Dogecoin fiyatındaki ani düşüşün ardında ne yatıyor?

dogecoin düşüş nedenleri belli oldu

Çöküşün ardında büyük balinalar mı var? Veya vadeli işlem sözleşmeleri mi sorumlu?

Dogecoin, geçtiğimiz hafta kripto parayı 0,74 dolara kadar taşıyan ralli ile değerini 10’a katladı. Rallinin ardında çoğunlukla Tesla CEO’su Elon Musk ve sosyal medya gönderileri ve röportajlarında kripto paradan sürekli bahsetmesi yatıyor. İlginçtir ki, Musk‘ın katıldığı ve Dogecoin’den bahsettiği 8 Mayıs tarihli Saturday Night Live bölümünün ardından DOGE, yüzde 42’lik bir düzeltme yaşadı.

Dogecoin’in piyasa değeri 65 milyar dolarken, geçtiğimiz hafta 130 milyar doların üzerinde değerde işlem yapıldı. Bu durum, piyasa yorumcularının şu soruları sormasına yol açtı: Çöküşün ardında büyük balinalar mı var? Veya vadeli işlem sözleşmeleri mi sorumlu?

Musk’ın katıldığı SNL bölümü beklentileri artırdı

Musk’ın katıldığı SNL bölümü, Dogecoin fiyatında pik noktayı belirlemiş gibi gözüküyor. Heyecanla beklenen bu bölüm, “söylentileri satın al, haberi sat” tarzı fiyat hareketini tetiklemiş olabilir.

Dünyanın en zengin ikinci kişisi olan Musk’ın DOGE’a neden bu kadar ilgi gösterdiği net olarak bilinmiyor. Bazı yorumcular, Tesla CEO’sunun Dogecoin’in parasal sistemde reform yapabileceğine inanmak yerine yalnızca eğleniyor olabileceğini düşünüyor.

<em>Binancete DOGE fiyatı USDT Kaynak TradingView<em>

Sebebi her ne olursa olsun, bu ralliyle birlikte Dogecoin, piyasa değeri bakımından en büyük kripto paralar listesinde XRP, Cardano (ADA) ve Polkadot (DOT) gibi kripto paraları geride bırakarak dördüncü sıraya kadar yükseldi.

Dahası, Google’da yapılan Dogecoin aramalarının sayısı, Bitcoin aramalarını dahi geçti.

Balinalar satış değil, birikim yapıyor

Dogecoin piyasasında en büyük 109 adres, toplam arzın yüzde 67,4’ünü elinde bulunduruyor. En büyük miktarı bulunduran adres ise görece yeni, Şubat 2019’da oluşturuldu. Diğer yandan önceki işlemler takip edildiğinde, Robinhood’un DOGE alım satımını başlattığı Temmuz 2018’de oluşturulan başka bir adres ile ilişkili olduğu görülüyor.

<em>En büyük 14 Dogecoin adresi Kaynak BitInfoCharts<em>

Yukarıda da görüldüğü gibi, en büyük 14 Dogecoin adresi, geçtiğimiz 30 güne birikimlerini 4,66 milyar DOGE artırdı. Hatta son yedi gün içerisinde yalnızca en büyük dokuzuncu adres satış yaptı. Bu analiz en büyük 50 adresi kapsayacak şekilde yapıldığında dahi, toplam birikimin 4,36 milyar DOGE arttığı görülüyor.

Bu nedenle, Dogecoin değerini 10’a katlarken balinaların yüklü bir satış yaptığına dair kanıt bulunmuyor.

Düşüşten vadeli işlem piyasası sorumlu değil

Veriler, aynı zamanda son fiyat hareketinden vadeli işlem piyasasının sorumlu olmadığını ortaya koyuyor. Durum böyle olsaydı, önemli miktarda hacim ve likidasyon görülürdü.

<em>Dogecoin vadeli işlemlerin toplam hacmi Kaynak Coinalyze<em>

Vadeli işlem piyasasında geçtiğimiz hafta yüzde 290 hacim artışı görüldü. 16 Nisan’da görülen 54 milyar dolarlık pik hacimden uzak olsa da, Dogecoin rallisinde önemli bir rol oynamış olabilir.

Ne var ki yüksek hacim, fiyata her zaman bir etkide bulunmayabilir. Bu nedenle likidasyonların da analiz edilmesi gerekli.

<em>Dogecoin vadeli işlemlerin toplam likidasyonları Kaynak Coinalyze<em>

16 Nisan’da yaşanan büyük bir dalgalanma, hem kısa hem de uzun pozisyonlardan 726 milyon dolar değerinde sözleşmenin likide edilmesiyle sonuçlandı. Geçtiğimiz hafta ise kısa pozisyonlardan çok uzun pozisyon likide edildi.

Likide edilen kısa pozisyonların neden olduğu 340 milyon dolar değerinde alım emri, 28 milyar dolarlık günlük ortalama vadeli işlem hacmine kıyasla küçük kalıyor.

Bu nedenle Dogecoin’in fiyat hareketi, en büyük 50 adres sıradışı bir faaliyet göstermediğinde veya vadeli işlem piyasasında büyük likidasyonlar olmadığından dolayı tamamen bireysel yatırımcı güdümlü gibi gözüküyor.

Exit mobile version