Bitcoin Korku ve Açgözlülük Endeksi
Bitcoin Korku ve Açgözlülük Endeksi
  1. Haberler
  2. Bitcoin Haber
  3. Bitcoin Korku ve Açgözlülük Endeksi Nedir?

Bitcoin Korku ve Açgözlülük Endeksi Nedir?

service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Bitcoin Korku ve Açgözlülük Endeksi, kripto piyasa duyarlılığı için 0-100 arası bir puan verir. Menkul kıymetler borsasını analiz etmek için kullanılan CNNMoney Korku ve Açgözlülük Endeksine dayalıdır.

Başarılı alım satım ya da yatırımlar yapan bir kişi kripto piyasasına para yatırmaya ya da birikimlerini satmaya yönelik kararları alırken her zaman destekleyici verilerin peşindedir.

Grafikler incelenebilir, temel bilgiler analiz edilebilir ve piyasa duyarlılığı dikkate alınabilir. Fakat mevcut tüm ölçüt ve endeksleri incelemek zamanın en verimli kullanım şekli değildir.

Kripto Korku ve Açgözlülük Endeksi, duyarlılık ölçütlerini ve temel ölçütleri bir araya getirerek piyasa korkusu ve açgözlülüğü hakkında bilgi sunar. Yalnızca bu göstergenin dikkate alınması doğru olmaz, ama bu gösterge kripto para piyasalarındaki genel hissi anlamanıza yardımcı olabilir.

Korku ve Açgözlülük Endeksi Nedir?

CNNMoney, Kripto Korku ve Açgözlülük Endeksini ilk başta menkul kıymet ve hisse senetlerine yönelik piyasa duyarlılığını analiz etmek için yaratmıştır. Daha sonra ise Alternative.me kendi versiyonunu kripto piyasasına uyarlamıştır.

Kripto Korku ve Açgözlülük Endeksi piyasa katılımcılarının açgözlü mü yoksa korkmuş mu hissettiğini belirlemek için bir dizi farklı trendi ve piyasa göstergesini analiz eder. 0 puan aşırı korku, 100 ise aşırı açgözlülük olduğunu gösterir. 50 ise piyasanın aşağı yukarı tarafsız olduğu anlamına gelir.

Korku halindeki bir piyasa, kripto paraların düşük değerlendiğinin bir göstergesi olabilir. Piyasada çok fazla korku olması aşırı satışa ve paniğe neden olabilir. Korku, piyasanın uzun vadeli bir ayı trendine girdiği anlamına gelmez. Bunun yerine bu duygu durumunu, genel piyasa duyarlılığına yönelik kısa ya da orta vadeli bir referans olarak düşünebilirsiniz.


Tam tersi ise piyasada açgözlülük olmasıdır. Yatırımcılar ve alım satım yapanlar açgözlüyse, aşırı değerleme ve balon ihtimali söz konusudur. Yatırımcıların FOMO (fırsatları kaçırma korkusu) nedeniyle piyasaları yükselterek Bitcoin’in fiyatının aşırı değerlediği bir durum hayal edin. Diğer bir deyişle, açgözlülüğün artması aşırı talebe neden olarak fiyatları yapay olarak artırabilir.

Kripto Korku ve Açgözlülük Nasıl Çalışır?

Alternate.me, her gün 0 ila 100 arası yeni bir değer hesaplar. Temmuz 2021 itibarıyla Kripto Korku ve Açgözlülük Endeksi yalnızca Bitcoin’le ilgili bilgileri kullanmaktadır. Bunun arkasındaki neden, fiyat ve duyarlılık söz konusu olduğunda BTC’nin kripto piyasasının geneliyle anlamlı bir korelasyon göstermesidir. Gelecekte, muhtemelen Ether (ETH) ve BNB gibi diğer büyük coinleri dahil etmeye yönelik planlar da mevcuttur.

Endeksin ölçeği aşağıdaki kategorilere bölünebilir:

  • 0-24: Aşırı korku (turuncu)
  • 25-49: Korku (kehribar/sarı)
  • 50-74: Açgözlülük (açık yeşil)
  • 75-100: Aşırı açgözlülük (yeşil)

Endeks, ağırlıklı beş farklı piyasa etmenini birleştirerek değeri hesaplar. Haydi, bu etmenleri inceleyelim.

  1. Oynaklık (endeksin %25’i). Oynaklık, Bitcoin’in güncel değerini son 30 ve 90 günlük ortalamalarla ölçer. Endeks burada oynaklığı piyasadaki belirsizliğin bir göstergesi olarak kullanır.
  2. Piyasa momentumu/hacim (endeksin %25’i). Bitcoin’in güncel işlem hacmi ve piyasa momentumu son 30 ve 90 günlük ortalama değerlerle kıyaslanır ve daha sonra bir araya getirilir. Sürekli yüksek hacimli alımlar olması olumlu ya da açgözlü bir piyasa duyarlılığını ifade eder.
  3. Sosyal medya (endeksin %15’i). Bu etmen, Bitcoin’le ilgili Twitter hashtag’lerinin sayısına ve özellikle de bunların etkileşim oranına bakar. Sürekli ve alışılmadık seviyede yüksek etkileşim olması genellikle korkudan çok açgözlülükle ilgilidir.
  4. Bitcoin hakimiyeti (endeksin %10’u). Bu girdi, BTC’nin piyasadaki hakimiyetini ölçer. Piyasa hakimiyetinin artması coine yeni yatırımların olduğunu ve fonların altcoinlerden Bitcoin’e transfer edilmiş olabileceğini gösterir.
  5. Google Trends (endeksin %10’u). Endeks, Bitcoin’le ilgili aramalar için Google Trends verilerine bakarak piyasa duyarlılığına yönelik içgörüler sunabilir. Örneğin, “Bitcoin Dolandırıcılığı” aramasındaki bir artış piyasada daha fazla korku olduğunu gösterebilir.
  6. Anket sonuçları (endeksin %15’i). Bu girdinin kullanımına bir süredir ara verilmiştir.

Endeks nedir?

Geleneksel olarak bir endeks, birçok veri noktasını alır ve bunları tek bir istatistiksel ölçümde bir araya getirir. Menkul kıymetler piyasasını takip eden ünlü bir endeks olan Dow Jones Endüstri Ortalamasını (DJIA) duymuş olabilirsiniz. DJIA, ABD’deki çeşitli menkul kıymet borsalarında listelenmiş 30 büyük şirketin fiyat ağırlığı alınarak oluşturulmuş bir kombinasyonudur. Alım satım yapanlar ve yatırımcılar, bu şirketlerin hisse senetlerinde aynı anda pozisyon açmak için DJIA’yı satın alabilir.


Kripto Korku ve Açgözlülük Endeksi de piyasa verilerinin ağırlıklı bir ölçütüdür, fakat benzerlikler bununla sınırlıdır. Kripto Korku ve Açgözlülük Endeksi satın alabileceğiniz bir şey ya da herhangi bir finansal araç değildir. Bu endeks yalnızca analizlerinizi destekleyebilecek bir piyasa göstergesidir.

------------------------------

İçeriklerimiz hepsi otomatik bot ve manuel paylaşım ile aktarım sağlanır. Hiçbir şekilde yatırım tavsiyesi ve öneri değildir., Kripto sektöründe alacağınız karar ve sorumluluk tamamen kullanıcıların kendisine aittir., Kripto ve finans söktürünün büyük bir risk olduğunu sakın unutmayınız bu uyarıları dikkate almanızı tavsiye ederiz. Sektörü araştırmanızı tavsiye ederiz. Proje yatırımlarını çok iyi araştırmanızı tavsiye ederiz.

Giriş Yap

Bitcoin Haberleri ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Cryptocurrencies: 16,949
Markets: 1,216
Marketcap: $ 3.50 T(8.03%)
24h Vol: $ 191.64 B
BTC Dominance: 56.13%