Maduro, Venezuela’nın Güney Amerika’nın ilk kripto para birimi hacmine sahip ülkelerinden olduğunu ve bu nedenle öncü konumda olduğunu bir kez daha belirtti. Ancak, resmi kripto para birimi olan petro token, ulusal ve uluslararası pazarlarda ivme kazanamadı.
Maduro, Venezuela’nın Kripto Para Alanındaki Konumunu Değerlendirdi
Ekonomi kanalı Bloomberg ile yaptığı söyleşide ülkesinin kripto para alanındaki konumunu değerlendiren Başkan Maduro, kripto para birimlerine para politikasında çok önemli bir rol veren ilk ülkelerden biri olduğunu yineleyerek, şunları söyledi:
“Venezuela, bir kripto para birimi olan Petro’yu yarattı ve birçok insanın ulusal ve uluslararası ticaret yapmasına izin veren ve Venezuela tüketicilerine bir pencere açan dünya çapında bir kripto para birimi işletim sistemi yarattı”
Venezuela, kripto para birimlerinin insanlar tarafından yeni önemsendiği yıllarda kendi kripto para birimi olan Petro’yu ortaya çıkartmışlardı. Ancak zaman içerisinde bekledikleri etkiye bir türlü kavuşamadı. Birimi yaratmalarının temel nedeni ise, ABD tarafından uygulanan ekonomik yaptırımlardan kaçınmaktı. Diğer medyaya göre, aynı zamanda Rus yardımı ile kurulan gizli bir ortak girişimdi.
Ancak Venezuela, yasal ihale olarak Bitcoin’i benimseyen Salvador modelini uygulamadı. En azından aynı şekilde değil. Venezuela’nın neden bu yolu seçmediği sorulduğunda, Maduro şunları söyledi:
“Tüm kripto para birimleri Venezuela’da dolaşabilir, para birimlerini ve kripto para birimlerini kolayca birleştirebilir, Venezuela’dan Euro, dolar, yuan, Rus rublesi veya bolivar alabilir ve herhangi bir kripto para birimi satın alabilirsiniz. Petros’a sahip olabilir ve onları dolara çevirebilirsiniz veya Petros’a sahip olup Bitcoin’e çevirebilirsiniz”
Venezuela, Binance gibi eşler arası piyasaların aylık milyonlarca doları hareket ettirdiği, Latam’da en büyük kripto para birimi kullanımına sahip ülkelerden biri. Kripto para birimleri, çok sayıda Venezuelalının hayatında önemli bir rol oynuyor.
Petro’nun Bugünkü Durumu
Venezuela, 2017 yılında petro token’ı piyasaya sürdüğünde ciddi beklentiler içerisindeydi. Ancak işler hiç de beklenildiği gibi gitmedi ve Petro piyasalardan rağbet görmedi.
Petro (PTR) başlangıçta 60 dolarlık bir değere sahipti, o zaman bir varil petrolün fiyatı. Asgari ücretin de petro değerine sabitleneceği açıklandı. Ancak bu pratikte uygulanmadı ve asgari ücretin değeri şu anda üç ABD doları civarında. Ayrıca, petronun ulusal borsalardaki gerçek değeri, kote edilen resmi fiyattan çok daha düşük kaldı.
Yorumlar kapalı.