Satoshi Nakamoto, Bitcoin white paper’ını 31 Ekim 2008 tarihinde yayınladı. O tarihlerde başta ABD olmak üzere dünya çapında ekonomik kriz hakimdi.
Genel olarak Bitcoin’in ortaya çıkışı, küresel çapta görülen bu krize karşı bir cevap olarak yorumlanırken Kraken’in geliştiricisi Dan Held’den konuyla ilgili farklı bir yorum geldi. Dan Held, Nakamoto’nun Bitcoin white paper’ını bu tarihte yayınlamasının arkasında iki sebep bulunduğuna inandığını açıkladı.
Bitcoin hakkındaki yorumlarıyla tanınan Dan Held, Satoshi Nakamoto’nun white paper için seçtiği 31 Ekim tarihine farklı bir yorum getirdi. Held, Nakamoto’nun white paper’ı Kelt festivali olan Samhain ve Martin Luther King’in 95 Tezi’ne bir gönderme yaparak yayınlamış olduğuna inandığını söyledi.
Satoshi neden 31 Ekim’e kadar bekledi?
White paper’ı yayınlamadan önce Satoshi’nin en az 1 buçuk yıl boyunca BTC üzerinde çalışmış olduğunu söyleyen Held, öncelikle o tarihte dünya çapında bir ekonomik kriz yaşandığından bahsetti. Güven üzerine inşa edilmiş olan dünyada güven kalmadığını dile getiren Held, küresel çapta 31 Ekim’de kutlanan Cadılar Bayramı’na (Halloween) değinerek “Satoshi’nin bu bayramı düşünerek white paper yayınlamış olacağını düşünmüyorum. Bunun arkasında çok daha derin bir anlam olmalı.” yorumunu yaptı.
Satoshi’nin büyük bir özenle çalışmalarını yaptığını vurgulayan Dan Held, 18 Ağustos 2008 tarihinde Satoshi’nin bitcoin.org’da hesap açtığını söyledi. “Satoshi, white paper’ı yayınlamak için hazırda bekliyordu, bitcoin.org’da hesap da açmıştı. Peki 31 Ekim’i özel kılan şey neydi?” diyerek konuyla ilgili yorumlarını paylaşmaya başladı.
Kelt festivali Samhain etkisi
Dan Held, Nakamoto’nun öncelikle Kelt festivali olan Samhain’e bir gönderme yapmış olabileceğine inandığını ifade etti. Aynı tarihte Martin Luther King’in de 95 Tezi’ni yayınladığını söyleyen Held, “Her ikisi de eskinin sona erişini, yeninin de başlangıcını temsil ediyor.” dedi.
Held, Keltlerin dini festivali olan Samhain’in hasat mevsiminin sonunu ve kışın başlangıcını temsil ettiğini söyledi. Katolik kilisesinin daha fazla kişiyi kendisine çekmek adına bu tarihi Azizler Günü olarak kabul ettiğini, bunun da günümüzde Cadılar Bayramı olarak kutlandığını belirtti.
Martin Luther King’in etkisi
Dan Held, Martin Luther’in 31 Ekim 1517’de kilise kapısına çivilediği 95 Tezi’nden bahsetti. Dönemin papa otoritesine karşı yazmış olduğu bu tez ile birlikte Luther King, tüm dünyayı düşünceleriyle değiştirecek olan bir reform sürecini başlattı.
Held, Martin Luther’e benzer şekilde Nakamoto’nun da mevcut finans kurumlarına tepki göstermiş olduğunu, Satoshi’nin şu açıklamasıyla ortaya koydu:
“Geleneksel paraların temel problemi, çalışmaları için gereken güvenden kaynaklanır. Para birimlerinin değerinin düşmemesi için merkez bankasına güvenmek gerekir. Fakat fiat paraların tarihine baktığımızda, birçok güven ihlali olduğunu görürüz.
Paramızı ellerinde tutmaları ve transfer etmeleri için bankalara güvenmemiz gerekir ancak onlar bu parayı kredi karşılığında bize veriyorlar.”
Bitcoin fiat paranın sonu, yeni bir sistemin de başlangıcıdır
Held, blockchain ve matbaanın bulunuşu arasında bir bağ kurarak Bitcoin’in ortaya çıkışını açıkladı. Satoshi’nin 40 yıllık teknolojiyi araştırıp kullanarak BTC’yi ortaya çıkardığını ifade eden Held, “Bitcoin’in blockchaini, Martin Luther King’in fikirlerinin yayılmasına olanak tanıyan matbaa gibi bir işlev gördü.” yorumunu yaptı.
Bu teknolojiyle birlikte ise Bitcoin’in 95 Tezi’nde olduğu gibi, dünyadaki herkes tarafından erişilebilir ve iletilebilir olduğunu dile getirdi.
“Hem Satoshi hem de Martin Luther, 31 Ekim tarihini sonu ve yeniden başlangıcı simgeleyen özelliği nedeniyle tercih etti. Her ikisi de insanların eski sistemler tarafından hapsolduğunu gözlemledi ve bunu çözmek için mevcut otoriteyi değiştirmeyi önerdi.
Bitcoin, fiat paranının sonunu ve yeni bir parasal standardın başlangıcını temsil ediyor.”