On yıllardır ekonomik yaptırımlar nedeniyle zorlanan İran, kıdemli bir devlet ticaret yetkilisine göre 10 milyon dolar değerinde kripto para kullanarak ilk uluslararası ithalat siparişini verdi.
İslam cumhuriyetinin kriptoyla ilk ithalat siparişini verdiği haberini İran Sanayi, Madencilik Ve Ticaret Bakan Yardımcısı Alireza Peyman-Pak sosyal medyadan duyurdu.
Yetkili kullanılan kripto para veya ithal edilen mallar hakkında herhangi bir detay paylaşmasa da, 10 milyon dolarlık siparişin kriptoyla gerçekleştirilen uluslararası ticaretlerden ilki olduğunu ve önümüzdeki aylarda bu tür ticaretlerin sayılarını arttırmayı planladıklarını açıkladı:
“Kripto paralar ve akıllı sözleşmeler, eylül sonuna kadar hedef ülkelerle dış ticarette yaygın olarak kullanılıyor olacak.”
İran, bu yılın şubat ayına kadarce dünyada en çok yaptırım uygulanan ülkeydi. Trading Economics verilerine göre ülke, ithalatı çoğunlukla Çin, Birleşik Arap Emirlikleri, Hindistan ve Türkiye ile yapıyor.
Şimdi ise bu konumu Ukrayna’yı işgal eden Rusya aldı.
İslam ülkesi, kripto paraları 2017 kadar erken bir tarihte benimsemeye başlamıştı. Ekim 2021’de eski bir kanunda düzenleme yapan ülke, kripto paraları ithalatta kullanmaya başladı.
İran Ticaret Bakanlığı, Haziran 2021’de 30 kadar İranlı madenciye kripto para madenciliği yapmak ve sonrasında merkez bankasına satmak üzere 30 adet işletme lisansı verdi. İran, ithalatta şu anda bu kripto paraları kullanıyor.
Ülke, mevcut finansal altyapısını iyileştirme amacıyla şubat ayında Hyperledger Fabric tabanlı merkez bankası dijital para biriminin de değerlendirmeye alındığını söylemişti.
Yorumlar kapalı.