Opera’dan Web3 odaklı Kripto Tarayıcı hareketi

Opera Web3

Web3; Beta tarayıcı Windows, Mac ve Android kullanıcıları tarafından kullanılabilen yerleşik ve saklama hizmeti bulunmayan bir cüzdan içeriyor.

Norveç merkezli popüler internet tarayıcısı Opera, Crypto Browser Project isimli projesinin beta sürümünü yayımladı. Bu kripto tarayıcı; Windows, Mac ve Android kullanıcılarına, Web3 hizmetlerine doğrudan erişim sunarak merkeziyetsiz uygulama (DApp), oyun ve metaverse tabanı platformlara erişme deneyimini kolaylaştırmayı amaçlıyor.

Mevcut Opera tarayıcısı, oturum açmaya gerek kalmadan VPN özelliği sunarak güvenli bir yapı sunuyor. Ayrıca yerel reklam ve izleyici engelleyiciye sahip. Cointelegraph ile paylaşılan bilgiye göre yeni kripto tarayıcı, merkeziyetsiz borsalara, NFT’lere ve oyun DApp’lerine doğrudan erişimin yanı sıra güvenlikten ödün vermeden Telegram ve Twitter entegrasyonu sunacak.

Opera mobil bölümünün başkan yardımcısı Jorgen Arnesen, projenin ana amacının kripto ve Web3’ün daha yaygın hale gelmesine yardımcı olmak olduğunu belirtti:

“Opera’nın Kripto Tarayıcı Projesi, kullanıcılar için daha basit, daha hızlı, daha özel bir Web3 deneyimi vadediyor. Ana akım kullanıcılar için genellikle karmaşık olan Web3 kullanıcı deneyimini basitleştiriyor. Opera, merkeziyetsiz internetin tam potansiyeline ulaşması için Web3’ün kullanımının kolay olması gerektiğine inanıyor.”

Saklama özelliği olmayan yerleşik cüzdan, beta sürümünde Ethereum ağını destekleyecek. Güncel ortaklıklarla yakında Polygon, Solana, Nervos ve Celo ağları da entegre edilecekken Unstoppable Domains, Handshake ve ENS adlandırma sistemlerine de destek sunulacak. Opera’nın Polygon (MATIC) ile entegrasyonunun, 2022’nin ilk çeyreğinde hayata geçmesi bekleniyor.

ERC-1155 desteği ile 2022’nin ilk çeyreğinde kullanıma açılacak olan cüzdan, hem standart tokenlerde kullanılan ERC-20 standartlarını hem de benzersiz tokenlerdeki (NFT) ERC-721 standartlarını destekliyor. Kullanıcılar ayrıca yerleşik bir itibari paradan kriptoya geçiş yoluyla kripto satın alabilecekler. Kriptodan kriptoya takas ve hatta yerleşik bir NFT galerisi de sunuyor.

Web3 Nedir?

İnternet şimdilerde insan yaşamının büyük bir parçası, hatta tam ortasında yer alan bir olgu. Birçok işimizi internet üzerinden görebiliyoruz. Gerek alışveriş, iş veya eğitim amaçlı, gerekse boş vaktimizi değerlendirmek için birçoğumuz internet ağlarından yararlanıyoruz.

Bu yaygınlaşan kullanım doğrultusunda, web giderek kendini geliştiriyor ve bir nevi evrimleşiyor. ilk olarak Web 1.0 olarak bildiğimiz internet ağı 1980‘lerin sonunda çıktı ve nispeten daha az katılımcıya sahipti. 20 yılı aşkın bir süredir, etkileşimli internet olarak tanımlanan Web 2.0 kullanılıyor. Dört gözle beklenen internetin geleceği Web 3.0, bitcoin dünyası sayesinde son dönemlerde sürekli gündemde. Peki Web 3.0 nedir?

2004 yılından bu yana ara ara gündeme gelen Web 3.0, tam umudumuzu kesmeye başladığımız anda yeniden gündeme geldi. Web 3.0‘ı bize tekrar hatırlatan şey ise finans dünyası oldu. BitcoinEtherium gibi kripto para blok zincirinin interneti yeni evrimine ulaştırıp, bizi Web 3.0‘a ulaştırması umut ediliyor. Peki bu Web 3.0 bize neler sunacak?

World Wide Web” açılımına sahip ve ”WWW” olarak bildiğimiz internet ağının değişimi aslında bir bakıma Metaverse ile de kesişiyor. Web 2.0‘ın yaygınlaşmasının ardından bildiğimiz birçok internet devi marka ve aplikasyonlar doğmaya başladı. Google, TwitterFacebookYouTubeLinkedIn gibi aklınıza gelen tüm markalar, Web 2.0 sayesinde gelişti.

İnternetin ikinci evrimsel formunun bize bu kadar yenilik getirmesi, bizi Web 3.0‘ın yolunu gözlemeye itti. Uzun yıllarca ara ara sürekli gündeme gelen Web 3.0 nihayet kesinleşmeye başlıyor diyebiliriz. Bu yeni internet ağına, semantik ağ deniyor. Peki bu ne demek?

Web 1.0‘daki aracılar, sunuculardı. Biriyle etkileşime geçmek için sunuculara ihtiyaç duyuyorduk. Web 2.0‘da bu sunucuların yerini platformlar aldı ve sadece kayıt olarak iletişim kurar hale geldik. Peki aracı olmadan internet üzerinden biriyle iletişime geçmek mümkün mü? Bu noktada da Web 3.0 devreye giriyor.

Exit mobile version