featured
  1. Haberler
  2. Finans
  3. Dijital Türk Lirası AR-GE Projesi Birinci Fazı Tamamlandı

Dijital Türk Lirası AR-GE Projesi Birinci Fazı Tamamlandı

service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

TC Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından yürütülen Dijital Türk Lirası Araştırma Geliştirme Projesi’nin ilk fazı tamamlandı.

Yayınlanan rapora göre, bu çalışma doğrultusunda daha yaygın ve daha geniş kapsamlı bir katılımla dijital Türk lirasının kullanımı öncesi pilot testlerin hayata geçirileceği belirtiliyor. Bununla birlikte, mevcut ve ileri teknolojilerin dijital Türk lirasının gereksinimlerine uygun olup olmadığı konusunda araştırmaların devam edeceği vurgulanıyor.

Yıllık programda blok zincir tabanlı dijital merkez bankası parasının 2022 yılında uygulamaya konulacağı belirtiliyor. Çalışma kapsamında dijital TL’nin güncel ödeme yöntemleri ile uyumu konusunda araştırmalar devam edecek.

Gelişmiş ülkeler ve Avrupa Merkez Bankası tarafından incelenen ve önümüzdeki süreçte kullanılması planlanan CBDC’ler henüz batılı ülkelerde resmiyet kazanmadı.

Bununla birlikte uzun süre blok zincir teknolojisi geliştiren şirketlere ev sahipliği yapan Çin, şu anda aktif bir şekilde dijital yuan kullanmaya devam ediyor. Çin ile birlikte CBDC kullanımına geçen bir diğer ülke Nijerya oldu. Nijerya, kripto para birimlerinin en yaygın olarak kullanıldığı ülkeler arasında yer alıyor. Öte yandan Bitcoin’i resmi para birimi olarak kullanmaya başlayan El Salvador, ABD doları kullandığı için yakın vadede bir para birimi oluşturup CBDC basması mümkün görünmüyor.

Amerika Birleşik Devletleri, bir süredir dijital ABD doları basmak için araştırmalar yapıyor. Yapılan çalışmalarda CBDC’lere geçiş döneminin riskleri inceleniyor. Benzer şekilde Avrupa Merkez Bankası Başkanı Christine Lagarde, kripto para birimlerini işe yaramaz olarak tanımladığı bir röportajında blok zincir teknolojisi ile ilgili önemsedikleri tek konunun CBDC’ler olduğuna değindi:

“Kripto paralar para birimi değildir. Bu kesin! Kripto paralar para birimi olarak ün salan spekülatif varlıklardır. Ancak para birimi değiller! Kripto para birimleri şüpheli, spekülatif ve çok fazla enerji tüketen varlıklardır. Son zamanlarda bazı faydaları ortaya çıkan stablecoinler daha farklı bir araçtır ve düzenlenmeleri gerekir. Bununla birlikte CBDC olarak bilinen merkez bankalarının ürettiği para birimleri, cebimizde taşıdığımız banknotların aynısıdır. Sadece dijital bir formda bulunur. Bu sektörde sadece CBDC’ler ile ilgileniyoruz.”

Kaynak: beincrypto.com

------------------------------

İçeriklerimiz hepsi otomatik bot ve manuel paylaşım ile aktarım sağlanır. Hiçbir şekilde yatırım tavsiyesi ve öneri değildir., Kripto sektöründe alacağınız karar ve sorumluluk tamamen kullanıcıların kendisine aittir., Kripto ve finans söktürünün büyük bir risk olduğunu sakın unutmayınız bu uyarıları dikkate almanızı tavsiye ederiz. Sektörü araştırmanızı tavsiye ederiz. Proje yatırımlarını çok iyi araştırmanızı tavsiye ederiz.

Giriş Yap

Bitcoin Haberleri ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Cryptocurrencies: 15,819
Markets: 1,178
Marketcap: $ 3.60 T(2.26%)
24h Vol: $ 399.61 B
BTC Dominance: 52.39%