featured

MetaMask Nedir? Tarihçe ve Temel Özellikler

service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

MetaMask, 2016 yılında cüzdan uygulamasının hayata geçmesinden Eylül 2020 tarihine ulaşana kadar 400.000 kullanıcı  sayısına ulaştı. Geçen ekim ayında, aylık bir milyon aktif kullanıcıya ulaştı.

2019’dan önce bu Ethereum çevrim içi cüzdanı, yalnızca Firefox ve Chrome masaüstü tarayıcılarında eklenti olarak mevcuttu. Eylül 2020’de ConsenSys, Android ve iOS destekli mobil cihazlar için ilk resmi MetaMask mobil uygulamasını yayımladı.

MetaMask Nedir

Yerleşik tarayıcı uzantısı olan MetaMask, popüler bir kripto para cüzdanı. Ethereum blockchain ağına bağlanarak çalışıyor. MetaMask, kullanıcılara geniş bir merkeziyetsiz uygulama (Dapp) entegrasyonu sunarken cihazlarına tüm blockchain verisini indirmelerine gerek kalmadan Ethereum ekosistemi ile etkileşime girmelerini sağlıyor.

Bu nedenle, merkeziyetsiz borsalara (DEX), oyun platformlarına, şans oyunu sitelerine ve diğer birçok uygulamaya kolay erişim kurmak için en popüler Ethereum cüzdan çözümlerinden biri konumunda.

Cüzdan uygulaması; Chrome, Firefox, Brave ve Microsoft Edge gibi en yaygın internet tarayıcılarıyla uyumlu. Ethereum’un yerel para birimi olan ETH’yi depolama olanağı sunmasının yanı sıra MetaMask, protokoldeki ERC-20 ve ERC-721 standartlarına uygun token’ları da destekliyor.

MetaMask, Aaron Davis ve blockchain şirketi ConsenSys tarafından kuruldu.

MetaMask Özellikleri

Güvenlik şirketi Least Authority tarafından yapılan bağımsız denetim işlemine göre, Ethereum çevrim içi cüzdanı, güvenlik ve tasarım açısından en üst düzey özellik ve işlevler sunuyor.

MetaMask uygulamasını en büyük Ethereum cüzdanı yapan bir özellik de, şifre ve gizli anahtarları her kullanıcının cihazında güvenli bir şekilde saklayan ileri seviye şifreleme teknolojisi. Ayrıca kullanıcılar, farklı ağlar arasında geçiş yapabiliyor. Birden fazla cüzdana bağlama olanağı sunan uygulama, Ethereum mainnet dışında büyük testnet’ler ve hatta Binance Smart Chain bağlantısı bile kurabiliyor.

MetaMask güvenli mi

MetaMask’in internet sitesine göre araç, kullanıcı hesap adresini paylaşmaya izin verene kadar cüzdan verilerini gizli tutuyor. MetaMask, bir internet sitesi kullanıcının hesap adresini görüntüleme talebi gönderdiğinde kullanıcıya bildirim gönderiyor.

MetaMask kullanılarak yapılan işlemler Ethereum blockchain’ine kaydediliyor ve herkes tarafından görüntülenebiliyor. Ethereum ağında hesapların anonim olmasından dolayı, ancak hesap adresinin size ait olduğunu bilenler işlemin sizin tarafınızdan yapıldığını görebiliyor.

MetaMask, kullanıcıların giriş şifrelerini, kurtarma şifrelerini ve özel anahtarlarını şifreli bir şekilde kurulduğu cihazda saklıyor.

MetaMask kullanıcılarının kurtarma şifrelerini güvenli bir yerde saklamaları gerekiyor. Cihazın bozulması ya da tarayıcının sıfırlanması halinde cüzdanı kurtarmak, ancak kurtarma şifresiyle mümkün oluyor. Kurtarma şifresini kağıda yazarak fiziksel olarak saklamak, en yaygın kullanılan saklama yöntemidir.

Kurtarma şifresi ve özel anahtarların hiçbir zaman birine veya bir internet sitesine verilmemesi gerekiyor. Yalnızca güvenilir internet sitelerine erişim izni verilmesi tavsiye ediliyor.

MetaMask’in Diğer Cüzdanlardan Farkları

MetaMask, Ethereum tabanlı token’lar için cüzdan hizmeti sunmasının yanı sıra, Ethereum ekosistemindeki merkeziyetsiz uygulamalar ve DeFi protokollerine de erişim yolu sunuyor.

MetaMask kullanıcıları, tüm Ethereum blockchain’ini indirmelerine gerek olmadan kurulum yapabiliyor. Cüzdan, kullanıcının bilgisayarı dışındaki düğümlere talep gönderiyor.

Kullanıcıların özel anahtarlarını yönetmek yerine, yalnızca şifrelerini oluşturan kelimeleri hatırlamaları gerekiyor; işlemler kullanıcılar adına imzalanıyor.

MetaMask’in entegre internet sitelerinde doğrudan kullanılabilmesi, manuel ayar gerektiren cüzdanlara karşı avantaj sunuyor.

Diğer yandan bir sıcak cüzdan olan MetaMask, kullanıcıların özel anahtarlarını tarayıcılarında saklıyor. Bu da cüzdanı, donanım cüzdanları veya kağıt cüzdanlara kıyasla daha saldırıya açık kılıyor. Kullanıcıların erişim izni verdikleri internet siteleri konusunda dikkatli olması gerekiyor.

MetaMask İşlem Ücretleri Nedir

MetaMask, Ethereum ağının yoğunluğuna bağlı olarak her işlem için varsayılan bir Gas ücreti talep eder. Buna ek olarak, kullanıcılara parametre özelleştirme imkanı sunarak, gelişmiş sekmesi üzerinden Gas ücretlerini ve Gas limitlerini değiştirme hakkı da tanıyor.

Ücret ve limit arasındaki farkı açıklamak gerekirse, ücretler işlem maliyetlerini tanımlarken Gas limitleri ise kullanıcının tek işlemde en fazla ne kadar ödemeye istekli olduğunu gösteriyor.

İşlem ücretlerinin, ikinci en büyük merkeziyetsiz blockchain ağındaki işlem işlem hızını belirlediğini unutmayın. Fiyatlar ne kadar yüksek olursa, onay süresi de o kadar hızlı oluyor ve bunun tersi de geçerli. MetaMask, Gas ücreti seçeneklerini “Fastest, Fast, ve Slow (En Hızlı, Hızlı ve Yavaş)” olarak ayırıyor.

2021’de bugüne kadar büyük bir sorun olan Gas ücretleri, Ethereum blockchain ağı üzerinde tıkanıklık nedeniyle artmış, akıllı sözleşme işlemlerinin gerçekleşmesi için büyük bir sorun haline gelmişti. Gas ücretlerinizi MetaMask tarafından sağlanan varsayılan ücretten çok daha düşük ayarlarsanız, işleminizin arkada kalabileceği ve asla onaylanamayacağını aklınızda bulundurmalısınız.

Haberlerimizi Twitter, Facebook, Instagram hesaplarımızdan ve Telegram kanalımızdan takip edebilirsiniz.

Nexo

Yorumlar kapalı.

Giriş Yap

İlk Bitcoin Haberleri ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!