featured
  1. Haberler
  2. Haberler
  3. SegWit (Ayrılmış Tanık-Segwit) Nedir?

SegWit (Ayrılmış Tanık-Segwit) Nedir?

service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

SegWit (Ayrılmış Tanık-SegWit) 2015 yılında geliştirilen bir protokol güncellemesidir. Kavram, blockchain ağlarının geçmişte ve günümüzde karşı karşıya olduğu ölçeklenebilirlik sorunu için bir çözüm olarak ortaya atılmıştır. 

Bitcoin ağı ortalama her 10 dakikada bir yeni bir blok doğrular ve bu blokların her biri birkaç işlem içerir. Dolayısıyla blok büyüklüğü her bir blokta doğrulanabilecek işlem sayısına etki eder. Şu anda Bitcoin blockchaininin yapabildiği saniye başına işlem sayısı yaklaşık yedidir.

SegWit’in ana fikri imzaların işlem verisiyle birlikte yer almayacağı şekilde blok verisini yeniden organize etmektir. Diğer bir deyişle SegWit güncellemesi tanıkları (imzaları) işlem verisinden ayırmayı içerir. Bu sayede tek bir bloğa daha fazla işlem depolanabilir ve dolayısıyla ağın iş üretimi yükselir.

Saniyede yalnızca yaklaşık 7 işlem yapabildiği için Bitcoin işlemlerinin sonuçlanması kimi zaman uzun sürebilir. Bu da saniyede binlerce işlem yapabilen geleneksel ödeme çözümlerine ve finansal ağlara kıyasla oldukça yavaştır.

SegWit 2015 yılında Bitcoin geliştiricisi Pieter Wuille ve diğer Bitcoin Core katılımcıları tarafından geliştirildi. Ağustos 2017’de Segwit güncellemesi Bitcoin ağına bir soft fork (yumuşak çatallama) olarak eklendi.Günümüzde aralarında Bitcoin ve Litecoin’in de olduğu çeşitli kripto para projeleri SegWit’i kullanıyor. Protokol güncellemesi, artan işlem hızı ve blok kapasitesi gibi çeşitli faydaları beraberinde getirdi.

SegWit ve SegWit2x karşılaştırma

SegWit bir soft fork güncellemesidir yani geçmişe dönük olarak uyumludur. Diğer bir deyişle SegWit’i dahil edecek şekilde güncellenmemiş Bitcoin node’ları hala işlem süreçlerine dahil olabilir. SegWit2x (S2X) adında bir diğer SegWit uygulaması da önerilmiştir fakat bunun için bir hard fork güncellemesi gerekir.

SegWit ve SegWit2x arasındaki temel fark SegWit2x’in işlem gruplamada yapılan değişikliğe ek olarak blok büyüklüğünde yapılacak bir artışı (1MB’den 2MB’ye) dahil etmesidir. Ancak yine de daha büyük bloklar node’lar ve madenciler üzerindeki yükü artırabilir çünkü idare edilmesi gereken veri miktarı artacaktır. 

Bir diğer önemli fark da SegWit önerisinin Bitcoin topluluğu tarafından desteklenmesi ve uygulanmasıdır. SegWit’in faaliyete geçmesi kullanıcı aktivasyonlu soft fork anlamına gelen UASF kavramın doğmasına neden olmuştur.

Diğer yandan SegWit2x Bitcoin idaresinin en temel kurallarından birine yapılacak bir değişiklik önerisidir. Fakat geliştiriciler bunun kabulü ve kullanıma alınıp alınmaması konusunda fikir birliğine varamadığı için SegWit2x hareketi askıya alınmıştır.

------------------------------

İçeriklerimiz hepsi otomatik bot ve manuel paylaşım ile aktarım sağlanır. Hiçbir şekilde yatırım tavsiyesi ve öneri değildir., Kripto sektöründe alacağınız karar ve sorumluluk tamamen kullanıcıların kendisine aittir., Kripto ve finans söktürünün büyük bir risk olduğunu sakın unutmayınız bu uyarıları dikkate almanızı tavsiye ederiz. Sektörü araştırmanızı tavsiye ederiz. Proje yatırımlarını çok iyi araştırmanızı tavsiye ederiz.

Giriş Yap

Bitcoin Haberleri ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Cryptocurrencies: 16,799
Markets: 1,213
Marketcap: $ 3.74 T(4.46%)
24h Vol: $ 332.73 B
BTC Dominance: 55.31%