Metaverse Nedir? Tarihçe ve Temel Özellikler

Metaverse

Metaverse birçok insanın kendi sanal temsilleri yani avatarları ile birbirleriyle ve dijital nesnelerle etkileşime girebildiği, sürekli açık olan sanal ortamlardan oluşan bir ağdır.

Metaverse sürükleyici sanal gerçeklik, çok oyunculu çevrimiçi rol yapma oyunu ve web’in bir kombinasyonu olarak düşünebiliriz. Metaverse’ün üç temel yönü bulunmaktadır. Bunlar; varlık, birlikte çalışabilirlik ve standardizasyondur.

Metaverse Tarihçesi

Son 30 yıldır, sıra dışı bir teknoloji devrimi yaşanmaktadır: İnsan yapımı, dijital bir evrenin inşası… Bu, 20. yüzyılda transistörler, bilgisayar ve internetle başlamıştır. Böylece ticaret, iletişim ve sosyal ilişkiler gibi beşeri faaliyet, reelden dijitale taşınmaya başlamıştır.

Mesela artık çarşıya gitmeyiz, birkaç tıkla istediğimiz ürünü alabiliriz. Uzaktaki arkadaşlarımızla haberleşmek için aylarca beklemek zorunda değiliz, anında istediğimizle konuşabiliriz. Müziğimiz, sinemamız, oyunlarımız artık gerçek dünyada değil, cebimizdedir.

İşte bizler bir yandan fiziksel dünyayla olan bağlarımızı bir bir koparırken, diğer yandan da teknoloji devrimi yoluna devam etmektedir: Merkezi işlem üniteleri, grafik işlem üniteleri, veri işleme, makine öğrenmesi, yapay zeka ve kriptografi gibi teknolojilerde muazzam yollar kat edilmiştir.

Metaverse Özellikleri

Metaverse özellikleri pek çok kişi tarafından merak edilir. Farklı yapılardan bağımsız dijital bir uzay olarak betimlenen Metaverse kullanıcılar için tanımlanmış kalıcı bir buluşma noktası olarak ifade edilir. Fizikselin üstüne dijitalin eklendiği bir alan olan Metaverse içerisinde fiziksel ile dijital ortam bir aradadır.

Bu sayede farklı sanal deneyimler arasında geçişi mümkün hale getiren bu ortam kalıcı bir sanal dünya yaratır. Bunun gücü sahip olacağı sanal ekonomiden gelir. Yani sanal bir avatarla ünlü bir markanın sanal mağazasından alışveriş yapılabilir ve fiziksel dünyadaki adrese teslim edilmesi sağlanabilir. Yarı sanal alem olarak da ifade edilen bu alanda kullanıcı, sokakta yürürken yere düşen bir eşyayı eline aldığında onun üstünde yerleştirilmiş dijital içeriğin oynadığını görecektir.

Artırılmış gerçeklik: Bu teknoloji, gerçek dünyayı baz alır ve bilgisayar tarafından oluşturulan görüntüler de ekler. Perakendeciler bunu, yeni bir kanepenin bir müşterinin oturma odasında nasıl görüneceğini göstermek için kullanır.

Meatspace: Siber uzayın veya sanal ortamın aksine fiziksel dünya.

Mixed reality: Karma gerçeklik, gerçek nesneler gibi görünen ve hareket eden sanal nesnelerin eklenmesiyle gerçek dünyanın bir görünümünü tanımlar. Kullanıcılar hem sanal nesnelerle hem de gerçek nesnelerle etkileşime girebilir.

Multiverse: Çoklu evrenin genel tanımında genellikle birbirinden bağımsız olarak çalışan birçok farklı evrene atıfta bulunulur. Teknoloji/internet/sosyal medya bağlamında bu, Facebook, Minecraft, Instagram, Twitch, Roblox, Fortnite, Discord ve insanların sosyalleştiği, oyun oynadığı, alışveriş yaptığı diğer tüm sanal sosyal medya ve oyun yerleri. Teoride, metaverse tüm bu çoklu evrenleri tek bir yerde toplayabilir.

Virtual reality: Sanal gerçeklik, kulaklık gerektiren sürükleyici bir deneyimdir. Kullanıcıları farklı dünyalara götüren sanal gerçeklik oyunları ve gerçek dünyada geçen eğitimler bulunuyor.

Neden Metaverse

Çok sayıda avantaja sahip olan Metaverse alanı dijital kimlik ve varlıklar için gelişmiş bir mimaridir. Aynı zamanda güvenli olan bu ortam kullanıcılara ölçeklenebilirlik ve birlikte çalışılabilirlik gibi imkanlar da sunar. Bu sanal platformda asıl amaç meta veriyi hayata geçirmeye yardımcı olmaktır. Ticaret, sanal gerçeklik, yaratıcılar, topluluklar gibi ürünlere odaklanan bölümlerin birleşerek nasıl büyük bir fikirde bir araya geleceği Metaverse ile netlik kazanacaktır.

Eşyaların NFT olarak kişinin yanında bulunmasını ve avatarların dijital dünyalar arasında yürümesini vaat eden Metaverse projeleri ile kullanıcılar bir anda kendilerini sanal bir müzayedede Metaverse NFT eseri satın alırken ya da şirkete ait sanal ofiste uzakta bulunan bir meslektaş ile konuşurken bulabilirler.

Metaverse Coin – Kripto Para

Metaverse platformunun yerel kripto para birimi olarak Metaverse Smart Token kullanılmaktadır. Adı “Entropi” olan bu kripto para, borsalarda “ETP” kısaltması ile anılmaktadır. Dolaşımdaki arz miktarı 100 milyon ETP ile sınırlandırılmıştır. ETP’nin güvenliği Eliptik Eğri Dijital İmza Algoritmaları (ECDSA) tarafından garanti edilmektedir.

ETP, Metaverse evrenindeki işlem ücretlerinin ödenmesi ve akıllı sözleşmelerin uygun şekilde yürütülebilmesi için kullanılır.

Ayrıca Metaverse Güncel Liste için: https://ilkbitcoin.com/metaverse-market-listesi

Exit mobile version