Hazine ve Maliye Bakanlığı, 23 Mart’ta yayımlanan Ekonomi Reform Takvimi’nde kripto paralara ilişkin düzenlemelerin ne zaman tamamlanacağını açıkladı.
Bitcoin ve diğer kripto paraların her geçen gün daha çok ilgi görmeye başlamasıyla birlikte, yeni gelişen sektör devlet kurumlarının da dikkatini çekti. Dijital paralar, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından 12 Mart’ta duyurulan Ekonomi Reformları Eylem Planı’nda da yer aldı.
Muhabbit’in haberine göre Hazine ve Maliye Bakanlığı, 23 Mart’ta yayımlanan Ekonomi Reform Takvimi’nde kripto paralara ilişkin düzenlemelerin ne zaman tamamlanacağını açıkladı.
Bakanlık tarafından açıklanan takvime göre, dijital paraların ekonomik, teknolojik ve hukuki alt yapısını oluşturucak düzenlemeler 31 Aralık 2021 tarihine kadar uygulanmaya başlanmış olacak. Dijital paralar ilişkin düzenlemelerden sorumlu kuruluş ise Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası olacak.
Hazine ve Maliye Bakanlığı, 1 Mart’ta yapılan resmi açıklamada kripto paraları yakından takip ettiklerini ve konu hakkında çalışmaların yürütüldüğünü söylemişti:
“Kripto paralarla ilgili dünya genelinde oluşan kaygıları biz de paylaşıyoruz. Konuyla ilgili gelişmeler ve ülkemizdeki durum, Bakanlığımız tarafından yakından takip edilmektedir. Bu çerçevede Bakan Yardımcımız başkanlığında; Merkez Bankası, BDDK, SPK ve ilgili diğer kurumlarla iş birliği halinde çalışmalar yürütülmektedir.”
Söz konusu çalışmaların vergi odaklı mı, yoksa tüketiciyi koruma odaklı mı olacağı kripto topluluğunu ikiye bölerken, sektörün BTCTurk CEO’su Özgür Güneri gibi yöneticileri ise düzenlemeleri desteklediklerini açıkladı. Güneri, “Kripto para sektöründe yapılacak düzenlemeler, Türkiye’nin bu sektörde önemli oyunculardan biri olmasını sağlayacaktır. Bu doğrultuda yapılan çalışmaları takdirle karşılıyor ve destekliyoruz” diye belirtti.
Türkiye’de kripto paralar gösterilen ilgi hızla artıyor. TL’nin dolar karşısında yüzde 14’lük ani bir değer kaybı yaşadığı 22 Mart’ta Google’da yapılan Bitcoin aramaları, yüzde 566 artış gösterdi. Türkiye, en çok kripto para kullanılan ülkeler sıralamasında da Avrupa’da birinci, dünya genelinde ise dördüncü sırada yer alıyor.