featured

Haftalık Metaverse Haberleri 3.2

service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Haftalık Metaverse haberlerini bir araya getirdiğimiz bültenimiz sizlerle. 6-12 Haziran tarihleri arasında metaverse dünyasında öne çıkan haberler şu şekilde;

Türkçe’ye “sanal evren” olarak çevrilebilen “metaverse” kavramı, İngilizcede “meta” ve “universe” kelimelerinin birleşiminden oluşuyor. İlk defa 1992 yılında Neal Stephenson tarafından kullanılan ve son zamanlarda kripto dünyasında en çok ilgi çeken teknoloji başlıklarından biri haline gelen metaverse, insanlara sanal dünyayla gerçek dünyanın birleşimini sunuyor.

Bilgisayarların yanı sıra android ve 3D cihazlarla yapay bir fiziksel ortama dahil olmamızı sağlayan Metaverse sayesinde, blockchain teknolojisiyle beraber uygulamalara girip gerçek hayatta olduğu gibi alım satım faaliyetleri gerçekleştirmek mümkün. Bu tür projelerin popülaritesi günden güne artmakta ve son zamanlarda kripto dünyasının en çok kazandıran başlıkları arasında yer almakta. Metaverse oyunları ve platformları günlük hayatımıza girmeye devam ederken yatırımcılardan oyun geliştiricilerine, yöneticilerden normal vatandaşlara kadar birçok insan bu alandaki gelişmeleri yakından takip ediyor.

Biz de geçtiğimiz hafta Metaverse alanında gerçekleşen en güncel gelişmeleri size aktarıyoruz:

Bitcoin ve altcoin piyasası çökerken metaverse tokenler yıldan yıla yüzde 400 fırladı

Metaverse tokenleri, piyasadaya hakim olan düşüş rüzgarından sıyrılmayı başardı ve yıldan yıla yaklaşık yüzde 400 artış kaydetti.

Kraken Intelligence ve CoinGecko’nun hazırladığı Mayıs 2022 piyasa raporu verilerine göre, kazançlı metaverse tokenlerinin arasında yüzde 41 artışla Decentraland (MANA), yüzde 470 artışla Sandbox (SAND), yüzde 511 artışla Axie Infinity (AXS) ve yüzde 746 artışla STEPN (GMT) geliyor. Metaverse tokenleri ücret ödemek, arazi satın almak ve yönetişim amacıyla kullanılabiliyor.

Ayrıca DAppRadar’ın birinci çeyrek oyun piyasası raporunda, 2022’nin ilk çeyreğinde blockchain oyunları ve metaverse projelerini desteklemek için toplamda 2,5 milyar dolarlık fon sağlandığı belirtildi. Raporda ayrıca şu ifadelere de yer verildi:

“Sektörün geleceğini inşa etmek için, oynadıkça kazan ve metaverse projelerine bu yıl 10 milyar dolar yatırım gelecek.”

Qatar Airways, Metaverse’nin insanları güçlendireceğine inanıyor

Qatar Airways, QVerse isimli ilk metaverse projesini başlattığını duyurdu. Projeye ilgi duyan kişiler, bu sanal gerçeklik platformu sayesinde Hamad Uluslararsı Havalimanı (HIA)’daki Premium Check-in alanını sanal olarak ziyaret edip gezinebilecek.

Metaverse kavramının, insan ilişkilerinin geleceğinin bir parçası olduğuna inanan şirket, Cointelegraph’a gönderdiği bildiride sanal dünyaya girişim ve inançlarını genişletmeye niyetli olduğunu belirtti ve son gelişmenin ise metaverse dünyasına attıkları ilk adım olma özelliği taşıdığını açıkladı.

Metaverse’ün ‘babası’ Neal Stephenson kendi blockchain’ini başlatıyor

“Metaverse” terimini 30 yıl önce icat eden yazar Neal Stephenson, LAMINA1 isimli metaverse odaklı blockchain projesi başlatıyor.

Metaverse adlı sanal gerçeklik konseptini 1992 tarihli bilim kurgu romanı Parazit’te keşfeden popüler yazar Neal Stephenson, metaverse vizyonunu tekrardan gözden geçirerek, metaverse deneyiminin başlık veya lens gibi sanal gerçeklik veya artırılmış gerçeklik teknolojisi yerine, Meta ve Microsoft’un sunduğu modeller gibi 2D ekranlara göre tasarlanacağını düşünüyor.

Bitcoin Foundation’ın eski başkanı Peter Vessenes, çarşamba günü yaptığı duyuruda, Stephenson ile beraber LAMINA1 isimli birinci katman blockchain ağı kurduğunu ve bu ağın “Açık Metaverse için baz katman” olmasını umduklarını açıkladı.

OnChain Studios, Cryptoys metaverse oluşturmayı planlıyor

Popüler oyun markası Mattel, özellikle markalarını platformda öne çıkarmak için yakında başlatılacak oyuncak odaklı NFT pazar yeri Cryptoys ile çok yıllık bir ortaklık imzaladı.

Andreessen Horowitz (a16z) ve Dapper Labs gibi kriptoyla ilgilenen risk sermayesi şirketlerinden fon alan OnChain Studios’un amiral gemisi ürünü Cryptoys’un, 2022 yazın sonuna kadar Flow blockchaini üzerinde başlatılması bekleniyor. OnChain Studios ayrıca bir Cryptoys metaverse ve oynayarak kazan oyunları oluşturmayı planlıyor. Mattel başkanı ve baş işletme görevlisi Richard Dickson ise şirketin, NFT’leri piyasaya süren ilk oyuncak şirketi olduğunu belirterek marka için Metaverse dünyasında inanılmaz bir fırsat gördüğünü ifade etti.

Kraft Foods, NFT ve metaverse patentleri için başvuruda bulundu

Amerika merkezli gıda ve üretim şirketi Kraft Foods Group, popüler markaları için NFT ve metaverse patenti başvurusunda bulundu.

Şirket, bu gelişmeyle beraber, ürün ve markalarını kripto-sanal alana taşıyarak güvence altına alan Gatorade, Nike, Adidas ve Coca-Cola gibi şirketlere katıldı. ABD Patent ve Ticari Marka Ofisi (USPTO) avukatı Mike Kondoudis’in paylaştığı tweet’e göre Kraft Foods, Jell-O, Kool-Aid, Velveeta, Lunchables, Oscar Mayer, Philadelphia ve Kraft markaları için patent başvurunda bulundu.

Şirketin NFT ve metaverse ticari markaları, kullanıcıların ödül, sanal varlık, sanal yiyecek/içecek, NFT’ler’in yanı sıra sanal ürünler ve NFT’ler için pazar yerleri kazanabileceği sanal bir restoranın da dahil olduğu çeşitli potansiyel hizmetleri kapsıyor.

Haberlerimizi Twitter, Facebook, Instagram hesaplarımızdan ve Telegram kanalımızdan takip edebilirsiniz.

Nexo

Yorumlar kapalı.

Giriş Yap

İlk Bitcoin Haberleri ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!