Know Your Customer veya Müşterini Tanı olarak geçen KYC tam olarak nedir ve neden önemlidir?
Öncelikle KYC sistemi ağırlıklı olarak kripto sektörü için borsalar başta olmak üzere, bireysel ve kurumsal üye sistemine sahip şirketlerin kullandıkları yöntemdir. KYC ile müşterilerin kimlik doğrulaması yapılır.
KYC’nin Anlamı nedir
KYC’nin Türkçe anlamı “Müşterini Tanı”dır. KYC, müşterinin kişisel bilgilerini tespit etmek ve uyumluluğu denetlemek için yapılan işlemle başlayan ve müşterinin risk algısına kadar tutumunu anlamakla devam eden bir süreçtir.
KYC Süreci Neden Önemli
Bankalar ve kripto sektöründe borsalar tarafından tanımlanan KYC prosedürleri, müşterilerinin gerçek olduğundan emin olmak, riskleri değerlendirmek ve izlemek için gerekli tüm işlemleri içerir. Bu süreçler kara para aklamanın, terörizmin finansmanı ve diğer yasa dışı yolsuzluk planlarının önlenmesine ve tanımlanmasına yardımcı olur.
KYC süreci kimlik kartı doğrulaması, yüz doğrulaması, adres kanıtı olarak faturalar gibi belge doğrulaması ve biyometrik doğrulamayı kapsar.
Bankalar, sahtekarlığı sınırlamak için KYC düzenlemelerine ve kara para aklama karşıtı düzenlemelere uymalıdır. KYC uyum sorumluluğu bankalara (kurumlara) aittir.
Buna uyulmaması durumunda ağır cezalar uygulanabilir ve borsalar için hesapların askıya alınmasına neden olur.
KYC için Gerekli Belgeler Nedir
KYC kontrolleri bağımsız ve güvenilir bir belge, veri veya bilgi kaynağı aracılığıyla yapılır. Her müşterinin kimlik ve adresi kanıtlamak için kimlik bilgileri sağlaması gerekir.
Mayıs 2018’de ABD Mali Suçları Koruma Ağı (FinCEN) – bankalar, bu kuruluşlar hesap açtıklarında şirketlere sahip olan, şirketlerini kontrol eden ve şirketlerden kâr elde eden tüzel kişilik müşterilerinin gerçek kişilerin kimliğini doğrulamak için yeni bir gereksinim eklemiştir.
KYC ile Kara Para Aklama Mücadelesi
Avrupa’da, dördüncü Kara Para Aklama ile Mücadele (AMLD4) direktifi, Haziran 2017’de, finansal kuruluşların kara para aklama ve terörizmin finansmanı risklerine karşı korunmasına yardımcı olacak yeni bir dizi kuralla yürürlüğe girdi.
Beşinci AML direktifinin (AMLD5) 10 Ocak 2020 tarihinden itibaren geçerli olan geliştirilmiş versiyonu, finansal kurumlar için yeni zorluklar getirdi:
- Riski en aza indirmek için müşterilerin, tüzel kişilerin faydalı sahiplerinin ve finansal anlaşmalarının daha iyi anlaşılmasını sağlama,
- Daha katı müşteri durum tespiti
- Merkezi yönetim ile müşteri kimliğinin kontrol edilmesi ve verileri paylaşılması,
- AB üye ülkelerinin direktifi iki yıl içinde uygulaması gibi maddeler mecvut.
KYC ile genel olarak kara para aklamak için bir nevi güvenlik önlemi diyebiliriz.