyorsa onunla işleme devam edilebilir ve stake işlemi gerçekleştirilebilir.
Staking Sonuçu
Aslında staking oldukça basit bir yöntem olduğu için ve pasif gelir elde etmek için iyi bir yol olduğu için kullanıcılar tarafından sıklıkla tercih ediliyor. Ayrıca projeler ve borsalar da artık satking’e yöneliyor ve kullanıcılarına/katılımcılarına stake edilebilecek ürünler sunmaya çalışıyor.
Staking’de sadece volatilite büyük bir sorun olarak karşımıza çıkıyor. Ancak volatilite de zaman zaman özellikle artış dönemlerinde bir avantaja dönüşüyor.