featured
bitcoin btc faktör izlenmesi

Borsalardaki BTC’ler Soğuk Cüzdanlara Taşındı

service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Yatırımcılar Bitcoin piyasasında yükseliş yaşanacağından emin görünüyor. Borsalardaki BTC’ler soğuk cüzdanlara taşındı. Borsalarda Bitcoin kıtlığı: Bu hafta izlenmesi gereken 5 faktör.

Bitcoin (BTC) fiyatı, makro piyasalarda dalgalanma yaşandığı ve Türk lirasının bir gecede yüzde 15 kaybettiği haftaya temkinli bir başlangıç yapıyor.

60.000 dolardan reddedilen Bitcoin, trader’ların önümüzdeki günlerde yatay hareket beklemesine neden oldu.

Yeni hafta başlarken Bitcoin fiyat hareketini etkileyebilecek beş faktöre göz atıyoruz.

Hisse Senetleri Sessiz

Tahvil getirileriyle ilgili endişeler ve Corona virüs salgınının sürmesi hisse senetleri genelinde tereddütlü bir tablo oluşturdu.

Asya piyasası mütevazı bir hareketle açıldı. ABD’de 10 yıllık tahvillerin getirileri yüzde 1,7 olduğundan, ekonomik faaliyetteki artış muhtemelen tahvil endişelerini körükleyecek.

Çin, farklı bir üslupla mali gevşemeye gidiyor ve riski azaltma yönünde hamlelerin geleceği konuşuluyor.

Çin Merkez Bankası (PBoC) Başkanı Yi Gang, hafta sonu yaptığı açıklamada, “Bu sadece ekonomik oyuncular için olumlu teşvikler sağlamakla kalmayacak, aynı zamanda finansal riskler doğurma olasılığı da düşürecek” dedi.

Aşı süreci devam ederken ve bahar geliyorken Corona kısıtlamalarının kaldırılmaması nedeniyle pek çok kesimde öfke birikiyor.

Ayrı bir gelişme olarak, Türkiye’deki finansal çalkantı dikkat çekiyor. Alım satım işlemleri açılır açılmaz ulusal para birimi olan Türk lirası yüzde 15 değer kaybetti. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, bir başka merkez bankası başkanını da görevden aldı ve bu gerilim piyasaya olumsuz yansıdı.

Piyasa yorumcusu Holger Zschaepitz, “Türkiye, merkez bankası başkanı kovma konusunda en kötü zamanı seçiyor” dedi.

“Erdoğan, başkan Ağbal’ı görevden alıp yerine ‘yüksek faiz oranlarının enflasyona neden olduğunu’ söyleyen profesörü getirdi. Cari açığın artması, tükenen döviz rezervleri ve yüzde 16’lık enflasyon, döviz kriz olasılığını artırıyor.”

BTC Fiyatındaki Heyecan Azaldı

Geçen hafta sonu yaşanan rallinin bir benzerini bekleyen yatırımcılar, son iki günde hayal kırıklığı yaşadı.

Analistler cumartesi ve pazar günleri BTC/USD paritesinde genellikle yukarı yönlü kırılım yaşandığını ileri sürse de, parite 60.000 dolara yakın bir noktadan net biçimde geri döndü.

Haber yayına hazırlanırken Bitstamp borsasında 57.700 dolara kadar çıkan Bitcoin fiyatı, bir süre 56.000 doların altına kadar düşmüştü.

Piyasa yorumu yapan Cointelegraph yazarlarından Michaël van de Poppe, Bitcoin’in beklenildiği bölgede ilerlediğini söyledi.

Twitter takipçilerine “Bitcoin şu ana kadar çok iyi ve bu harika” dedi.

“55 bin dolarlık bölge, 60 bin dolarlık direncin reddedilmesinden sonra önem verilmesi gereken bölge. Biraz yatay hareket bekliyoruz.”

BTC/USD paritesine ait saatlik mum grafiği (Bitstamp). Kaynak: Tradingview

Analist ve trader Crypto Ed, BTC/USD paritesinin 52.000 doların altına düşmemesi durumunda toparlanmaya devam edeceğini söyledi.

Binance borsasındaki emir defteri verileri, pazartesi günü destek ve direncin sırasıyla 56.000 ve 59.000 dolarda bulunduğunu belirtiyor.

Zorluk Artmaya Devam Ediyor

Haber yayına hazırlanırken hem hash oranı hem de zorluk net biçimde yükseliyordu. Hash oranı tüm zamanların en yüksek seviyesine yüzde 4 uzaklıktaydı, zorluk ise zirve seviyelerde ilerliyordu.

Bitcoin hash oranı grafiği (7 günlük ortalama). Kaynak: Blockchain

Hash oranı ve madencilik zorluğunun artması, fiyatın da yükseleceğine dair mesaj veriyor olabilir. 19 Mart’taki son düzenlemede zorluk yüzde 1,95 arttı ve önceki düzeltmenin negatif sonuçlanmasının ardından daha önce ulaşmadığı bir bölgeye ilerlemeye başladı.

Cointelegraph’ın bildirdiği gibi, bu tür ayarlamalar Bitcoin ağının en önemli ekonomik özelliği olmasa da, madencilik faaliyetlerinin değişmesine ve güvenliğin artmasına destek veren ekonomik bir yapı oluşturuyor.

“Genç” kripto paralar boğa piyasasının henüz bitmeyeceğini söylüyor

Zincir üstü göstergeler, Bitcoin’in boğa piyasasında tam olarak nerede olduğuna ve ne kadar daha fiyat artışının yaşanacağına dair karışık tablo çiziyor.

Bununla birlikte, duyarlılık açısından uzun süredir ellerinde Bitcoin tutan yatırımcılar 60.000 dolarda bile toplu satış yapmadığını için bol miktarda hareket alanı var.

Veri kaynağı Glassnode’un hafta sonu belirttiği gibi, eski yatırımcılara ait kripto paralar, önceki boğa döngüsünün zirvelerine paralel olarak ilerliyor ve henüz azalmadılar. Bu durum, 2021’in zirvesini görmek için daha zaman olduğuna işaret ediyor.

Dolaşımdaki Bitcoin arzı ve HODL tablosu. Kaynak: Glassnode/ Twitter

Bitcoin fiyatı yaklaşık 53.000 dolar olduğunda, 1 trilyon dolarlık piyasa değerine ulaşıyor. Ancak bu tutar, uzun süredir cüzdanlarda tutulan paraları harekete geçirmek için yeterli bir teşvik değil.

İstatistikçi Willy Woo, Glassnode verilerini yorumlarken, “Bu oldukça sağlam bir fiyat doğrulaması; 1 trilyon dolar yatırımcılar tarafından zaten güçlü bir şekilde destekleniyor” ifadesini kullandı.

“Yüksek ihtimalle Bitcoin’i bir daha 1 trilyon doların altında görmeyeceğiz.”

Bu arada geçen hafta Cointelegraph, BTC/USD paritesinin 100.000 dolarda durmayacağını ve bu yıl ortalama 288.000 dolara ilerleyeceğini tahmin eden stok akış fiyat modelinin geliştiricisi PlanB’nin görüşlerini aktarmıştı.

Borsa rezervleri dip seviyelere yaklaştı

Borsalardan gelen verilere göre, pek çok uzun vadeli yatırımcı (hodler) yakın dönemde satış yapmayı planlamıyor.

Zincir üstü veri kaynağı CryptoQuant tarafından derlenen, büyük ticaret platformlarına giriş ve çıkışlar, kısa vadede satış isteğinin azlığına işaret ediyor.

Bitcoin 61.700 dolarlık şu anki en yüksek seviyesine ulaşmadan hemen önce, mart başından bu yana borsalardaki en büyük çıkışa imza attı.

Geçen hafta CryptoQuant CEO’su Ki Young Ju, genel piyasa resminin bir parçası olarak borsalara girişin eksikliğine dikkat çekmişti. Bitcoin’in 61.700 dolarlık rekorunu kırmasının “biraz zaman” alacağını söyledi.

“Talep/arz açısından BTC’nin bir adım daha atması biraz zaman alacaktır” diye özetledi.

Borsalardaki net Bitcoin akışı (yeşil), borsa rezervleri (mavi) ve BTC/USD paritesi (kırmızı). Kaynak: CryptoQuant

Haberlerimizi Twitter, Facebook, Instagram hesaplarımızdan ve Telegram kanalımızdan takip edebilirsiniz.

Nexo

Yorumlar kapalı.

Giriş Yap

İlk Bitcoin Haberleri ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!