Haftalık NFT gündem haberlerinde 15-21 Ağustos tarihleri arasında NFT alanında öne çıkan NFT başlık ve haberlerin özeti sizlerle.
Türkçe karşılığı “değiştirilemez token” olan non-fungible token (NFT) blockchain ağı üzerinde şifrelenmiş, bir eşi daha olmayan token demektir. Alışılagelmiş coin ve token kavramından farklı biçimde çalışan NFT; benzersiz, değiştirilemez, orijinalliği ve mülkiyet hakkı mutlak olan bir varlıktır. Non-fungible tokenler her birini “eşsiz kılan” özellikler barındırır. NFT sahibi olan kişi bilir ki, elindeki tokenin bir örneği daha yoktur.
Eşsiz tokenler (NFT) genellikle koleksiyon, dijital sahiplik ve mülkiyet hakları alanında tercih ediliyor. Kripto sanat eserleri, dijital koleksiyon ürünleri ve çevrim içi oyunlarda yer alan eşsiz dijital öğeler şeklinde karşımıza çıkıyor.
NFT’lerin alınıp satıldığı “NFT pazaryeri” denilen platformlardan birçok farklı NFT’ye ulaşabilir, alıp satabilirsiniz. Ciddi maddi değerlere sahip NFT’lerin ticari değerinin olmasından dolayı, birçok yatırımcıyı kendine çeken bir alan olarak gün geçtikçe popüler hale gelmeye başladı.
Biz de geçtiğimiz hafta NFT alanında gerçekleşen güncel ve popüler haberleri size aktarıyoruz:
NFT’ler, müzik sektörüne yeni özellikler geliyor
Müzik sektörü, hem sanatçılara hem de takipçilerine fayda sağlamak için merkeziyetsiz teknolojiyi yeni sürümlere entegre etmenin yaratıcı yollarını bulmaya devam ediyor.
Elektronik dans müziği (EDM) sanatçısı R3HAB ve blockchain tabanlı müzik topluluğu Anotherblock, cuma günü “müzik haklarını demokratikleştirme” sloganıyla bir single yayımladı.
“Weekend on a Tuesday” isimli single, özel bir NFT ile birlikte piyasaya sürüldü. Bu NFT’ye sahip her birey, gelirden yüzde 2’lik pay alabilecek. Anotherblock’un platform araçları sayesinde bireyler, ödemeler ve NFT’nin değeri hakkında bilgi sahibi olabilecek.
En değerli NFT’ler beklenen performans
Genellikle iyi uzun vadeli yatırımlar olarak görülen en değerli NFT projelerinin piyasa performansı, Haziran 2022’den beri ikinci kez tüm zamanların en düşük seviyesini test etti. NFTGo’nun yönettiği Blue-Chip Endeksi, 10.000 Ether’in (ETH) altına geriledi.
En değerli NFT’ler, 19 Nisan’da en iyi performanlarını göstererek neredeyse 14.900 ETH’ye ulaştı. Ne var ki, bu NFT grubu 13 Haziran’da tarihinin en kötü performansını gösterdi ve endeks, çoğunlukla CyberKongz ve CyberKongzBabies projelerinin taban fiyatlarındaki ayarlamalardan dolayı 9.331 ETH’ye kadar geriledi.
Geçtiğimiz 30 günde satış yapan NFT yatırımcılarının yüzde 53’ten fazlası, bu işlemlerde zarar etti. Soğuk olduğu bariz olan piyasa duyarlılığına rağmen, NFT yatırımcılarını tutan yatırımcı sayısı artmaya devam ediyor.
Avustralya Futbol Ligi NFT Koleksiyonu
Avustralya Futbol Ligi‘nin (AFL) sınırlı sayıda olan NFT koleksiyonu Ripper Skipper 2022’yi piyasaya sürdü ve hızlıca tükendi.
Ripper Skipper 2022, AFL Mint programı aracılığıyla dün piyasaya sürüldü ve “izin verilenler listesine” katılan kişilerin, indirim için ayrılmış 3.800 paketten birini satın almalarına izin verildi. Dünyanın en büyük NFT oyun şirketi Animoca Brands’in Avustralya ortağı AFL’nin koleksiyonunun tamamı 12 saatte satıldı.
Sınırlı sayıda üretilen NFT’lerde 2021 sezonundan 78 önemli an yer aldı. Hem ses hem de video olarak tasarlanan NFT paketi, ortak, lüks ve alkışlama olmak üzere üç farklı paket olarak piyasaya sürüldü. Her paket 34.39 USDC’den satıldı.
Solana tabanlı cüzdan Phantom, istenmeyen NFT’leri kaldırma özelliği
Solana tabanlı cüzdan sağlayıcısı Phantom, kullanıcılarına platformdaki spam faaliyetlerini kısıtlamaları için bir özellik sundu. “Burn NFTs” olarak adlandırılan bu özellik, kullanıcıların bilgisayar korsanları ve dolandırıcılar tarafından gönderilen spam ve kötü niyetli bağlantıları kaldırmasına izin veriyor.
Kullanıcılar, yalnızca Burn NFTs özelliğine erişerek cüzdanlarına aldıkları herhangi kötü amaçlı bir bağlantıyı kaldırabilecek. Bu özellik, seçilen NFT’yi yakacak ve platformdan kalıcı olarak kaldırılmasını sağlayacak. Ayrıca kullanıcılar, Burn NFTs mekanizmasını her kullandıklarında sabit bir SOL miktarı edinme hakkına sahip olacak.
Justin Bieber ve Paris Hilton
Tüketici denetleme grubu Truth in Advertising (TINA.org), Paris Hilton ve Justin Bieber’ın da aralarında bulunduğu 19 ünlü ismi, projelerle çıkar ilişkilerini açıklamadan NFT projelerinin reklamını yapmakla suçladı.
TINA, internet sitesinde yaptığı açıklamada, söz konusu ünlülerin sosyal medya hesapları üzerinden sürekli olarak çeşitli NFT koleksiyonlarının reklamını yaptığını ve sektörün ne denli manipülasyona açık olduğu düşünüldüğünde, bu hareketin şüpheli olduğunun altını çizdi.
Listedeki diğer isimler arasında spor dünyasının yıldızları Floyd Mayweather ve Tom Brady, müzik dünyasından Eminem ve Snoop Dogg ile oyuncu Gwyneth Paltrow da yer alıyor.
NFT oyunları geleneksel oyunlara karşı üstün
Polygon’un küresel iş geliştirme başkan yardımcısı Urvit Goel, NFT’leri bünyesine entegre eden oyunların, oyun içi öğelerini satmalarına izin vermeyen geleneksel oyunlara karşı doğal bir üstünlük sağladığına inanıyor.
Güney Kore’nin başkenti Seul’de Cointelegraph ile yaptığı konuşmada Goel, Polygon’un NFT oyunlarının çoğalması yönündeki çabaları ve Güney Kore’deki Neowiz ve Nexon gibi oyun yayımcılarının neden uzaya kafa kafaya daldıkları konusunda düşüncelerini dile getirdi.
Goel’in öne sürdüğü ana argümanlardan biri, NFT oyunlarının rekabet ettiği geleneksel iş modelinin doğası gereği daha zayıf olabileceğidir. Geleneksel oyunlarda kullanıcılar, genellikle oyun içi öğeleri gerçek parayla satın alırlar fakat, bu öğelerin herhangi birini parasını geri almak suretiyle satamazlar.
Goel, geleneksel model ile ilgili olarak “para giriş-çıkışı yok” şeklinde atıfta bulundu ve oyuncuların oyuna yatırdıkları dolarların en azından bir kısmını geri alabilmeleri gerektiğini vurguladı.
Yorumlar kapalı.