Golden Cross modeli ne anlama gelir?

Golden Cross

Teknik analizlerde kullanılan “Golden Cross” modeli ne anlama gelir? Fiyata etkisi nedir? Altın kesişim nedir?

Kısa vadeli hareketli ortalamanın, uzun vadeli hareketli ortalamayı aşağıdan yukarıya doğru keserek üzerine çıktığı modele “Golden Cross” denir.

Türkçe karşılığı “Altın Kesişim” olan bu model, yükseliş sinyali olarak değerlendirilir.

Teknik analizlerde sıklıkla kullanılan formasyonlardan biri olan Golden Cross modelini anlamak için ilk olarak hareketli ortalamanın (MA) ne olduğu hatırlamakta fayda var.

Kısaca özetlemek gerekirse hareketli ortalama, belirli zaman aralığında varlığın ortalama fiyatını ölçmek için fiyat tablosunun üzerinde oluşturulan bir eğridir. Örneğin, 200 günlük hareketli ortalama, finansal varlığın son 200 gün içindeki ortalama fiyatını gösterecektir.

Golden Cross genellikle yakın gelecekte oluşması muhtemel boğa piyasasına işaret eder.

Hesaplamalarda genellikle 50 günlük hareketli ortalama kısa vadeli, 200 günlük hareketli ortalama ise uzun vadeli ortalama şeklinde kullanılır. Yine de Golden Cross, bu zaman aralıklarıyla sınırlı değildir. Farklı zaman aralıklarında da hesaplanabilir.

Kısa vadeli ortalama, uzun vadeli ortalamayı aşağıdan yukarı doğru keserek geçtiği sürece herhangi bir zaman aralığında bu model oluşabilir.

Daha geniş zaman aralıklarının kullanılması, çoğunlukla daha güvenilir sonuç verir.

Golden Cross nasıl oluşur?

Teknik analizi yapılan değer varlığının grafiğinde Golden Cross gözlendiğinde şu üç aşama gerçekleşmiş demektir:

  1. Düşüş trendi sırasında kısa vadeli hareketli ortalama, uzun vadeli hareketli ortalamanın altındadır.
  2. Trend değişir ve kısa vadeli hareketli ortalama, uzun vadeli hareketli ortalamanın üzerine çıkar.
  3. Kısa vadeli hareketli ortalamanın uzun vadeli hareketli ortalamanın üstünde kaldığı bir yükseliş trendi başlar.

Bununla birlikte bazı yatırımcılar ve piyasa analistleri bu modelin güvenilir piyasa sinyalleri verdiği fikrine karşıdır. Bunun sebebi olarak da, kesişim formasyonlarının gecikmeli bir gösterge olması ileri sürülür.

Birçok yatırımcı açısından Golden Cross, boğa piyasasının en net işaretlerinden biri ve güçlü bir alım sinyali olarak yorumlanır.

Kesişim formasyonunun yatırımcılar için fiyat tahmin aracı olarak değil, trend değişim sinyali olarak kullanılması tercih edilir. Golden Cross dahil olmak üzere yükseliş ve düşüş kesişim noktalarında kullanılabilen üstel hareketli ortalama, trend değişimlerinden hızlıca haberdar olmak isteyen bireysel yatırımcılar arasında popülerdir.

Hareketli ortalamalardaki gecikmeyi ortadan kaldırmayı amaçlayan üstel hareketli ortalama, son fiyat hareketlerini öne çıkararak daha hızlı reaksiyon verir, ancak ortaya çıkardığı kesişimler yanlış yorumlanabilme ihtimali içerir ve daha az güvenilirler.

Golden Cross modelinin hatalı sinyal verdiği de görülmüştür. Bu süreçte uzun pozisyon alan yatırımcı, kendini aniden zararda bulabilir. Tamamlanmış boğa piyasalarını öngörmedeki başarısına rağmen Golden Cross modeli, kimi zaman başarısız sonuç verebilir. Bu yüzden işlem yapılmadan önce diğer sinyaller ve göstergeler de kontrol edilmelidir.

Exit mobile version