Şirket tarafından yapılan araştırmaya göre İran, ABD ve diğer ülkelerin 2006’dan bu yana uyguladığı ekonomik ambargoyu delmek için Bitcoin madenciliği yöntemine başvurduğu ortaya çıktı. Ülke, söz konusu yaptırımlar nedeniyle ihracatı engellenen enerji rezervlerinin bir kısmını ihraç etmek için bu yola başvuruyor.
İran, Kripto ile Ambargoyu Aşıyor
Elliptic tarafından yapılan araştırmanın sonuçları ise oldukça çarpıcı. Şirket, İran’ın dünyadaki tüm bitcoin hashrate’in yüzde 4,5’ini barındırdığını tahmin ediyor. Bu ciddi rakamı yakalayabilmek için ülkenin enerji kaynaklarının önemli bir bölümünün kullanıldığı düşünülüyor. Bilindiği üzere İran’da hem doğalgaz hem de petrol yatakları bulunuyor. Dolayısıyla ülke bu konuda herhangi bir sorun yaşamadan Bitcoin madenciliği yapabilir.
Bunun yanı sıra uygulanan ambargo sebebi ile petrol yataklarını yurt dışına istediği gibi pazarlayamayan ülke, bu alanda kullanarak ciddi bir potansiyeli emtiaya dönüştürüyor. Ülkenin bu alana yönelmesinin temel sebeplerinden birisi de bu olabilir.
Elliptic’in raporunun bir diğer başlığında ise Çinliler yer alıyor. Çinli madencilik şirketlerinin bu gerçeğin cazibesine kapıldığını ve hatta tesislerini ülkeye güvenli bir şekilde getirmek için orduyla ortaklık kurduklarını belirtiyor. Ancak, İran’ın eskiyen elektrik yapısı, madenciliğin getirdiği yük ile başa çıkmada sorunlar yaşadı.
Peki, İran, sınırlarından kaçınmak için Bitcoin’i tam olarak nasıl kullanıyor? Küreselleşen ekonominin bir parçası olarak İran, İran’daki madencilerin eylemi yoluyla bitcoin’e dönüştürülen elektriği üretmek için petrolünü kullanarak enerji rezervlerini etkin bir şekilde dünyaya açıyor. Bu şekilde İran, potansiyel Bitcoin alıcıları ve kullanıcıları aracılığıyla petrol rezervlerinin dolaylı olarak açığa çıkmasını sağlıyor.
İşlem Yaparken Kurumlar Riskleri Göz Önünde Bulundurmalı
İran ve İran merkezli madenciler bundan yararlanırken, rapor aynı zamanda işlem yapmak için Bitcoin (BTC) ağını kullanırken uyumluluk konusunda da önemli uyarıları gündeme getiriyor. Elliptic, bitcoin gönderen herhangi bir kurum ve kişinin bu uluslararası yaptırımları ihlal edebileceğini belirtiyor. Rapor şunları belirtiyor:
“Herhangi bir bitcoin işleminin göndericinin İran’daki bir bitcoin madencisine işlem ücreti ödemesini içermesi ihtimali var. Finans kurumları, kazançlarını nakde çevirmek isteyen İranlı madencilerden kaynaklanan kripto para yatırma işlemlerini de takip etmelidir”
Bu potansiyel yasadışı faaliyeti engellemeye çalışan bir dizi girişim var. Kuzey Amerika merkezli bir bitcoin madencilik şirketi olan Marathon, son zamanlarda OFAC uyumlu ilk bitcoin madenciliği havuzunu başlattı ve şu anda yalnızca uyumlu işlemleri madenciliği yapıyor. Gelecekte, BTC’nin bir varlık sınıfı olarak kurumsallaşması nedeniyle başka benzer girişimler ortaya çıkabilir ve bu da kurumları bu yasa dışı eylemleri farkında olmadan yürütmekten korumaya teşvik ediyor.
Kaynak: newsbitcoin
Yorumlar kapalı.