Ağ zorluğu, Mayıs 2022’de tüm zamanların en yüksek seviyesi olan 31,251 trilyona ulaşmasından bu yana üç aylık düşüş çizgisini bozmadığı için, bir Bitcoin (BTC) bloğunun madencilik zorluğu seviyesi yüzde 5 daha azaltıldı ve 27,693 trilyona düşürüldü.
Ağ zorluğu, Bitcoin yaratıcısı Satoshi Nakamoto tarafından ham bilgi işlem gücünü kullanarak tüm işlemlerin geçerliliğini sağlamak için tasarlanmış bir araçtır. Azaltılmış zorluk ise, Bitcoin madencilerinin daha düşük kaynaklar kullanarak işlemleri onaylamasına izin vererek daha küçük madencilerin madencilik blok ödüllerini kazanmaları için mücadele şansı tanıyor.
Blockchain.com’un verileri incelendiğinde, küçük gerilemelere rağmen Bitcoin’in en esnek ve değişmez blockchain ağı olarak çalışmaya devam ettiği görülüyor. Ağ zorluğu, madencilerin hash gücü ile doğru orantılı iken, aşağıda da görülebileceği üzere, toplam hash oranı (TH/s) yüzde 3,2 oranında iyileşme gösteriyor.
Bitcoin hash oranı, BTC fiyatları geçen haziran ayında 25 bin dolara düştüğünde, saniyede 231,428 exahash (EH/s) ile tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştı ve bu durum, yoğun güç kullanımıyla ilgili anlık endişeleri arttırdı.
Çin, Haziran 2021’de tüm kripto ticaretini ve madencilik operasyonlarını yasakladığından beri ABD, küresel Bitcoin hash oranına en fazla katkı sağlayan ülke oldu. Ancak Çinli madenciler Eylül 2021’de faaliyetlerine tekrar başladı ve Çin, sıralama da tekrar yerini almayı başardı. Statista verilerine göre ABD, küresel hash oranının yüzde 37,84’ünü temsil ederken, ABD’yi yüzde 21,11 ile Çin ve yüzde 13,22 ile Kazakistan izledi.
Cointelegraph daha önce, GPU fiyatlarındaki ani düşüşün, küçük çaplı madencilerin daha güçlü ve verimli madencilik ekipmanı satın almaları için bir fırsat doğurduğunu bildirmişti. Ancak madenciler, düşen GPU fiyatlarını, içinde bulundukları ayı piyasasında operasyonel maliyetlerini dengelemenin bir yolu olarak görüyorlar.
Aşırı güç kullanımıyla ilgili endişelerin hafiflemesini sağlayan bir rapor da, Bitcoin Madencilik Konseyi tarafından yayımlandı. Rapor, BTC madenciliği için kullanılan elektriğin yaklaşık yüzde 60’nın sürdürülebilir kaynaklardan geldiğini gösterdi.
Ayrıca rapor, küresel olarak üretilen 34,8 milyar metrik ton karbon emisyonunun yalnızca yüzde 0,09’unu BTC madenciliğinin oluşturduğunu ve küresel enerji arzının yalnızca yüzde 0,15’ini tükettiğini gösterdi.