Pazartesi günü 58 bin dolara kadar yükselen Bitcoin, bir önceki rekorunu yeniden zorluyor. Peki sırada ne var?
Pazartesi günü 58 bin dolara kadar yükselen Bitcoin (BTC), bir önceki rekorunu yeniden zorluyor. Peki sırada ne var?
Bitcoin fiyat hareketini önümüzdeki günlerde etkileyebilecek beş faktöre göz attık.
DXY yükselişi Bitcoin’i etkilemedi
Asya piyasaları, Hindistan’da ağırlaşan COVID-19 manzaraları gibi sebeplerden dolayı haftaya kayıp ile başladı. Diğer yandan ABD’de S&P 500 vadeli işlemler, cuma günü yaşanan kayıplardan sonra şimdiden iyileşme göstermeye başladı.
Bitcoin’in aksine diğer piyasalar, salgın nedeniyle bazı bankaların uyguladığı mali destek önlemlerinin azaltılabileceği söylentilerine iyi tepki vermedi.
Borsalara değer kaybı görülürken, bir aydır düşüş gösteren ABD Doları Endeksi (DXY) yükselmeye başladı.
DXY ve Bitcoin ters korelasyon gösterme eğiliminde olsa da, cuma günü bir istisna oldu ve BTC/USD pairtesi 58.300 dolara kadar yükseldi.
Spot piyasadaki ralli sahneyi devraldı
Bitcoin, 46 bin dolara kadar düştükten sonra toparlanmasının üstünden bir hafta geçmeden, haftaya değer artışını sürdürerek başladı.
Çeviri yayın saati itibarıyla şubat ayındaki rekor seviyeye yakın 58.760 dolardan işlem gören BTC/USD, 59 bin dolara doğru ilerliyor.
Dev kripto borsa Binance’in emir defteri, 60 bin dolarda hala güçlü bir direnç olduğunu gösteriyor. Mevcut rekor olan 64.500 dolara ulaşılması için ise birkaç satış duvarının daha geçilmesi gerekiyor. Bir başka güçlü direnç ise 68 bin dolarda yer alıyor.
Destek tarafında ise 52 bin dolar, 50 bin dolar ve 48 bin dolarda sağlam bir destek olduğu görülüyor.
Diğer yandan, borsalara aktarılan stablecoin sayısındaki artış ile birlikte Bitcoin yeni bir yükseliş evresine girebilir. Borsalardaki stablecoin sayısının artması, bu varlıklar genellikle kripto para satın almak için kullanıldığından dolayı alıcı ilgisinin arttığını ortaya koyuyor.
Ethereum ile kedi fare oyunu
Bir diğer teoriye göre Bitcoin, Ether’in (ETH) öncülüğünde yükselişe geçen altcoin piyasasını yakalamaya çalışabilir.
Son 24 saat içerisinde 3.200 dolara kadar çıkan ve hafta genelinde yüzde 28 değer kazanan Ether’e karşın Bitcoin, geçtiğimiz yedi günde yüzde 11 değer kazandı.
Bitcoin’in piyasa hakimiyeti de Temmuz 2018’den beri görülen en düşük oran olan yüzde 47,7’ye geriledi.
Diğer yandan zincir üstü izleme kaynağı Glassnode, Ethereum’un ağ değeri/işlem oranının (NVT) da güçlü bir görüntü ortaya koyduğunu tespit etti. Yani fiyat artışını organik işlem hacmi destekliyor.
Glassnode, şöyle açıkladı:
“Ether fiyatı yükselirken, NVT oranı düşüyor. Düşük NVT oranı, işlem hacminin yüksek olduğunu ve ağın piyasa değerinden daha hızlı yükseldiğini gösteriyor. Ether fiyatındaki yükselişi zincir üstü hacim destekliyor.”
Hash oranı tamamen toparlandı
Bitcoin ve ağ esaslarına geri dönersek, geçtiğimiz haftalarda bir tür “sıfırlanma” yaşayan ağ esasları da toparlanmaya çalışıyor.
İlk olarak Çin’de yaşanan sel nedeniyle bazı madenciler faaliyetlerini durdurdu ve ciddi bir hash oranı düşüşü yaşandı. İki hafta sonra yaşanan otomatik zorluk düzeltmesinde ise yüzde 12’lik bir düşüş görüldü.
Hash oranı yaşanan düşüşten sonra tamamen düzelerek 161 EH/s’ye yükselse de, zorluğun yüzde 7 daha düşebileceği tahmin ediliyor.
Hırs piyasalara geri döndü
Spot piyasalardaki yükseliş ile birlikte, duyarlılıkta da tanıdık bir değişim görüldü.
Kripto Korku & Hırs Endeksi, duyarlılık puanının geçtiğimiz hafta ikiye katlandıktan sonra yeniden “hırs” bölgesine geldiğini gösteriyor.
Endeks, hafta başı itibarıyla 61/100 puana ulaşsa da, henüz “aşırı hırs” bölgesinden çok uzak. Bu da fiyat yükselişinin devam etmesinin daha olası olduğunu gösteriyor.