Yapılan çağrıda kripto para ekosisteminin düzenlenmesi ve bununla ilgili çalışmaların başlaması gerektiği bilgisine yer verildi. Belgede, Güney Afrika Rezerv Bankası’nın (SARB) bir kuruluşu olan IFWG, “kripto varlık hizmet sağlayıcılarının (CASP’ler) düzenlenmesi yoluyla kripto varlıklarını düzenleyici görev alanına getirmek için aşamalı bir yaklaşım” öneriyor.
Kripto Hizmet Sağlayıcıları Kara Para ve Terörizm Konusunda Uyarılmalı
Belgede, “gözden geçirilmiş bir Güney Afrika politikası, kripto varlıkları ve ilgili faaliyetlerle ilgili yasal ve düzenleyici pozisyon için 25 öneri ortaya koyuyor.” İfadelerine yer verildi. IFGW tarafından yayınlanan belgede kripto para hizmeti veren firmaların bazı noktalarda uyarılması gerekliliğinin altı çizildi. Bu konuyu üç kapsayıcı kategoride toplayan IFGW, ilk olarak kara para aklama ve terörizm finansmanı konularına dikkat çekiyor. Bu gereksinimlerden bazıları, “herhangi bir zamanda 1818.00 USD (25 000.00 R) ve üzeri nakit işlemlerin sınır olarak belirlenmesi ve bunun üzerindeki işlemleri kurumlara bildirmeleri tavsiyesinde bulunuyor.
Merkez Bankası, Sınır Ötesi Kripto İşlemlerini İzleyecek
IFGW’nun ikinci önerisinde ise Merkez Bankası’nın Mali Gözetim Departmanının kripto paraların sınır ötesi işlemlerini izlemesi tavsiyesi yer alıyor. Buna ek olarak, çalışma grubu, kripto varlık alım satım platformlarının (CATP’ler) ilgili organların yetkisi altına yerleştirilmesini sağlamak için döviz kontrol düzenlemelerinin belirli bölümlerinin değiştirilmesini tavsiye ediyor. Raporda şu ifadeler yer alıyor:
“CATP’lerin (yukarıdaki gibi lisanslıdır) Finsurv tarafından belirlenecek belirli limitlere tabi olarak yerel piyasaya satış amacıyla denizaşırı kripto varlıkları tedarik etmesine veya satın almasına izin vermek için borsa kontrol çerçevesi altında yeni bir muafiyet oluşturulması tavsiye edilir”
Üçüncü kategoride, IFWG, kripto varlıklarının finansal ürünler olarak ilan edilmesini tavsiye ediyor. Böyle bir beyan, CASP’lerin lisanslı aracılar olmasını ve bu tür kuruluşlar tarafından tavsiye verilmesini sağlamasını” gerektirir.
IFWG Kripto Varlıklarını Onaylamıyor
Bu arada IFWG, yeni pozisyon belgesinin yayınlanmasının “herhangi bir kripto varlıklarının onaylanması olarak yorumlanmaması gerektiği” konusunda ısrar etti. Bunun yerine, çalışma grubu, “CASP’leri resmi olarak yerel düzenleyici görev alanına dahil etme kararının bir dizi faktör tarafından yönlendirildiğini” savunuyor.
Bu faktörlerden biri, “sorumlu inovasyonu teşvik etme ve bu sağlayıcıların davranışlarını düzenleme” ihtiyacıyla ilgilidir. IFWG’nin tavsiyelerini harekete geçiren diğer faktörler, kripto varlıklarıyla ilişkili yüksek riskler ve dolandırıcılık faaliyetleri olarak biliniyor.
Son olarak, IFWG, kripto varlık tüketicilerini maruz kaldıkları ürün ve hizmetleri ve ilgili riskleri tam olarak anlamalarını gerektiğine vurgu yapıyor.
Yorumlar kapalı.