featured
defi-nedir

Defi Nedir?

service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Peki DeFi ne demek, DeFi token nedir ve DeFi tokenleri hangileri?

DeFi yani merkeziyetsiz finans, kesinlikle son günlerde kripto para sektörünün en çok konuşulan konularından birisi oldu. Merkeziyetsiz finans uygulamaları ve DeFi tabanlı kripto para projeleri aslında daha önceki yıllarda da piyasada olsa da bunların 2020 yılında patlama yaşadığı söylenebilir.

Defi Nedir Kripto

DeFi ne demek sorusunun cevabı aslında yukarıda yer alıyor. DeFi, merkeziyetsiz finans anlamına geliyor ve temel olarak bankacılıktan elde edilen hizmetleri, herhangi bir merkeze bağlı kalmadan vermeyi hedefliyor.  DeFi protokolleri aracılığıyla aynı bankalarda olduğu gibi mevduat getirisi elde edebilir veya kredi çekebilirsiniz. Çektiğiniz kredi ile başka bir yere para yatırabilir ve bu paradan faiz bile elde edebilirsiniz. Buna ek olarak bazı projeler size bazı varlıkları tokenleştirme imkanı da sunmaktadır. DeFi tokenleri nedir sorusunun cevabı ise DeFi projelerinin sahip olduğu ağ için coin’ler olabilir.

DeFi tokenleri veya DeFi coinleri özellikle son dönemde çok büyük bir artış yakaladı. Bunun temel sebebi DeFi tabanlı kredi verme, kredi çekme, teminat yatırma, Staking yapma ve mevduat getirisi elde etme olarak sıralanabilir. Kullanıcılar belirli DeFi ağlarına teminat yatırarak ağın kendi DeFi token’ini kazanabilmekte.

Peki DeFi token’leri hangileri ve ve DeFi token tam nedir?

DeFi Coin’leri

Kripto para piyasasına genel olarak baktığımızda Chainlink’in (LINK) toplam piyasa değerine göre en büyük DeFi Coin’i olduğu görülüyor. Bunun hemen arkasında bir başka DeFi tabanlı token Polkadot (DOT) yer almakta. DeFi coin’lerinin ortak özelliği herhangi bir merkeze sahip olmamaları ve buna ek olarak geleneksel finans sistemindeki bazı özellikleri kullanıcılara ulaştırmaları olarak ifade edilebilir.

DeFi Altcoin’leri

DeFi altcoin’leri listesine bakıldığında aslında bunların her birinin kendine özel bir ağı ve platformu olduğu görülüyor. Uniswap, Maker, Aave, Curve Finance, Yearn.Finance, Synthetix, Compound, Balancer, Wrapped Bitcoin, RenVM, Flexa, InstaDapp, Nexus Mutual ve dYdX bunlardan sadece bazıları konumunda.

Görülebileceği üzere DeFi tokenleri neler veya DeFi coinleri hangileri sorusunun çok daha fazla yanıtı bulunuyor. Bunların her birinin ise farklı özellikleri ve kullanıcılara sunduğu farklı avantajları bulunuyor. Örnek olarak Uniswap, merkeziyetsiz bir kripto para borsası konumunda. MakerDAO ise merkeziyetsiz kredi alınıp verilebilmesini sağlıyor. Aave yani LEND de benzer bir kredi altyapısına sahip. Synthetix projesi ise gerçek hayattaki bütün varlıkların ve emtiaların sentetik yani yapay bir şekilde tokenleştirilebilmesini hedefleyen bir proje.

Defi Coin’leri Hangileri?

Tabii ki DeFi projeleri ve DeFi Coin listesi tamamen yukarıdaki başarılı coin’lerden ibaret değil.

DeFi projelerinin çok fazla yararı ve bazılarının gerçek altyapısı olsa da tamamen dolandırıcılık üzerine kurulu projeler de bulunuyor. Geçtiğimiz günlerde gündeme gelen Hotdog ve Pizza gibi projeler bir anda 0 dolara kadar düşerek birçok yatırımcıyı mağdur etmişti.

Buna ek olarak Soft Yearn Fi isimli bir proje de kısa süre önce 150 dolardan 0 dolara kadar düştü ve yüzlerce yatırımcı mağdur oldu. Bu da DeFi projelerine yatırım yapmadan önce her zaman dikkatli olmak ve araştırma yapmak gerektiğini gösteriyor.

Haberlerimizi Twitter, Facebook, Instagram hesaplarımızdan ve Telegram kanalımızdan takip edebilirsiniz.

Nexo

Yorumlar kapalı.

Giriş Yap

İlk Bitcoin Haberleri ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!