Bilgisayar ve akıllı telefon kullanımının yaygın olduğu günümüzde kullanıcılar, bulut depolama kavramına aşinadır.
Bulut depolama, verilerimize internet bağlantısının olduğu her yerden erişebilme imkanı sunar. Böylece, belge ve fotoğraflarımızı yedekleyebilir, cihazlarımız arasında ve başkaları ile kolayca paylaşabiliriz.
Bulut depolamanın en büyük avantajı, verilerimizin birden fazla konumda saklanması nedeniyle veri kaybı riskinin en aza indirilmiş olmasıdır. Ancak bulur depolama servisleri de merkezi şirketler tarafından yönetilir. Bu servislerin dosyaları yedekleme ve birden fazla konumda barındırma prosedürleri birbirinden farklıdır.
Zaman zaman, bulut servislerinin veri merkezlerinde meydana gelen problemler nedeniyle kullanıcı verileri zarar görebilir.
Filecoin, bulut depolama hizmetini daha güvenli ve daha verimli olarak sunabilmek için verilerin, eşler arası dosya saklama sistemi IPFS dosya sistemi ile aynı anda birden fazla cihazda depolanmasını sağlar. IPFS dosya sistem ile, popüler eşler arası dosya transafer ağı Torrent’e benzer şekilde, verilerin birden fazla cihazdan erişilebilmesi mümkündür. Ancak Torrent ağına bağlı eşlerin çevrimdışı olabilmesi veri paylaşımını kesintiye uğratabilmektedir.
Filecoin, eşler arası ağ üzerinden sunduğu depolama sistemi ile merkeziyetsiz, kesintisiz ve verimli dosya paylaşımı seçeneği sunmaktadır. Merkezi olmayan ağda paylaşılan verilerin doğruluğunu ve veri bütünlüğünü sağlamak için iki farklı doğrulama mekanizması kullanılmaktadır.
Proof of Spacetime (PoSt – Uzay Alanı Kanıtı), dosya saklayan cihazların, verilerin benzersiz bir parçasını barındırmaya devam edip etmediklerini doğrular. Belirli aralıklarla, verileri saklayan cihazlar arasından rastgele seçim yapılarak doğrulama talep edilir.
Proof of Replication (PoRep – Kopya Kanıtı), dosya saklayan cihazların, verilerin tamamının bozulmamış bir kopyasının barındırmaya devam edip etmediklerini doğrular. Ağda verilerin kopyalarını barındıran cihazlar, aynı zamanda, bu verilerin tamamının alınabilir olmasını da sağlarlar. Ağdaki verilerin, aynı zamanda Proof of Retrievability (PoRet – Alınabilirlik Kanıtı) mekanizması ile erişilebilir olduğu da doğrulanır. Böylece, Filecoin ağında dosya barındıran bir kullanıcı, verilerinin her zaman güvenle saklandığından ve erişilebilir olduğundan emin olabilir.
Filecoin ağı, blokzincirini senkronize eden düğümler (node), saklama ve alma işleri (deals) ve bu işleri gerçekleştiren madencilerden (miners) oluşur. Düğümler, ağa farklı mesajlar yayınlayabilir, her blokta yer alan mesajları doğrular ve blokzincirinin senkronizasyonundan sorumludur. Filecoin cüzdanları, düğümler tarafından yönetilir. Madenciler verileri saklamak ve bu verilere ulaşmak isteyen veri sahiplerine veri dağıtmakla görevlidir. Madenciler, veri saklama ve veri dağıtma işlemleri karşılığında ödül olarak Filecoin (FIL) kazanmaktadır.
Filecoin Ağında Dosyalar Nasıl Saklanır?
Filecoin ağında dosya saklamak için ağa bağlanabilen yazılımlar kullanılmalıdır. Dropbox, Google Drive ve benzeri bulut dosya saklama hizmetlerine aşina olanlar, Slate (https://slate.host/) veya ChainSafe (https://app.files.chainsafe.i) platformlarına giriş yaparak dosyalarını yükleyebilir.
Filecoin ağından tam olarak istifade edebilmek için Lotus yazılımını kullanmalısınız. Lotus ile ilgili detaylı bilgiye https://docs.filecoin.io/get-started/lotus/installation/ adresinden ulaşabilirsiniz.