Ethereum nedir

ethereum-nedir

Ethereum ilk olarak Kuzey Amerika Bitcoin Konferansında, Ethereum kurucusu Vitalik Buterin tarafından tanıtımı yapılan bir sistemdir. Genel olarak bir alt coin statüsünde görülse de Ethereum esasında blockchain teknolojisinin gelişmesini ve daha fazla alanda kullanılmasını amaçlayan bir yenilikçi bir sistemdir.

Ethereum kısaca, güç kaynağı olarak Ether (ETH) kripto para birimini alan bir Kripto İşletim Sistemidir. Amaç Bitcoin’inde bağlı olduğu blockchain sistemi üzerinde kullanıcıların bu sistem üzerinden yeni yazılımları oluşturmasını sağlamaktadır. Ethereum’un kullanıcılara sağladığı bu özgürlük sayesinde bir çok alt coin çıkarılmasına olanak sağlar.

Ethereum sistemi ile amaçlanan, kişisel veriler gibi bilgilerin üçüncü şahıslar tarafından depolanmasını ve farklı amaçlar için kullanılmasını engellenmesidir. Bugün neredeyse internetten yaptığımız bütün işlemler (alışveriş, banka işlemleri, sosyal medya kullanımımız, internet geçmişimiz vb.) veriler halinde data banklarda kayıt altına alınmaktadır. Bu bilgilerin hangi amaçlar doğrultusunda kullanılacağı konusu ise tam bir bilinmezliktir.

Ethereum sistemi ile bu işlemler tamamen dağınık ve anonim bir şekilde bir çok farklı cihaz üzerinde saklanmaktadır. Böylece bu bilgilere erişim imkansız bir hale gelir ve bütün bir interneti merkezsiz bir platforma çevirir.

Bu merkezsiz sisteme dahil olacak yazılımların üretilebilmesi için Ehereum, Ether kripto para birimini bir yönüyle bir yakıt olarak kullanılmasını amaçlar.

Bitcoin’e Rakip Olabilir mi?

Ethereum, şu anda Bitcoin’den sonra en çok işlem göre ikinci büyük kripto para birimidir. Değerinin kısa bir süre içerisinde artması ve Bitcoin blockchaininden daha yenilikçi oluşu Ethereum’un Bitcoin için bir rakip olabileceği sorusunu akıllara getirmiştir. Lakin, Ethereum’un kurcusu olan Vitalik Buterin bu konuda şöyle söylemektedir:

“Eğer kripto paralar ile dünyada bulunan değerli kaynakları karşılaştırıyorsak ve Bitcoin’i ALTIN, Litecoin’i GÜMÜŞ olarak kabul ediyorsak, Ethereum PETROL’dür. Çünkü Ethereum’un altında yatan teknoloji dünyanın internet sistemindeki enerji kaynağı olacaktır. Dünyada petrol nasıl bir çok sektör ve teknolojide kullanılıyorsa Ethereum teknolojisi için de aynı şey geçerlidir. Bu nedenle biz Ether’i ‘kripto yakıt’ olarak adlandırıyoruz. Ethereum platformunun ihtiyaç duyduğu enerji Ether (ETH) ile sağlanacak.”

Buterin’in açıklamasından da anlaşılacağı üzere Ethereum’un Bitcoin ile rakip olmak gibi bir amaçları bulunmamaktadır. Ethereum kurucu ekibinin tamamını Bitcoin’in ilk çıktığı dönemlerden itibaren blockchain ve Bitcoin geliştiricileri arasında olduklarını da görmekteyiz.

Ethereum ve Bitcoin Arasındaki Farklar Nelerdir?

• Bitcoin sistemi ile yapabileceğeniz işlemler belli iken, Ethereum sistemi ile çok farklı yazılımlar ile yeni sistemler ve yeni alt coinler üretebilirsiniz.
• Ethereum sistemi, Bitcoin blockchain sistemine göre daha yenilikçi bir sistemdir.
• Bitcoin madenciliğinde işlemci gücünüze göre kazanç sağlarken, Ethereum madenciliğinde üreticiler arasında denge gözetilmektedir.
• Bitcoin sisteminde bir blokun oluşması 10 dakika sürmektedir. Ethereum sistemin de bir blokun oluşma süresi 15 saniye olduğundan onaylama süresi çok daha kısadır.

Ethereum Madencilği Nasıl Yapılır?

Madencilik aynı Bitcoin mantığı ile bu sistemin süreklilik ve güvenliği için önemli bir faktördür. Ethereum madenciliğinin herkes tarafından yapılabilmesi için sistem gereksinimi Bitcoin madenciliğindeki gibi özel üretim cihazlar ile değil ekran kartı (GPU) ile yapılmaktadır. Madenci sayısının artması, Ethereum madenciliğinde de günden güne kazancın azalmasına neden olmaktadır.

Ethereum Nasıl Üretilir?

Ethereum üretimi Bitcoin üretimiyle aynı yöntem gibi görünsede bazı küçük farklılıklardan dolayı Ethereum üretimi bazı avantajlar sağlamaktadır.

Ethereum üretimi için öncelikle bir Ethereum cüzdanı oluşturmanız gerekmektedir. Gerekli programları yükledikten sonra üretime başlayabilirsiniz. Bireysel olarak üretebileceğiniz gibi bir havuza dahil olarakta üretim yapabilirsiniz. Havuza dahil olmak üretiminizi arttıracaktır.

Ethereum üretimi için yüksek işlemcili cihazlara ihtiyacınız yoktur. Üretim ekran kartı (GPU) üzerinden yapılmaktadır.

Ethereum ve Alt Coinlerin İlişkisi

Ethereum sistemi bir çok yeni yazılımın yaratılmasına müsait bir ortam olması nedeniyle, sonradan ortaya çıkan bir çok yeni coinin işlem gördüğü sistemdir. Yeni bir coini piyasaya sürmek için ICO adı verilen İlk Para Teklif’lerinin, henüz piyasaya sürülmeden önce kitlesel olarak fon topladıkları sistemde, fonlar Ethereum sisteminin para değeri olan Ether ile yapılmaktadır. Böylece Ethereum sistemi dolaşıma yeni kripto para birimlerinin girmesini sağlayan bir sistem görevi görmektedir.

Birçok kişi tarafından güvenilmez görülen ICO’larda bir çok kez dolandırıcılık vakaları yaşanmıştır.

Ethrereum Nasıl Satın Alınır?

Türkiye’de, Türk Lirası ile Ethereum satın almak zannedildiğinin aksine çok kolay ve hızlı bir işlemdir. Herhangi teknik bir bilgiye ihtiyaç duyulmadan Ethereum satın alabilirsiniz. Aşağıda bulunan Ethereum satın al sayfamızdan üç adımda kolay bir şekilde Ethereum satın alabilirsiniz.

Exit mobile version