Bitcoin (BTC) fiyatı, piyasanın dip seviyeden kurtulma mücadelesi devam ederken 30.000 doların altında yeni bir haftaya başlıyor.
Kripto para piyasasında kıyamet ve kasvet görünümü hakim. Peki önümüzdeki günlerde ne olacak?
Geçen haftaki Terra (LUNA) çöküşü sonrası en büyük kripto para birimi, 30.000 doları destek haline getirme konusunda başarısız yolculuğunu sürdürüyor.
Peki, bu hafta neler yaşanabilir? Başta, ABD merkez bankası olmak üzere makro oyunculardan kaynaklanan karışıklık, Dünya Ekonomik Forumu haftası öncesinde şekil değiştiriyor.
Aynı zamanda LUNA çöküşünün etkileri devam ederken, kripto piyasasında baskı devam ediyor.
Önümüzdeki günlerde BTC fiyatını etkileyebilecek 5 faktöre göz atalım
Boğalar, rekor düzeyde haftalık düşüşle karşı karşıya
Yatırımcılardaki temkinli davranma duygusu, son yedi gün içinde piyasa beklentilerini alt üst ettikten sonra bu hafta daha da hissedilir hale geldi.
Blockchain protokolü Terra’nın hem LUNA hem de TerraUSD (UST) tokenleri çöktükten sonra, kripto piyasasına ve Bitcoin’e doğal olarak fiyat düşüşü olarak yansıdı.
BTC/USD paritesi, 24.000 doların hemen altına düşüş yaşadıktan sonra takip eden birkaç gün içinde 31.000 doları geçmek için “V” şeklinde bir toparlanma sergiledi. Bununla birlikte bu güçlenme sınırlı seviyede kaldı. Çünkü 30.000 dolar, an itibarıyla inatçı bir direnç olarak duruyor.
Bazı altcoin’ler daha güven verici görünse de, yatırımcılar herhangi bir yükseliş beklentisi göremiyor.
Geçen haftaya göre daha düşük seviyelere doğru hareketin, rahatlama sıçramasıyla sonuçlanması umuluyor.
Popüler Twitter yorumcusu IncomeSharks, BTC/USD paritesiyle ilgili son iki gönderisinde, “Biz boğaların son birkaç haftadır trendle mücadele ettiği gibi, ayıların daha fazla yükselişi reddetmek üzere çalıştığını düşünüyorum” dedi.
Şu anda düşüş eğilimi gösterenlerin “önyargılarına sıkışıp kalacaklarını” ekledi.
Bu arada bir diğer trader olan Crypto Tony, önceki haftanın en yüksek seviyelerine çıkması için paritenin yalnızca 30.000 doları değil, 31.000 dolar da geri alması gerektiğini söyledi.
Daha geniş zaman diliminde, saatlik veya günlük zaman dilimlerinden daha az tehlikeli görünüm yok.
Haftalık BTC/USD grafiği, mütevazı toparlanmaya rağmen, 15 Mayıs’ta üst üste yedinci kez kırmızı mum gördü ve tarihte ilk kez böyle bir olay meydana geldi. TradingView verilerine göre hafta 31.300 dolar civarında kapattı.
Twitter kullanıcısı Nunya Bizniz, uzun süreli düşüşün çok daha uzun süre devam edip etmeyeceğini yorumlarken, 2022’den sonra bile Bitcoin blok ödül yarılanması (halving) sürecine göre fiyatın çok aşağıda kaldığını belirtti.
Bu nedenle, BTC/USD paritesinin, iki yıl sonra gerçekleşecek bir sonraki yarılanma sürecine 69.000 doların altında girmesi yine tarihte bir ilk olacak.
Davos yaklaşıyor
Geçen hafta Fed hem enflasyon, hem faiz artışları hem de jeopolitik sorunlarla boğuştu. Tüm bunlar ironik bir şekilde, Terra faciasının gölgesinde kaldı.
Buna karşılık, bu hafta önemli bir açıklama beklenmiyor, ancak altta yatan gerilimler ortadan kalkmış değil.
Hal böyle olunca Rusya ile Ukrayna arasındaki savaş, enflasyon ve bunu azaltmak için alınan önlemlerin merkez bankalarının gündeminde kalmaya devam ediyor. Bu durum, 22 Mayıs’ta başlayacak Dünya Ekonomik Forumu’nun ana konusu olacak.
Forum ve katılımcıların Bitcoin ile ilgili hem olumlu hem de olumsuz konuşma potansiyeli var. El Salvador’da 44 ülkenin temsilcilerinin Bitcoin’i tartışacağı farklı bir toplantı daha yapılacak.
Başkan Nayib Bukele 15 Mayıs’ta yaptığı açıklamada, “Yarın 32 merkez bankası ve 12 finans otoritesi (44 ülke), finansal kapsama, dijital ekonomi, bankasız bankacılık, Bitcoin’in piyasaya sürülmesi ve ülkemizdeki faydalarını tartışmak için El Salvador’da bir araya gelecek” dedi.
Aynı zamanda, ABD doları, büyük ticaret ortağı para birimlerine karşı güçlenme söz konusu olduğunda bırakmayı reddediyor.
ABD doları endeksi (DXY), konsolidasyon sürecine rağmen aylardır sağlam bir yükseliş trendinde ilerliyor.
DXY, 9 Mayıs 2002’de 105’e çıkarak 9 Aralık 2002 haftasından bu yana en yüksek seviyesine erişti.
Analist Blockchain Backer, “Euro, ABD doları karşısında 5 yılın en düşük seviyesini test ediyor” dedi.
Euro, ABD doları endeksinin (DXY) önemli bir bileşeni. Tarihsel olarak DXY ile ters yönde hareket ediyor.
Blockchain Backer, DXY’nin geleneksel olarak hisse senetlerine ve kripto piyasalarına baskı yaptığını, ancak kripto piyasalarında daha fazla düzeltme oluşturduğunu savunuyor.
“Yani burada çok fazla olay yaşıyoruz. Dow Jones geçen haftaki desteğin altında. DXY 20 yılın zirvesinde. EUR/USD destek seviyesinde. Altcoin piyasası ve Ethereum daha önce görülen benzer düzeltme yapılarına sahip. Ancak hiçbir token, geri dönüş işareti vermiyor” diye devam etti.
Tether sabitlik özelliğini koruyor
Yaklaşan makro gelişmelerden bağımsız olarak, geçen haftaki depremin artçı sarsıntıları pazartesi günü itibarıyla piyasaya musallat oldu.
Terra’nın UST ve LUNA tokenlerinin çöküşünün ardından şirketin kara tabloyu düzeltme planları hakkında veriler gelmeye devam ettiği için henüz tam olarak anlaşılmış bir durum yok.
Luna Foundation Guard’ın (LFG) BTC rezervlerinin toplu satışı gibi bazı hamleler gelebilir, ancak henüz resmi olarak doğrulanmadı. Diğer dedikodular arasında, özellikle LUNA ve UST kullanan kuruluşların toplu iflasa sürükleneceği var.
Bundan sonra ne olacağı da aynı derecede belirsiz. Blockchain Backer’ın belirttiği gibi, kimse satışın yapılıp yapılmadığından emin değil.
“Geçen hafta LUNA ve UST’de yıkıcı bir darbe oldu. Bunun sonuçlarını ve bundan kimin zarar gördüğünü henüz bilmiyoruz” dedi.
Bu durumdan etkilenen başka kurumlar var mı? LFG tüm Bitcoin rezervlerini sattı mı, yoksa daha fazla var mı? Bilmiyoruz.
Bununla birlikte, dikkatler sadece UST üzerinde değil. Piyasa değerine göre sektörün en büyük stablecoin seçeneği olan Tether (USDT), geçen hafta dolar sabitinden aşağı indi. UST faciasına benzer bir durum olmamasına rağmen, 1 USDT 16 Mayıs itibariyle hala tam olarak 1 dolara eşit değil.
Blockchain Backer, “TerraUSD (UST) fiyatında küçük bir fiyat kayması yaşanmış, sonra kontrolden çıkmıştı” dedi.
Tether’in geliştiricileri, yapısı gereği UST’den ve genel olarak algoritmik stablecoin’lerden farklı olduğu için USDT’nin bu tip fırtınalardan kurtulabildiğini savundu.
Kripto şirketi QCP Capital, Telegram takipçilerine 13 Mayıs’ta, “Önümüzdeki birkaç hafta içinde, önemli kayıp ve çöküş raporları ortaya çıktıkça hasarın tam boyutunu öğrenmeye başlayacağız” dedi.
Yaşanan katliama rağmen, belirli kripto segmentlerinde gördüğümüz esneklik bizi cesaretlendiriyor.
LUNA fiyatında kontrolsüz oynaklık devam ediyor. Bu da herhangi bir zaman dilimine ait grafik çizmeyi neredeyse imkansız hale getiriyor. 16 Mayıs’ta Bitfinex borsasında 0,00023 dolardan işlem görüyordu.
Satın alma kararı alan kurumlar var
Şu anda Bitcoin alan var mı? Veriler, belirli pazar segmentlerinden kesin bir “evet” yanıtının geldiğini söylüyor.
Analitik platformu CryptoQuant’ın CEO’su Ki Young Ju, 16 Mayıs’ta paylaşılan analizinde, kurumsal yatırımcıların 25.000 ila 30.000 dolar arasındaki fiyatta Bitcoin’e ilgi gösterdiklerini vurguladı.
Ki, LUNA fiyaskosu, fiyatı 25.000 dolara düşürmeye zorlarken, genel alım tekliflerinin bir yıl boyunca aynı kaldığını açıkladı. Sadece bu da değil, bu teklifler artık Terra nedeniyle yapılan satışların da azalmasını sağlıyor olabilir.
“Coinbase üzerinde BTC/USD emir defteri ısı haritasına bakarsanız, Mayıs 2021’deki son ayı piyasasından bu yana oldukça güçlü emir duvarları var” dedi.
Bence kurumlar 30 bin dolardan BTC biriktirmeye çalıştı ancak beklenmedik LFG satışları nedeniyle emir duvarını 25 bin dolarda yeniden inşa etme konusunda zayıf kaldılar.
Paylaştığı grafikte Ki, Terra fonlarının çoğunun satıldığı borsa olan Coinbase’de olayların nasıl yaşandığını ortaya koydu.
Bu arada Cointelegraph’ın bildirdiği gibi, dünyanın ilk Bitcoin spot fiyat borsa yatırım fonu (ETF), iki Avustralya ETF’sinin faaliyete geçmesiyle birlikte geçen hafta yönetimi altındaki varlıklarını rekor miktarda artırdı.
Bitcoin adreslerindeki artış
Kripto piyasası duyarlılığının yerlerde sürünmesi şaşırtıcı değil.
Fiyat istikrarsızlığına işaret eden Kripto Korku ve Hırs Endeksi, bu hafta 100 üzerinden 14 ile “aşırı korku” bölgesinde.
Geçen hafta 10 ile tarihi dibi gördükten sonra toparlanma yaşanırken endeks beş gün içinde 27’ye yükseldi.
Ancak perde arkasında her şey göründüğü kadar kasvetli değil.
Zincir üstü izleme kaynağı Santiment’in geçen haftaki verileri, kaosun ortasında Bitcoin adreslerinin büyümeye devam ettiğini gösteriyor.
Twitter yorumlarında, “Son 3 haftadaki bu yüzde 33 düşüşün ardından görülen umut ışığı, BTC cüzdan adres etkinliğinin sabit kalmasında gizli” diye yazdı.
Adres sayısı ve fiyat arasındaki fark 16 ayın en yüksek seviyesinde.
Yorumlar kapalı.