Bitcoin BTC mining madencilik nasıl yapılır ve bunun için ne gerekiyor. Popüler olan Bitcoin madenciliği sizlerle.
Bitcoin Madenciliği konu başlığı ile devam ettiğimiz bu serinin dördüncüsü Bitcoin madenciliği nasıl yapılır olacak. Diğer Rehber serimize içeriğimizin sonundaki bağlantı linklerden ulaşabilirsiniz.
Bitcoin madenciliği yapabilmeniz için öncelikli olarak bir internet bağlantısına ve uygun donanıma/sisteme ihtiyacınız vardır.
Bitcoin madenciliği üretilen blokların şifrelenmiş versiyonlarını oluşturmak ve bunu onaylamak üzerine çalışır. Bu bloklar içerisinde yukarıda daha önce söylediğimiz gibi Bitcoin sistemi içerisinde yapılan finansal işlemler yer alır.
Bitcoin madenciliği şuanda ASIC cihazlar üzerinden yapılıyor. Bunu da yazının hemen alt kısmında, bir sonraki maddede aktaracağız.
Bitcoin madenciliği yapabilmek için birden fazla yol var;
- Donanım ile Bitcoin(BTC) Madenciliği Yapmak
- Cloud Mining ile Bitcoin(BTC) Madenciliği Yapmak
- Bilgisayar ile Bitcoin(BTC) Madenciliği Yapmak(Bu kısım donanım ile benzeşiyor, bilgisayarınızdaki donanım kullanılıyor ancak sadece bilgisayar ile yapılan madenciliği ayrı bir başlık altında inceleyeceğiz.
Şimdi gelin hep birlikte Bitcoin(BTC) madenciliğinin nasıl yapıldığını inceleyelim.
Donanım ile Bitcoin (BTC) Madenciliği Yapmak
Donanım ile Bitcoin madenciliği şuanda kar getiren ve Bitcoin üretimini sürdüren en önemli olay diyebiliriz. 2010-2013 yılları arasında bilgisayar ile üretim altın çağını yaşarken artık ASIC cihazlar ile üretim yapılabiliyor.
Peki ASIC cihazlar ve donanım derken neyden bahsediyoruz? ASIC cihazlar, uygulamaya özgü tümleşik devrelerdir. Çok somut ve anlaşılır bir tanım ile sadece kullanılmak istedikleri alan için üretilirler.
Dolayısı Bitcoin madenciliğinde kullanılan ASIC cihazlar sadece Bitcoin madenciliği için üretilmiştir ve kullanılmaktadır. Tabi bazı ASIC cihazlarda farklı coin’ler de üretilebiliyor ancak bu farklı bir yazının konusu.
Yıllar geçtikçe Bitcoin kullanımının artması(hala hedeflenen seviyede değil), borsaların işlem görmeye başlaması derken üretilen blokların seviyeleri ve yükseklikleri de arttı.
ASIC cihazların kapasitelerinin de yüksek olması gerekti. Şu anda aylık 0.16 BTC kazanabileceğiniz ortalama bir ASIC cihazının maliyeti 1000 dolarlık bir yatırımla 12 aydan biraz uzun bir sürede geri gelmektedir.
Antminer, Dragonmint ve Avalon ile Bitcoin Madenciliği (BTC Mining)
500 dolardan başlayan Antminer serileri, Dragonmint ve Avalon serileri bulunmaktadır.
Antminer’ın son cihazı S9 20 bin TL’den başlamaktadır. Yurtdışında satılan bu cihazların ülkemize girişi fiyatından dolayı gümrüğe takıldığı için fiyatları yüksektir. Amazon ve Türkiye’deki popüler e-ticaret siteleri üzerinden satın alınabilmektedir.
Bir yılın sonunda tahmini 0.01 BTC üretebilmek için en az 320 GHz’lik işlemci kapasitesine sahip olmalısınız. Bu ihtiyaç şu anki sistem büyüklüğüne ve Bitcoin fiyatlarına bağlı olarak ilerde değişebilir.
Pek çok madencilik cihazı yok sattığı için fiyatlar oldukça yükselmiştir. Tabi burada şöyle bir durum var. Yüksek fiyatlarla aldığınız bu donanımları direk olarak kullanamazsınız.
Öncelikle kurmalı, bir üretim ağına veya havuzuna dahil etmeli ve ardından elektrik giderlerini de hesaplamalısınız. Sessiz çalışmayan ve çok fazla elektrik tüketen, aynı odada birden fazla cihaz olduğunda hayvani bir sıcaklık yayan bu cihazları iyi bir şekilde de korumalısınız.
Benden demesi evde yapmayın bence. Hem sıcaklık hem de elektrik faturası hiç beklemediğiniz seviyelerde gelebilir.
Cloud Mining ile Bitcoin (BTC) Madenciliği Yapmak
Donanım maliyetleri oldukça fazla ve elektrik giderleri oldukça fazla. Peki elinizde 100 dolar var diyelim.
Bu parayla Bitcoin madenciliği yapmak mümkün mü? Cevap evet. Cloud yani bulut tabanlı, birden fazla cihazın bulunduğu web servislerine kayıt olarak, online cihaz gücü kiralayabilir ve bu sayede üretime başlayabilirsiniz.
Bunun için Dualmine, Genesis-mining, S4mining (Türk girişimi) gibi platformları kullanarak Bitcoin üretebilirsiniz. Tabi Bitcoin üretiminin zorlaşması ile birlikte ilk etapta donanıma nazaran düşük olsa da belirli tutarları gözden çıkarmalısınız.
S4mining ana sayfasında ne kadarlık bir yatırımla ne kadar Bitcoin üretebileceğinize dair hesaplama tablosu var.
Bilgisayar ile Bitcoin (BTC) Madenciliği Yapmak
Geldik zurnanın zırt dediği yere. Yukarıda bilgisayar ile Bitcoin madenciliğinin 2010 ve 2013 yıllarında karlı olduğunu ve yapılabilirliğini söylemiştik.
Şuanda 0.01 BTC kazanmak için(o da 12 ayda) 320 GHz’lik bir işlemciye sahip olmamız gerektiğini belirtmiştik. Yılda ben diyeyim 2, zorlarsanız belki 3 TL kazanabilirsiniz.
Google aramalarına baktığımızda aşağıdaki aramaların madencilik işine girmek isteyenler için bir ön fikir verdiğini söyleyebiliriz.
- Bitcoin kasma programı
- Bitcoin üretme programı
- Evde bitcoin üretmek
Bilgisayar ile BTC madenciliği yapamazsınız. Ama biz yine de size denemek isterseniz diye Bitcoin madencilik programlarının listelerini aşağıya bırakalım. Deneyin kendiniz görün.
Bitcoin madenciliğinde CPU yani işlemci devri çoktan bitti. CPU sonrasında GPU’ların çok daha efektif oldukları ve kat kat iyi işlem yapabildikleri görüldüğünde tüm coin’ler için yeni bir devir başladı ve ekran kartları fiyatları oldukça arttı. Şu an Amazon’da pek çok ekran kartı yok satmakta. Bilgisayarınızda
Bitcoin üretmek için;
Güncel Bitcoin Fiyatı için: 1 Bitcoin Anlık Kaç Para
Bitcoin Madencilik Rehberi;
Seri 1: Bitcoin Madenciliği Nedir ?
Seri 2: Bitcoin Madenciliği Tam Olarak Nasıl Çalışıyor ?
Seri 3: Bitcoin Madenciliği Güvenli mi ?
Seri 4: Bitcoin Madenciliği Nasıl Yapılır ?
[…] gereği CleanSpark, 6,468 son nesil ASIC madencilik cihazlarını 9,5 milyon dolar karşılığında satın alacak. Bu konuyla ilgili şirket, […]