NFT
featured
cutcoin

2021 Yılında Kripto Para Piyasalarından Beklenti Nedir?

service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Küresel kripto para piyasası, oldukça uzun bir süredir benzeri görülmemiş bir yükseliş görüyor. Şu anda, dünya çapındaki kripto piyasasının sermaye değeri, 1.97 trilyon dolar civarında seyrediyor.

Mevcut büyümenin boyutunu daha iyi anlamak için son bir yıllık zaman dilimine bakılabilir. Yaklaşık bir yıl önce 17 Mart 2020 tarihindeki 150 milyar dolarlık sermaye değerine göre pazarın 10 kattan fazla büyüdüğü görülüyor. Bu büyüme aynı zamanda yenilikler ve yeni alt sektörlerle genişliyor. İnovasyon, kripto endüstrisi oyuncularının pazara yeni çözümler getirmesine yardımcı oluyor. Bunlardan bazılarını bu içeriğimiz de değerlendiriyoruz.

Varlığını Hissettiren Gizlilik Coinleri

Gizlilik coinleri, işlemlerini sıfır bilgi kanıtları veya benzer özel teknolojiler kullanarak şifreler. Önümüzdeki günlerde gizlilik paralarının büyümesi, gelişmiş güvenlik özellikleri sundukları ve kullanıcıların kimliklerini ve etkinliklerini gizli tutmaya yardımcı oldukları özellikleriyle artmaya devam edecek gibi görünüyor.

Bitcoin gibi popüler kripto para birimleri de gizlilik ve şifreleme sunar, ancak gerçekte tam anonimlik sunmazlar. Bu kripto paraların temeli olarak kullanılan blok zincir teknolojisi, halka açık bir defterde çalışır ve kişinin beklediği gizlilik seviyesini sunmaz. Bu sektör ise gelişmiş güvenlik ve yerleşik gizlilik özelliklerine sahip gizlilik coinlerinin kullanışlı olduğu yerdir.

Bir çok gizlilik kripto parası, kullanıcıların etkinliklerini ve kimliklerini terimin gerçek anlamıyla gizli tutarak popülerlik kazanmıştır. Monero, Zcash, Verge, CUTcoin’in CNT-1’i bu tür gizlilik kripto paralarının bir kaç örneğidir. Bu kriptolar kısa sürede yeterince ilgi çekti. Örneğin, Monero 4,75 milyar USD’den fazla piyasa değerine sahipken, Zcash 2 Milyar USD civarında seyrediyor.

Bu tokenlerin nasıl çalıştığını anlamak için CUTcoin örneğine bakalım. CUT, Proof-of-Stake (hisse ispatı) fikir birliğine sahip anonim bir kripto para birimidir. CUT, “Concealed Untraceable Transaction – Gizli İzlenemez İşlem” kripto paralarının kısaltmasıdır. CUT kripto para ekibi, CNT-1 (diğer adıyla CryptoNote) tokenlerini piyasaya getirdi. Bu CNT-1 tokenlerinin temeli, dağıtılmış defterin ilkelerine dayanmaktadır. Tasarım gereği gizlilik korumasından oluşan dağıtılmış defterler, herhangi bir sözleşme ve anlaşma durumunu izleyen ve onlar hakkında hassas bilgilerden ödün vermeden bireyler ve kuruluşlar arasında bir uzlaştırma sistemi görevi gören tek bir küresel veritabanına izin verir. Bir işlemde aktarılan fonların tamamını gizli tutan teknoloji ise RingCT’dir.

Gizlilik coinlerinin önderlik ettiği bu yenilikler, kripto pazarının daha güvenli ve ihlallere karşı daha dirençli olmasına yardımcı oluyor.

DeFi Büyümesi

Genel kripto pazarındaki büyümeyle birlikte büyüyen bir diğer önemli alan, DeFi uygulamaları alanıdır. Bir yıl içinde, 2020 ile 2021 arasında, DeFi pazarının sermaye değeri, 686 milyon dolardan 15.6 milyar dolara çıktı. DeFi’de birkaç alt alan birlikte büyüyor. Bu alt sektörler arasında cüzdan ve varlık yönetimi, ödeme hizmetleri, varlıkların tokenizasyonu, stabil coinler, borç alma – verme, takas ve pazar yerleri ile daha fazlası bulunur.

Bu alt segmentler arasında, borç verme, DeFi’deki en büyük tek segment olarak ortaya çıktı. Compound gibi çeşitli piyasa protokolleri, geleneksel bankalara kıyasla cazip getiriler sunan, izin gerektirmeyen, gerçek zamanlı faiz içeren kripto mevduatları sunarak piyasaya girdi. Birkaç kripto endüstrisi uzmanı, DeFi borç verme protokollerinin yakında diğer tüm dijital varlık kredilendirme platformlarını geride bırakmasını bekliyor.

Bu borç verme protokollerinde, anlaşma ve devamında ki fon transferi, herhangi bir aracı olmaksızın iki eş arasında gerçekleşir. Bu işlemleri kendi kendini yürüten akıllı sözleşmeler yoluyla kabul eder ve çalıştırırlar. Merkezi otoritelerin olmaması, işlemleri daha az maliyetli ve sistemi daha kapsamlı hale getirir. Gizlilik coinlerinin piyasaya sürülmesiyle, DeFi projeleri, kullanıcılarına gelişmiş güvenlik sunmak için giderek daha donanımlı hale geliyor.

Genel olarak, geleneksel finans yollarına benzer hizmetlere sahip daha güvenli bir sistem, 2021’de kripto piyasası için beklenen bir gelişmedir.

Haberlerimizi Twitter, Facebook, Instagram hesaplarımızdan ve Telegram kanalımızdan takip edebilirsiniz.

Nexo

Yorumlar kapalı.

Giriş Yap

İlk Bitcoin Haberleri ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!