featured
kusama ksm ne işe yarar
  1. Haberler
  2. Kripto Rehber
  3. Kusama nedir? KSM ne işe yarıyor, nereden satın alınır?

Kusama nedir? KSM ne işe yarıyor, nereden satın alınır?

service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Polkadot (DOT) blockchain’inin test ağı işlevi gören blockchain’e Kusama, ağın kullanım amaçlı tokenine ise KSM denir.

Kusama, Polkadot ağında başlatılacak yeni blockchain ve uygulamaların test edildiği ağdır. Polkadot güncellemeleri de piyasaya sürülmeden önce Kusama üzerinde test edilir.

Kusama, Polkadot’un kurucularından ve Ethereum’un eski CTO’su olan Gavin Wood tarafından, 2019 yılında oluşturulmuştur. Blockchain projesinin ardında Parity Technologies adlı şirket yer alır. Web 3.0 ekosisteminin geliştirilmesini destekleyen Web3 Vakfı da projeye finansman sağlar.

Kusama (KSM) ne işe yarıyor?

Kusama blockchain’inin ana amacı, geliştiricilere test ortamı sunmaktır. Parity Technologies tarafından geliştirilen Substrate teknolojisini kullanan Kusama, Polkadot kadar sıkı olmayan kurallar ile geliştiricilere esneklik sağlar ve projelerini Polkadot üzerinde başlatmadan önce denemelerine olanak tanır.

Geniş yelpazede projeleri hedef alan Kusama üzerinde hem özel hem de açık blockchain’ler, akıllı sözleşmeler ve yüksek çıktılı zincirler oluşturulabilir.

Polkadot’a benzer olarak bir “röle zincir (relay chain)” ve “paralel zincirlerden (parachain)” oluşan bir protokol yapısı olan Kusama, bu yapı sayesinde ölçeklenebilirliği önemli ölçüde artırır ve birlikte işlerlik sunar. Kusama’nın ana blockchain’i olan röle zincir, işlemlerin sona erdirildiği zincirdir. Kusama röle zinciri, işlemleri hızlandırmak için yeni işlem eklenmesi ve işlemlerin onaylanması süreçlerini birbirinde ayırır.

Atanmış Hisse İspatı (PoS) konsensüs mekanizmasını kullanan Kusama, KSM stake eden kullanıcıların doğrulayıcı ve atayıcı olmak üzere iki rolden birini veya her ikisini de üstlenmesine olanak sağlar. Doğrulayıcılar paralel zincirlerdeki blokları doğrular ve ağ değişiklikliklerinde oy kullanırken, atayıcılar güvenilir doğrulayıcıları seçerek röle zincirin güvenliğini sağlar.

Kusama protokolünün çalışma yapısı

Paralel zincirler ise röle zincir ile paralel olarak çalışan blockchain’lerdir. Blockchain kullanıcıları tarafından oluşturulabilen bu zincirler, işlemlerin doğru olduğunu doğrulamak için röle zincirin hesaplama gücünü kullanan, özelleştirilebilir zincirlerdir. Birbiriyle sürekli iletişim halinde olan paralel zincirler, ana zincirde yoğunluk oluşmasını da önler.

Kusama blockchain’in kripto parası KSM; ağ yönetiminde oy vermek, ağın işleyişi için stake etmek ve paralel zincirleri Kusama’ya bağlamak gibi faaliyetler için kullanılır. Kusama kendi blockchain’ine sahip olduğundan dolayı, KSM ERC-20 tabanlı değildir.

KSM, kripto yatırımcıları tarafından da sunduğu yüksek getiri nedeniyle tercih edilen bir kripto paradır. CoinMarketCap verilerine göre 2021 başında 70 dolardan işlem gören KSM, yıl içinde 623 dolara kadar yükselmiştir. Yatırımcılar KSM’lerini stake ederek yıllık yüzde 14 civarı faiz de elde edebilirler.

Kusama ile Polkadot’un farkı ne?

Kusama ve Polkadot arasındaki en büyük fark, ağ yönetiminin hızıdır. Kusama blockchain’inde oylama süreci yedi gün, değişikliklerin uygulanması ise sekiz gün sürerken, bu süre Polkadot ağında her biri için yaklaşık bir aydır.

Polkadot’un hız yerine güvenliğe ve istikrara öncelik vermesi, blockchain’i finans uygulamaları gibi yüksek değerli ve düşük riskli projeler için uygun yapar. Kusama’nın hız öncelik vermesi nedeniyle bu blockchain, daha riskli düşük ve orta ölçekli projeler için uygundur.

Her iki projenin de blockchain mimarisi oldukça benzerdir. Yalnızca Kusama, daha düşük parametreler ile geliştiricilere projeleri üzerinde deney yapma ve üst düzey güvenliğin beklendiği Polkadot blockchain’ine hazırlanma imkanı sunar.

Ayrıca minimum staking gerekliliği daha düşük olduğundan dolayı, Kusama blockchain’inde doğrulayıcı olmak, Polkadot’ta doğrulayıcı olmaktan daha kolaydır.

KSM nasıl satın alınır?

KSM, Haziran 2021 itibarıyla henüz yerli bir borsada listelenmemektedir. Kripto parayı BinanceHuobiKrakenKuCoinGate.ioOKExCrypto.com ve HitBTC gibi yabancı kripto para borsalarında alıp satmak mümkündür.

İçeriklerimiz hepsi otomatik bot ve manuel paylaşım ile aktarım sağlanır. Hiçbir şekilde yatırım tavsiyesi ve öneri değildir., Kripto sektöründe alacağınız karar ve sorumluluk tamamen kullanıcıların kendisine aittir., Kripto ve finans söktürünün büyük bir risk olduğunu sakın unutmayınız bu uyarıları dikkate almanızı tavsiye ederiz. Sektörü araştırmanızı tavsiye ederiz. Proje yatırımlarını çok iyi araştırmanızı tavsiye ederiz.

Yorumlar kapalı.

Giriş Yap

İlk Bitcoin Haberleri ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!