NFT staking, kripto dünyasında pasif gelir elde etmenin yeni bir yoludur. NFT sahiplerinin ödüller kazanmak amacıyla varlıklarını DeFi platformlarında kilitlemesine imkan tanır.
Bu ödülleri, NFT koleksiyonlarını satmadan kazanmak mümkündür.
Çoğu kişi benzersiz tokenleri (NFT’ler) değeri zaman içinde artabilecek sanat eserlerinin ve koleksiyonluk ürünlerin dijital temsilleri olarak düşünmektedir. Bazı NFT projeleri, elde ettikleri gelirlerin bir kısmını NFT sahibi toplulukla da paylaşır. Bu gelirler, genellikle ikincil piyasa satışlarından ve telif ücretlerinden gelir.
DeFi yield farming’e benzer şekilde, NFT staking de katılımcıları ödüllendirmek için Hisse İspatı (PoS) mekanizmasını kullanır. Kullanıcılar, NFT’lerini kilitleyerek yıllık getiri oranı (APY) ve stake edilen NFT sayısına bağlı olarak ödüller alabilir.
Genel arz düşük olma eğiliminde olduğundan, NFT staking bireysel anlamda yatırımcılara avantaj sağlayabilir. Daha geniş bağlamda ise NFT staking, NFT’lere dijital sanat eseri koleksiyonu yapma fikrinin ötesine geçen yeni kullanım alanları getirir.
NFT Staking Nedir ve Nasıl çalışır
İsminden de anlaşılabileceği gibi NFT staking, NFT’leri bir platform ya da protokolde staking ödülleri ve başka ayrıcalıklar kazanmak için kilitlemek anlamına gelir. Bu da NFT sahiplerinin, NFT’nin mülkiyetini ellerinde tutmaya devam ederken bir yandan da pasif gelir elde etmesine imkan tanır.
NFT staking, diğer DeFi yield farming kavramlarına kıyasla henüz yolun daha çok başında olsa da ikisi de benzer şekilde çalışır. NFT’leri bir platformda kilitleyerek yıllık getiri oranına (APY), staking süresine ve stake edilen NFT sayısına bağlı olarak ödüller kazanabilirsiniz.
NFT’lerin eşsiz doğası nedeniyle yatırımcılar ve koleksiyonerler genellikle varlıklarını tutmayı (HODL) ve spekülasyon yapmayı tercih eder. NFT staking, bu kişiler için varlıklarını paraya çevirmeye yönelik yeni bir fırsat yaratır, bu da daha fazla kişinin katılımcı olmasına ve stake edilebilir NFT’lere yönelik piyasa talebinin artmasına neden olabilir.
NFT stake etmek, Bitcoin (BTC) ya da Ethereum (ETH) stake etmeye benzerdir. Tek ihtiyacınız olan, içinde NFT’lerin olduğu bir kripto para cüzdanıdır. Fakat tüm NFT’leri ödül kazanmak için stake etmek mümkün değildir. Şartlar, projelere göre farklılık gösterebilir. Bu nedenle, ilgilendiğiniz projeleri NFT’leri satın almadan önce incelemeniz daha doğru olacaktır.
NFT’leri Nerede Stake Edilir
Aralık 2021 itibarıyla fırsatlarının çoğu, oyna-kazan oyunlarından gelmektedir. MOBOX ve Zookeeper, bunlara örnek olarak verilebilir. Binance Fan Token Platformu ve Doge Capital gibi bazı projeler de platformları üzerinde staking özelliği geliştirmektedir.
- MOBOX (MBOX)
- Zookeeper (ZOO)
MOBOX NFT Stake
MOBOX, DeFi yield farming’i NFT’lerle birleştiren bir oyna-kazan meta evrenidir. Binance Smart Chain üzerinde inşa edilmiş olan MOBOX, oyuncuların NFT’lerini stake ederek projenin yerel kripto parası MBOX ile ödüller kazanmasına imkan tanır.
Zookeeper NFT Stake
Zookeeper, oyunlaştırılmış bir yield farming DApp’idir. Farklı maskotlara sahip likidite havuzlarında NFT staking yapma imkanı sunar.
NFT staking, katılımcıların boşta duran NFT koleksiyonlarından ekstra gelir elde etmesine imkan tanır. Aynı zamanda, NFT’ler için daha önceden keşfedilmemiş yeni kullanım alanları da oluşturur. Henüz bunu söylemek için çok erken olsa da yeni fırsatlarının yaratılması da çok olasıdır. Bu fırsatlar yalnızca NFT koleksiyonerlerine değil, oyna-kazan oyunları sektörüne ve gücünü blockchain teknolojisinden alan diğer alanlara da hitap edecektir.
Yorumlar kapalı.