Tezos, 2014 yılında Arthur Breitman ve Kathleen Breitman önderliğinde bir grup yazılımcı tarafından geliştirilmeye başlandı. 2017 yılında yaptıkları bir kampanya ile Bitcoin ve Ethereum olarak toplamda 232 milyon dolar değerinde bir fon topladılar. Toplanan fon İsviçre merkezli Tezos Vakfı tarafından yönetilmektedir.
Tezos Vakfı ilerleyen zamanlarda, Tezos Token kullanıcılarının yönetimde güçlerinin artması ile karar noktasında kendisini geri çekmeyi amaçlamaktadır.
Tezos, gerçek anlamda bir dijital toplum kurarak kendini yönetebilen merkeziyetsiz bir blockchain oluşturmayı amaçlamaktadır. Ortak çıkarları ve ilgileri ile bir araya gelen bu dijital topluluk Tezos (XTZ) tokenleri ile ortak kararlar vererek platformu daha da geliştirmeleri amaçlanır.
Tezos, Ethereum gibi bir akıllı sözleşme platformudur. Ethereum akıllı sözleşme sisteminden ayrı olarak platformda değişiklik yapılabilmesine izin verilmektedir. Böylece zaman içinde ortaya çıkabilecek ihtiyaçlar için gerekli düzenlemeyi sert çatallanma ile değil dijital toplumun kararları ile kendi içinde yapılabilmesini sağlar.
Tezos platformunda gerekli görülen geliştirmeler, geliştiriciler tarafından yapılmaktadır. Platformda gerekli bir geliştirme olduğunda yazılım geliştiricileri Tezos dijital topluluğuna bu talebini iletmektedir. Bu talebe destek vermek isteyen Tezos toplumu geliştiriciye Tezos (XTZ) token ile ödeme yapmaktadır. Böylece yapılacak gelişim toplumun onayına sunulmakta ve en yüksek desteği alan geliştirme yapılmaktadır. Yazılım geliştiricilerine verilen Tezos ödülü sayesinde geliştirme işi için de bir ücret ödenmesine ve geliştiricilerin teşvik edilmesine neden olmaktadır.
Tezos (XTZ) Avantajları Nelerdir?
Tezos (XTZ) akıllı sözleşme platformudur. Bu platformun diğer blockchain sistemlerinden ayıran en önemli noktası, proje geliştirmeleri oluşturulan dijital topluluğun onayı ile yapılması ve gerekli görüldüğünde geliştirme yapılabilmesine olanak sağlamasıdır.
Bitcoin veya Ethereum gibi blockchain sistemlerinde sistem geliştirmesi yapılamamaktadır ve bu durum bu ağlarda sert çatallanmalara neden olmaktadır.
Tezos (XTZ) platformunda ise gerekli görülen geliştirmeler yazılımcılar tarafından belirlenmekte ve Tezos dijital toplumunun oylamasına sunulmaktadır. Tezos toplumu gerekli gördüğü geliştirmeye Tezos (XTZ) token ile bağış yapmakta ve en yüksek bağışı toplayan yazılım geliştiricisinin projesi yapılmaktadır. Böylece yazılım geliştirmeleri hem toplumun istediği yönde yapılmakta hem de yazılım geliştiricileri bu iş için bir ödül almaktadır.
Tezos (XTZ) Madenciliği Nasıl Yapılır?
Tezos (XTZ) platformu geliştirildiği ilk günden bu yana, Ethereum ve Bitcoin sisteminin aksine PoW (Madenciliğin cihazların enerji tüketimi ile yapılması) yerine yetkilendirilmiş PoS sistemi ile madencilik yapılmasına olanak sağlamıştır. Bitcoin ve Ethereum gibi sistemlerde kullanılan PoW ciddi anlamda bir elektrik tüketimine neden olmaktadır. Tezos (XTZ) yetkilendirilmiş PoS madenciliğinde ise cüzdanınızda yeterli miktarda Tezos (XTZ) olması yeterlidir. Tezos (XTZ) madenciliği için herhangi bir cihaza veya elektrik tüketimine gerek yoktur. Madencilik sanal yapılmaktadır.
Yorumlar kapalı.