featured
türkiye kripto para vergilendirme
  1. Haberler
  2. Haberler
  3. Kripto Paraların Vergilendirilmesi

Kripto Paraların Vergilendirilmesi

service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Kripto paradan elde edilen kazançların vergiye tabi olup olmaması ekosisteme dair Türkiye’de en çok sorulan soruların başında geliyor.

Ayhan Tüfek
Serbest Muhasebeci/Mali Müşavir
Kripto para kazancının vergilendirilmesi konusunda devletin aldığı bir karar henüz yok. Sadece kripto para madenciliği yapanlar, aracılık hizmeti vererek komisyon geliri elde eden şirketler ve alım satım kazancı elde eden şirketler için vergilendirmeler mevcut.

Kripto para üzerinden elde edilen kazançların vergilendirilmesi, “kripto para”nın devlet tarafından ne olarak kabul edileceğine bağlı.

Bu konuda 3 seçenek var:

  • Menkul kıymet: Bunun için Sermaye Piyasası Kurulu’nun (SPK) düzenleme yapması gerekiyor. Normalde SPK, kripto paraların bu tanıma uymadığını düşünüyor, bu yüzden menkul kıymet olarak değerlendirmek istemiyor. Eğer bu uygulanırsa, tıpkı hisse senedi alım satım kazancında, kaynağından yüzde 10 stopaj kesilmesi gibi, kripto para işlem platformlarına “aracı kurum izni” verecek ve platform kullanıcı adına yüzde 10 stopaj uygulayacak. Böylece kripto para işlem platformları vergilendirmede aracı olacak.
  • Emtia (altın, gümüş, buğday vs.): Bu durumda kripto para alım satımının sürekli ya da aralıklı yapılıp yapılmadığına bakılacak. Sürekli ise kullanıcılardan mükellef olmaları istenecek. Kullanıcı hem Katma Değer Vergisi hem de Gelir Vergisi ödeyecek. Aralıklı bir kazanç söz konusu ise belli bir rakamın üzerindeki kazançlar için sadece Gelir Vergisi söz konusu olacak. 2020 yılı için, 40.000 TL’nin üzerinde bir düzensiz kazanç varsa, 40.000 TL’nin üzeri için gelir vergisi ödeniyor.
  • Para: Kripto paraların regülasyonlar çerçevesinde “para” olarak değerlendirilmesi en düşük ihtimal. Bu durumda euro ve dolarda olduğu gibi şahıslar vergi yükümlülüğünden kurtuluyor. Merkez Bankası’nın iş yükü artacağından bu ihtimal son sırada yer alıyor.

Bu 3 ana madde kendi içinde başka maddelerle detaylanıyor. Henüz kullanıcıların vergilendirilmesi konusunda karar verilmiş değil. Fakat şirketler alım satım yapıyor ve kazanç elde ediyorsa, bunu değer artış kazancı olarak beyan etmek zorunda.

Son olarak, denetim, vergi ve danışmanlık hizmetleri sunan KPMG’nin kripto paraların menkul kıymet olarak değerlendirilmesi görüşünü savunduğunu hatırlatalım.

Nihayetinde, kripto paraların vergilendirilmesi konusu, tüm bu ihtimaller çerçevesinde karar alınması ve regülasyonların tamamlanması ile netleşecek.

Kaynak: paribu.com

------------------------------

İçeriklerimiz hepsi otomatik bot ve manuel paylaşım ile aktarım sağlanır. Hiçbir şekilde yatırım tavsiyesi ve öneri değildir., Kripto sektöründe alacağınız karar ve sorumluluk tamamen kullanıcıların kendisine aittir., Kripto ve finans söktürünün büyük bir risk olduğunu sakın unutmayınız bu uyarıları dikkate almanızı tavsiye ederiz. Sektörü araştırmanızı tavsiye ederiz. Proje yatırımlarını çok iyi araştırmanızı tavsiye ederiz.

Giriş Yap

Bitcoin Haberleri ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Cryptocurrencies: 16,546
Markets: 1,198
Marketcap: $ 3.42 T(3.06%)
24h Vol: $ 193.46 B
BTC Dominance: 54.17%