G7 zirvesinde alınan karara göre merkez bankaları tarafından üretilen dijital paralar (CBDC) için ortak kurallar yayımlanacak.
G7 maliye bakanları ve merkez bankası başkanları, devlet destekli dijital para birimleri için ortak ilkelere yönelik olarak bir araya geldiler ve bu yıl sonuçlarını yayınlamaya karar verdiler. Bu dijital para birimlerinin “hem likit, güvenli bir ödeme varlığı hem de ödeme sistemi için bir çapa görevi görebileceğini” söylediler.
G7, CBDC’ler için Tek Ses Oldu
G7 Maliye bakanları ve G20 finans liderlerinin geçtiğimiz yıl Şubat ayında Suudi Arabistan’da düzenlediği toplantıdan sonra ilk kez yüz yüze toplantı gerçekleştiren finans aktörleri, 4-5 Haziran’da İngiltere’nin başkenti Londra’da bir araya geldi. 28 Mayıs’ta gerçekleştirilen sanal toplantı sonrasında gerçekleştirilen bu etkinlik finans çevrelerinin dikkatini çekti. Toplantıya ABD, İngiltere, Japonya, Almanya, Fransa, İtalya ve Kanada’da maliye bakanları ve merkez bankası başkanları katıldı.
G7 Maliye Bakanları ve Merkez Bankası Başkanları Tebliği’ne göre, tartıştıkları konular arasında merkez bankası dijital para birimleri (CBDC’ler) vardı. Tebliğde, “Dijital para ve ödemelerdeki inovasyonun önemli faydalar sağlama potansiyeli var, aynı zamanda kamu politikası ve düzenleyici sorunları da gündeme getiriyor” deniyor.
CBDC’ler Enerji Açısında Verimli Olmalı
Finans liderleri, G7 merkez bankalarının “merkez bankası dijital para birimlerinin parasal ve finansal istikrar etkilerinin yanı sıra fırsatları, zorlukları araştırdıklarını” belirterek şunları söyledi: “Maliye bakanlıkları ve merkez bankaları olarak birlikte çalışmayı taahhüt ediyoruz, kendi yetkilerimiz dahilinde, daha geniş kamu politikası sonuçları hakkında.” Detaylandırdılar:
“Herhangi bir CBDC’nin, bir merkez bankası parası biçimi olarak, hem likit, güvenli bir uzlaşma varlığı hem de ödeme sistemi için bir çapa görevi görebileceğini not ediyoruz. Amacımız, CBDC’lerin şeffaflık, hukukun üstünlüğü ve sağlam ekonomik yönetişim için uzun süredir devam eden kamu sektörü taahhütlerine dayanmasını sağlamaktır”
“CBDC’ler esnek ve enerji açısından verimli olmalıdır; yenilikçiliği, rekabeti, katılımı destekleyebilir ve sınır ötesi ödemeleri geliştirebilir; uygun gizlilik çerçeveleri içinde çalışmalı ve yayılmaları en aza indirmelidirler” diyerek şunları vurguladılar: “Ortak ilkeler doğrultusunda çalışacağız ve sonuçları yıl içinde yayınlayacağız”
G7 finans başkanları toplantılarına Uluslararası Para Fonu (IMF), Dünya Bankası Grubu, Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Teşkilatı (OECD), Eurogroup ve Finansal İstikrar Kurulu (FSB) başkanları da katıldı.