Verilere göre: Dolar yükselince Bitcoin zayıflıyor argümanı yanlış

bitcoin dolar düşüşü

Analistler, ABD doları güçlenince Bitcoin’in düşüş eğilimini gösterdiğini söylese de veriler aksini gösteriyor.

ABD doları endeksinin (DXY) arttığı dönemlerde, Bitcoin (BTC) fiyatına olumsuz etki meydana getirdiğine dair genel bir varsayım var.

Geçtiğimiz birkaç hafta boyunca analistler, Mart 2021’e kadar geçerli olan bu ters korelasyon hakkında ilginç tespitlerde bulundu.

“Sanırım artık DXY verisine eskisi kadar takıntılı değiliz. Çünkü an itibarıyla fazlasıyla yükseliş eğilimi gösteriyor ve bir yıldan fazla süredir mükemmele yakın ters korelasyon meydana getirdi. Her şekilde, BTC para biriminin dolardan bağımsız hale gelecek kadar olgunlaşıp olgunlaşmadığını öğrenmek üzereyiz.”

“Bitcoin’in yukarıya tırmanmasını tetikleyen ne? Ya da DXY’yi dibe çeken… Aynı durumun bir kez daha eşiğinde olabiliriz.”

Ancak, 20 veya 60 günlük korelasyon izlendiğinde son üç ayda tersine dönüş gözleniyor.

<em>Dolar endeksi DXY mavi ile Bitcoin turuncu logaritmik kıyaslaması Kaynak TradingView<em>

Korelasyon göstergesi (kırmızı), mart ortasından bu yana yüzde 50’nin üzerinde değişiyor ve bu durum, hem DXY hem de Bitcoin’in genel olarak benzer bir eğilim izlediğini gösteriyor.

Fed’in açıklamasının ardından dolar güçlendi

Cointelegraph’ın bildirdiği gibi, mayıs ayına ait Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) raporu enflasyonun 13 yılın en yüksek seviyesine ulaştığını gösterdi ve Fed Başkanı Jerome Powell, enflasyonun kısa vadede planlanandan daha yüksek olabileceğini kabul etti. Yine de, “uzun vadeli enflasyon beklentilerinin hedefimizle tutarlı bir yerde” açıklamasını yaptı.

Piyasa, Fed’e bir “güven oyu” vererek ABD dolarının başlıca küresel para birimleri karşısında değer kazanmasını sağladı. Bu arada, Bitcoin 18 Haziran’da yüzde 8 düşüşle 35.300 dolara geriledi ve ters korelasyon tezini daha da güçlendirdi.

Korelasyon uzun vadeli bir göstergedir

Uzmanlar günlük hareketleri tahmin etmeyi sevse de, DXY endeksinin Bitcoin fiyatı üzerindeki potansiyel etkilerini anlamak için daha uzun zaman diliminin analiz edilmesi gerekiyor.

<em>Dolar Endeksi DXY mavi ile Bitcoin turuncu logaritmik kıyaslaması Kaynak TradingView<em>

Nisan ayı sonlarında nispeten yatay bir hareket izlendikten sonra, her iki göstergenin de mayıs ayında zayıfladığı dikkat çekiyor. En azından, son ayrışmanın ters korelasyon olarak adlandırılması için erken olduğu görünüyor. Bitcoin’in 16 Haziran’da 40.000 dolarlık desteğe tutunamamasının ve müteakip fiyat düzeltmesinin arkasında birden fazla güç olabilir.

Madenciler Çin’den uzaklaşmaya başlayınca Bitcoin’in hash oranı Kasım 2020’den bu yana en düşük seviyeye geriledi. Huobi, Çinli kullanıcılara vadeli işlem ticaretini geçici olarak askıya alırken, Vadeli İşlemler platformu Bybit, Çin telefon numaralarına kayıtlı hesapları kapatacağını açıkladı.

Ayrıca 26 Mayıs’ta Amerika Birleşik Devletleri Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu Başkanı Gary Gensler, düzenleyicilerin kripto piyasalarında yatırımcı korumasındaki boşlukları doldurmak için diğer düzenleyiciler ve Kongre ile birlikte çalışmayı dört gözle beklediklerini söyledi.

Bu nedenler, potansiyel ABD düzenlemesi, madencilik ve alım satım faaliyetlerine yönelik mevcut Çin baskısı, Bitcoin’in son zamanlardaki düşük performansı için etkili görünüyor. Bu sorunlar artık tehdit olmaktan çıktığında, DXY’nin olumlu hareketinden kaynaklanan boşluk kaybolabilir.

Exit mobile version