Türkiye Cumhuriyeti Hazine ve Maliye Bakanlığı kripto para işlemlerinin takibi konusunda önemli adımlar atıyor.
Türkiye’de gerçekleşen kripto para işlemlerinden vergi alınıp alınmayacağı konusu gündemdeki yerini korurken, kripto para birimleriyle yapılan işlemlerden kaygı duyduklarını belirten Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan, katıldığı televizyon programında “vergi konusunda çalışma yürüttüklerini” açıkladı.
6 Mayıs tarihinde CNN Türk canlı yayınına katılan Lütfi Elvan, kripto para işlemleri ile ilgili konuşmasında, Gelir İdaresi Başkanlığı ile ortak çalışma yürüttüklerini, vergi konusunda adımlar atacaklarını vurguladı.
Elvan, yaptığı konuşmada, Hazine ve Maliye Bakanlığına bağlı finansal istihbarat birimi olan Mali Suçları Araştırma Kurulunun (MASAK), kripto para borsalarındaki belirli işlemler hakkında bilgi alabileceğini söyledi ve ekledi:
“10 bin liranın üstünde işlem yapanları 10 gün içinde MASAK’a bildirme zorunluluğu getirdik.”
“Tüketiciyi korumakla yükümlüyüz”
Kripto varlıkların geleneksel finansal sektöre veya bankacılık sektörüne benzemediğini açıklayan Elvan, “bunların denetimlerini bir noktaya kadar yapmak mümkün. Ancak bir noktadan sonra denetim ve gözetim oldukça güçleşiyor” ifadesini kullandı.
Avrupa Birliği’nin konu hakkında “yoğun mesai harcadığını ve taslak metin oluşturduğunu” belirten Maliye Bakanı, “ABD, İngiltere ve Japonya gibi ülkelerin, kripto varlıkların alım satım işlemlerini sağlayan platformlara yönelik çalışmalar yaptıklarını” hatırlattı.
Konuşmasında Elvan, önceliklerinin tüketiciyi korumak olduğunun altını çizdi:
“[…] İşin iki boyutu var: Birincisi kara paranın aklanması ve terör finansmanı konusu. Buna yönelik gerekli önlemlerin mutlaka alınması gerekiyor. İkinci husus ise kripto varlıklara yönelik tüketicinin korunması. Biz bununla yükümlüyüz.”
Dünyada kara para aklanması ve terör finansmanına karşı düzenleme yapan kurum olan FATF ile Türkiye’de MASAK’ın birlikte çalıştığını söyledi. Açıklamasında, “FATF, kripto alım satım platformlarına yönelik tedbirler alınmasını istedi” vurgusunu yaptı.
İlk düzenlemenin Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasından geldiğini söyleyen Elvan, kripto para için “maddi olmayan varlık” tanımı yapıldığını belirtti. Borsalar ve bankalar arasındaki işlemler hakkında şu konuya dikkat çekti:
“Kripto para alım satım platformlarının bankalar üzerinden işlem yapabileceğine yönelik düzenleme çıkarıldı. Hemen ardından, bu tür platformlara denetleme yapabilmesi için gerekli yetkiyi MASAK’a veren düzenlemeyi yaptık.”
Kripto para alım satım platformlarının uyması gereken kurallar
Lütfi Elvan, kripto para alım satım platformlarının uyması gereken kuralları şöyle sıraladı:
- Bu platformlar mutlaka alım satım işlemleri yapanların bilgilerini MASAK ile paylaşacaklar.
- MASAK’ın bu platformlar üzerinde her türlü denetim yetkisi var.
- Bu platformların uyması gereken ilkeler nelerdir? Şüpheli bir müşterisi varsa, bunu bildirmekle yükümlü kıldık.
Elvan’ın yaptığı açıklamada en vurucu kurallardan biri işlem tutarı sınırında geldi. Elvan, “10 bin liranın üstünde işlem yapanları 10 gün içinde MASAK’a bildirme zorunluluğu getirdik” vurgusunu yaptı.
Ayrıca, kripto varlık platformlarının denetimi ve gözetimi konusunda MASAK’ın tam yetkili konuma geldiği belirtildi.
SPK, BDDK ve Gelir İdaresi Başkanlığı da devrede
Bakan Elvan, “MASAK dışında SPK, BDDK ve Gelir İdaresi Başkanlığı için de güncellemelere ihtiyaç duyuluyor” ifadesini kullanırken, “dünyadaki uygulamaların incelendiği ve kripto varlık platformlarının sahipleriyle bir araya gelip görüşlerinin alındığını” belirtti.
Henüz taslak aşamasında olan yasal düzenlemede öncelikli yapılması gerekenler şu şekilde sıralandı:
- Kripto varlık çeşitlerinin tanımlanması
- Kripto varlıkla ilgili platformların düzenlemesi ve yükümlülükleri
- Bu platformların uyması gereken ilkeler, esaslar
- Bu platformların müşterilere karşı sorumlulukları
Çalışmaların tamamlandığını söyleyen Bakan Elvan, “sayın Cumhurbaşkanımıza bu konuyu arz edeceğiz. Uygun görmesi halinde adımımızı atacağız” bilgisini verdi.
TCMB Başkanı Şahap Kavcıoğlu kripto para birimlerine yasak getirmek gibi bir hedeflerinin olmadığını açıklamıştı. Ödeme işlemlerinde kripto para kullanımını yasaklayan düzenlemelere, yakın zaman önce bir de güncelleme yapılmıştı.