featured
  1. Haberler
  2. Kripto Para
  3. Universal Market Access (UMA) Protokolü Nedir?

Universal Market Access (UMA) Protokolü Nedir?

service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Universal Market Access (UMA) protokolü, Ethereum blockchain ağı üzerinde sentetik dijital varlıkların oluşturmasını sağlıyor.

2018 sonunda faaliyete geçen UMA, finans dünyasında kullanılan gerçek varlık ve türev ürünlerinin dijital versiyonlarının ortaya çıkarılmasına yarıyor. UMA ekosistemindeki sentetik varlıklar, gerçek dünya varlıklarıyla aynı değere sahip dijital versiyonlarına deniyor.

Gerçek dünyada ekonomik bir karşılığı olan varlıkların hem dijital hale getirilmesi hem de kendi kendine çalışmaları sağlanıyor. UMA protokolü, tüm bu işlemleri Ethereum (ETH) blockchain ağı üzerinden gerçekleştiriyor.

Taraflar arasındaki sözleşmeler, vadeli takas işlemleri veya fiyatlarda yaşanan farklılıklardan doğan sözleşmeler gibi gerçek dünya türev ürünleri akıllı sözleşmelerle (smart contract) otomatik biçimde tamamlanıyor.

UMA protokolünü farklı kılan özellikler

Blockchain ağında sentetik varlık ve finansal sözleşme oluşturmak için geliştirilen Universal Market Access protokolü, türev piyasalarının demokratikleştirilmesine ve merkeziyetsiz hale gelmesine yarıyor.

Bireysel yatırımcıların geleneksel piyasalara ve özellikle de borsalara dahil olmasını engelleyen düzenlemeleri aşmak için kurulan UMA projesi, küçük ölçekli yatırımcıların türev piyasalarına daha kolay erişmesi için çözümler üretiyor. 

UMA projesi; ABD’li çokuluslu yatırım bankası olan Goldman Sachs bünyesinde ortaklıkları başlayan Hart Lambur ve Allison Lu tarafından hayata geçirildi. Daha kapsayıcı bir finansal yapı oluşturma hedefinde olan UMA geliştiricileri, yasal prosedürlerin aşılmasını sağlıyor.

İzne ihtiyaç duymayan (permissionless) blockchain yapısı sayesinde, dünyanın neresinde olursa olsun, her kullanıcının kolaylıkla dijital türev ürünleri oluşturması, otomatik biçimde çalıştırma ve alım satım işlemlerini yapması mümkün oluyor.

UMA token ekonomisi

Universal Market Access protokolü dahilinde kullanılan UMA, protokolün yönetişim tokeni olarak çalışıyor. Bir başka deyişle bu tokenin sahipleri, protokolde gerçekleştirilmesi planlanan değişiklikler ve sistem güncellemeleri süreçlerinde oy kullanma hakkına sahip oluyor.

CoinMarketCap verilerimize göre toplam UMA token arzı 105 milyon civarında. Bu yazının hazırlandığı kasım sonu itibarıyla dolaşımda yaklaşık 64,4 milyon UMA bulunuyordu.

Açıklanana göre, projenin emekle aşamasında gerçekleştirilen İlk Token Arzı (Initial Token Offering, ICO) sürecinde 2 milyon UMA satıldı. Kurucular için 48,5 milyon, protokolün geliştiricilerine 35 milyon ve gelecek dönem satışlar için de 14,5 milyon tokenin tahsis edildiği belirtildi.

UMA ağında güvenlik

Ethereum blockchain ağı üzerinde çalışan UMA, geliştirilme süreci itibarıyla İş İspatı (Proof of Work, PoW) konsensüs algoritması kullanıyor. Blockchain ağının yüksek katılımcı gücünü arkasına alan protokol, işlem güvenliğini bu sayede sağlamış oluyor.

Önde gelen birçok kripto para borsası üzerinden alım satım işlemlerinin yapılabildiği UMA için en yüksek işlem hacimlerini Mandala, Binance, OKEx ve Coinbase sunuyor.

Türk lirası ile UMA işlemleri sunan borsalar arasında ise Türkiye merkezli BtcTurk bulunuyor.

------------------------------

İçeriklerimiz hepsi otomatik bot ve manuel paylaşım ile aktarım sağlanır. Hiçbir şekilde yatırım tavsiyesi ve öneri değildir., Kripto sektöründe alacağınız karar ve sorumluluk tamamen kullanıcıların kendisine aittir., Kripto ve finans söktürünün büyük bir risk olduğunu sakın unutmayınız bu uyarıları dikkate almanızı tavsiye ederiz. Sektörü araştırmanızı tavsiye ederiz. Proje yatırımlarını çok iyi araştırmanızı tavsiye ederiz.

Giriş Yap

Bitcoin Haberleri ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Cryptocurrencies: 16,799
Markets: 1,213
Marketcap: $ 3.74 T(4.46%)
24h Vol: $ 332.73 B
BTC Dominance: 55.31%