BitTorrent Token nedir? BTT nasıl alınır? BitTorrent Token (BTT) ne işe yarıyor? BitTorrent Token (BTT), popüler bir eşler arası (Peer to Peer, P2P) dosya paylaşım protokolü olan BitTorrent’in yerel sanal para birimidir.
2018 yılında kripto para girişimi Tron (TRX) tarafından satın alınan BitTorrent protokolü, düzenlediği ilk token arzı (Initial Token Offering, ICO) sürecinde 20 milyon dolar fon toplanmıştı. BTT’nin herkese açık token satışı ise dakikalar içinde tamamlanmıştı.
BitTorrent Token (BTT) ne işe yarıyor?
2001 yılında faaliyete geçen eşler arası dosya paylaşım protokolü BitTorrent ile bütünleşik biçimde çalışan BTT, daha hızlı dosya aktarımı için kullanılabiliyor. Eşler arası ağda paylaşılan dosyaların indirme hızını artırmak için kullanılabilen BTT aynı zamanda, indirilmiş dosyaların diğer kullanıcılara paylaşılması (seed) karşılığında da kazanılabiliyor.
Daha basit bir ifadeyle kullanıcılar, BTT ödeyerek dosyaları daha hızlı indirebiliyor, indirme işlemi bittikten sonra bu dosyayı paylaşıma açarak BTT kazanabiliyor.
BitTorrent Token teknik makalesinde belirtilene göre BTT’nin var olma amacı, daha sağlıklı bir paylaşım ekosistemi oluşturmak.
Zamanla gerçek amacının dışına çıkan ve kullanıcılar tarafından finansal spekülasyon aracına dönüşen BTT, özellikle 2021 yılında yakaladığı fiyat artışı ile büyük sükse yaptı.
Borsalarda listelendiği gibi fiyatı katlanarak artan BTT, 1 Ocak 2021’de 0,0002872 dolardan işlem görürken 0,0135776 dolarla zirveye ulaştı. Bu süreçte BTT fiyatı dolar karşısında yüzde 4.500’den fazla arttı.
BitTorrent’in geliştiricisi kim?
Brad Cohen ve David Harrison tarafından geliştirilen BitTorrent, 2004 yılında şirket haline geldi. 2018 yılında ise kripto para ekosisteminin tanıdık simalarından Justin Sun’ın sahibi olduğu Tron şirketi tarafından satın alındı.
BitTorrent nedir? Torrent dosyaları nasıl çalışır?
Merkezi sunucu olmadan, tanımlama dosyaları (.torrent) üzerinden kullanıcıların birbirlerine bağlanmalarına ve dosyaları paylaşmalarına imkan tanıyan takas protokolüne BitTorrent denir.
Ağa bağlı kullanıcılar üç kategoriye ayrılır:
Leecher (Sömürücü): Dosyaya erişmek için ağa bağlanır, indirme işlemi bitince ağla bağlantısını keser.
Seeder (Paylaşıcı): İndirme işlemi bitince bağlantıyı kesmez ve diğer kullanıcıların dosyaya erişmesine izin verir.
Peer (Eş): İndirmeyi sürdürürken bir yandan da dosyanın indirdiği kısmını ağa paylaşır.
BitTorrent protokolünde dosyalar küçük parçalara bölünerek listelenir. Kullanıcı, ihtiyacı olan dosya parçasına erişmek için ağ üzerinde bulunan eşlere bağlanır. Dosya parçalarının küçük olması sayesinde aynı anda birçok kullanıcıya bağlantı kurulabilir.
Bilgisayarın ve internet bağlantısının kapasitesine göre, aynı anda binlerce kullanıcıya ve dolayısıyla binlerce dosya parçasına erişim sağlanabilir.
BitTorrent protokolünün gücü, dosyanın tamamı indirilmeden de paylaşılmaya başlamasında yatar. Dolayısıyla ağda ne kadar çok kullanıcı varsa, dosya parçasına erişim o kadar kolay ve bağlantı hızı o kadar fazladır.
BTT sayesinde, bahsini ettiğimiz bağlantı protokolleri daha hızlı biçimde gerçekleştiği gibi, dosya paylaşımı yapanların da ödül kazanarak teşvik edilmesi sağlanıyor.
BitTorrent Token (BTT) nasıl alınır?
Tron blockchain ağı üzerine hayata geçirilen BTT, TRC-10 standardına sahip. BitTorrent Token satın almak için, önde gelen merkezi kripto para borsaları kullanılabiliyor. İşlem hacmi bakımından Binance, Huobi ve KuCoin gibi kripto para borsaları ön plana çıkıyor. Türkiye’den Paribu, Thodex, Narkasa ve Bitci gibi kripto para alım satım platformları üzerinden BTT/TRY işlemleri yapılabiliyor.
Yorumlar kapalı.