featured
tbmm kripto yasası
  1. Haberler
  2. Haberler
  3. Kripto paralara ilişkin yasa tasarısı, ekim ayında meclise sunulacak

Kripto paralara ilişkin yasa tasarısı, ekim ayında meclise sunulacak

service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Kripto para yasası ekim ayında TBMM’ye geliyor. Kripto paralara ilişkin yasa tasarısı Meclise sunulacak.

Bitcoin (BTC) ve genel anlamda kripto para sektörü, 2020-2021 boğa piyasasıyla birlikte hem bireysel hem de kurumsal yatırımcılar arasında hızla popüler oldu. Sektör, artan popülerliğinin ardından düzenleyicilerin de radarına girdi.

Türkiye Cumhuriyeti Hazine ve Maliye Bakanlığı da geçtiğimiz aylarda yapılan açıklamada “Kripto paralarla ilgili dünya genelinde oluşan kaygıları biz de paylaşıyoruz” ifadesinde bulunmuştu. Bakanlık, 23 Mart’ta paylaşılan Ekonomi Reform Takvimi’nde kripto paralara ilişkin düzenlemelerin bu yıl sonuna kadar tamamlanacağını duyurmuştu.

Sabah’ın 19 Temmuz tarihli haberine göre kripto paralara ilişkin yasa, ekim ayında meclise sunulacak. Konuyla ilgili açıklamada bulunan Hazine ve Maliye Bakan Yardımcısı Şakir Ercan Gül, kripto para yasasıyla ilgili çalışmaların tamamlandığını ve ekimde meclise sunulacağını belirtti.

Yatırımcıların korunması, para aklamanın önlenmesi ve kripto alım satımının denetlenmesini iyileştirmeyi amaçlayan yasa tasarısında, çeşitli kripto varlıkların tanımı da yapıldı. Yasa tasarısı, kripto para ihraç eden, dağıtımını yapan, alım satım yapan ve saklama hizmeti sunanların uyması gereken kuralları da içeriyor.

Yeni yasa tasarısına göre, kripto varlık şirketlerinin Sermaye Piyasası Kurumu’nun gözetimine girmesi ve asgari sermaye şartı ile faaliyet göstermesi planlanıyor. Aracı şirketlerde de belirli uygunluk kriterleri aranacak ve bu kuruluşlara yeni düzenlemelere uyum sağlamaları için süre tanınacak. Yeni yasa tasarısı, denetim yetkisini Mali Suçları Araştırma Kurulu’na, tüketiciler ve piyasayı koruyacak gözetim yetkisini ise BDDK’ya veriyor.

Kripto para vergisinin nasıl alınacağı konusunda ise yasa tasarısı stopajı öne çıkarıyor. Yasanın Batı ülkelerinin düzenlemelerine benzer olacağını söyleyen Gül, şöyle belirtti:

“Yasaklayanlar genelde demokrasi problemi olan ülkeler. Batı Avrupa, Amerika’da serbest mekanizmalar var. Biz biraz daha sıkı bir düzenleme getiriyoruz. Serbest kambiyo rejiminin olduğu bir yapıda üç aşağı beş yukarı Batı Avrupa veya Amerika benzeri düzenleme yapma arayışı içerisindeyiz.”

Türk düzenleyiciler, geçtiğimiz aylarda kripto piyasasına ilişkin birçok karar aldı. Merkez Bankası, 16 Nisan’da yapılan duyuruyla kripto varlıkların ödemelerde kullanılmasına yasak getirdi. Banka, buna ek olarak kripto alım satım platformlarına ödeme ve elektronik para kuruluşları yoluyla para aktarımını da yasakladı.

Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan, 6 Mayıs’ta yaptığı açıklamada ise kripto para borsalarından 10 bin TL’nin üzerinde işlem yapanların Mali Suçları Araştırma Kurulu’na (MASAK) bildirilmesinin talep edileceğini belirtmişti. Getirilen yükümlülüğün ana nedeninin tüketicinin korunması olduğunu söyleyen Elvan, şöyle açıkladı:

“İşin iki boyutu var: Birincisi kara paranın aklanması ve terör finansmanı konusu. Buna yönelik gerekli önlemlerin mutlaka alınması gerekiyor. İkinci husus ise kripto varlıklara yönelik tüketicinin korunması. Biz bununla yükümlüyüz.”

------------------------------

İçeriklerimiz hepsi otomatik bot ve manuel paylaşım ile aktarım sağlanır. Hiçbir şekilde yatırım tavsiyesi ve öneri değildir., Kripto sektöründe alacağınız karar ve sorumluluk tamamen kullanıcıların kendisine aittir., Kripto ve finans söktürünün büyük bir risk olduğunu sakın unutmayınız bu uyarıları dikkate almanızı tavsiye ederiz. Sektörü araştırmanızı tavsiye ederiz. Proje yatırımlarını çok iyi araştırmanızı tavsiye ederiz.

Giriş Yap

Bitcoin Haberleri ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Cryptocurrencies: 16,799
Markets: 1,213
Marketcap: $ 3.74 T(4.46%)
24h Vol: $ 332.73 B
BTC Dominance: 55.31%