Hareketli Ortalama Yakınsama Iraksama (MACD) göstergesi nedir? Teknik analizde nasıl kullanılır?
Yatırımcıların en sık kullandığı teknik analiz araçlarından biri olan ve üssel hareketli ortalamaların temel alındığı göstergeye Hareketli Ortalama Yakınsama Iraksama (MACD) göstergesi denir. MACD, 1970’li yılların sonunda Gerald Appel tarafından geliştirilmiştir.
Tıpkı hareketli ortalama gibi gerçekleşmiş fiyat hareketlerine dayanan ve trendi izleyen MACD, bu nedenle gecikmeli bir göstergedir. Piyasa trendleri ve ivmesiyle ilgili fikir sunan MACD, yatırımcılar tarafından olası alış ve satış noktalarını belirlemek için kullanılır.
MACD göstergesi üç unsurdan oluşur: MACD çizgisi, sinyal çizgisi ve histogram. MACD çizgisi, 12 dönemlik üssel hareketli ortalamadan (EMA) 26 dönemlik EMA’nın çıkarılmasıyla hesaplanıyor. Analistlerin tercihine göre bu dönem dakika, saat, gün veya hafta gibi herhangi bir zaman dilimi olabilir.
Daha sonra bulunan MACD’in 9 dönemlik EMA’sı bulunarak sinyal çizgisi hesaplanır. Histogram ise MACD çizgisi ve sinyal çizgisi arasında yakınsama ve ıraksamanın grafiğidir. MACD göstergesi unsurlarının hesaplama formülü şöyle gösterilebilir:
- MACD çizgisi: 12 EMA – 26 EMA
- Sinyal çizgisi: MACD çizgisinin 9 EMA’sı
- Histogram: MACD çizgisi – sinyal çizgisi
MACD göstergesi teknik analizde nasıl kullanılır?
MACD çizgisi 12 dönemlik EMA 26 dönemlik EMA’dan yüksek olduğunda pozitif, düşük olduğunda ise negatif bir değere sahiptir. MACD çizgisinin sıfır çizgisinden herhangi bir yönde uzaklaşması, iki EMA arasındaki farkın açıldığını gösterir.
MACD çizgisinin sıfır çizgisi ve sinyal çizgisiyle ilişkisi bazı sinyaller verir. MACD çizgisinin sıfır çizgisinin yukarısında olması yükselişe, altında olması ise düşüşe işarettir.
MACD çizgisinin sinyal çizgisiyle kesişiminden de çıkarımlar yapılabilir.
MACD çizgisinin sinyal çizgisiyle kesişerek sinyal çizgisinin yukarısına çıkması yükselişe işaret eder ve yatırımcılar tarafından alım fırsatı olarak yorumlanır. MACD çizgisinin sinyal çizgisiyle kesişerek sinyal çizgisinin altına inmesi işe düşüşe işarettir ve yatırımcılara satış sinyali verir.
Sinyal çizgisi kesişimleri tek başına her zaman güvenilir olmayabilir. MACD çizgisinin sinyal çizgisinin yukarısına çıkması yükselişe işaret olsa da, bu kesişim MACD çizgisi sıfır çizgisinin altındayken gerçekleşirse düşüş işareti olarak yorumlanabilir.
Benzer şekilde düşüşe işaret eden bir kesişimin MACD çizgisinin sıfır çizgisinin yukarıda olduğu zaman gerçekleşmesi, yükselişin yine de süreceğini gösterebilir.
MACD göstergesi, kesişimlerle olduğu gibi ayrılmalar ile de birtakım sinyaller verir. Ayrılmalar, MACD çizgisi varlığın fiyat hareketinden farklılık gösterdiğinde oluşur.
Bir varlığın fiyatı daha yüksek pik noktalar oluştururken MACD daha düşük pik noktalar oluşturursa, bu yukarı yönlü ivmenin yeterince güçlü olmadığını gösterir, yani bir düşüş eğilimi görülür. Yatırımcılar, bu noktada genellikle satış yapmayı tercih eder.
Tam aksine varlık daha düşük dip noktalar belirlerken MACD daha yüksek dip noktalar belirlerse, bu yükseliş eğilimine işarettir ve aşağı yönlü ivmenin daha az olduğunu gösterir. Yatırımcılar bu noktada alım yapmayı tercih edebilir.
MACD göstergesi oldukça yaygın olarak kullanılan ve faydalı bir gösterge olmasına rağmen, zaman zaman yanlış sinyaller de verebilir.
Özellikle kripto paralar gibi dalgalanması yüksek veya konsolidasyon döneminde olan varlıklarda birçok kez kesişim görülebilir ve yanlış yorumlanabilir. Bu nedenle gösterge, riski azaltmak için diğer göstergeler ile birlikte kullanılmalıdır.
Yorumlar kapalı.