Hidroelektrik tarafında azalan üretimin ülkede ciddi bir elektrik krizine neden olduğunu vurgulayan yetkililer, böyle bir dönemde ev elektriği ile madencilik yapıldığından da şüpheleniyor.
Madenciler, Elektrik Hatlarının Zararını Karşılayacak
İran, bu yıl düşük yağış aldığı için hidroelektrik santrallerini istediği gibi çalıştıramadı. Bunun sonucunda şehirlerde elektrik sorunu baş göstermeye başladı. Az olan elektriği madencilik için kullanan ve bu nedenle hatlara zarar veren kişiler hakkında işlem başlatmaya hazırlanan yetkililer, oluşan zararı madencilerden tazmin edecek. Genellikle İranlı hanelere sağlanan elektriğe dayanan yasadışı madencilik operasyonları, trafoları aşırı yükleyerek şebekeye zarar veriyor.
İran Enerji Bakanlığı sözcüsü Mostafa Rajabi Mashhadi, izinsiz olarak kripto madenciliği yapan kişilerin elektrik sarfiyatını olumsuz yönde etkilediğini söyledi. Teheran Times gazetesinin aktardığına göre, bu tür tesisleri işleten madencilerin elektrik şebekesine verdikleri zararlar tespit edilip sorumlu tutulduğunda para cezasına çarptırılacaklarını da sözlerine ekledi.
İran Termik Santrali Holding Şirketi (TPPH) başkanı Mohsen Tarztalab’a göre, enerji fiyatlarındaki sürekli artışlar ve sabit fiyatlarla elektrik sağlama yükümlülüğü, elektrik sektöründe gelirler ve harcamalar arasında büyük bir uçurum oluşmasına neden oldu. Yönetici, bir seçenek olarak kripto para madencilerine elektrik satışına işaret ederek, “Bu boşluğu doldurmak için yeni gelir kaynaklarına ihtiyacımız var” dedi.
Kripto para madenciliği konusunda 2019 yılında adım atan hükümet yetkilileri, endüstriyel faaliyet olarak konuyu yasallaştırdı. 2020 yılında itibaren binden fazla madencilik lisansı veren enerji şirketleri, geçtiğimiz yaz enerji santrallerinin de madencilik konusunda çalışma yapması için izin aldı.
Kripto Madencileri Günlük 1.500 MW Elektrik Harcıyor
Enerji Bakanlığı yetkilileri tarafından yapılan açıklamaya göre, son zamanlarda kaçak yolla madencilik yapan kişi sayısında ciddi artış olduğu gözlemlendi. Mevcut en son verilere göre, sektörün günde 1.500 megawatt’a kadar elektrik kullandığı bildiriliyor ve bu, Aralık ayında kaydedilen 300 megawatt’tan büyük bir artış. Enerji Bakanı sözcüsü verdiği demece göre enerji kullanımının yalnızca 200 megavatı yasal, kalan kısımları kaçak madencilik faaliyeti için kullanılıyor.
Kaynak: Newsbitcoin
Yorumlar kapalı.