Ödeme, kayıt, ticaret, takas gibi hizmetleri kapsamına alan yasak, dijital ticaret pazarını durdurmaya yönelik bir girişim olarak görülüyor. Kurumlar ayrıca kripto para birimlerini içeren herhangi bir hizmet sunamayacaklar.
Bireylere Yasak Gelmedi
Çinli yetkililer getirilen yasaklarla piyasaların daha düzgün ve öngörülebilir hale geleceğini savunuyorlar. Çin’deki en son Bitcoin gelişmeleri, Çin Ulusal İnternet Finans Derneği, Çin Bankacılık Derneği ve Çin Ödeme ve Takas Derneği gibi yüksek profilli düzenleyici kurumlardan geliyor.
Ancak tüm bu gelişmelere rağmen ülkede bireysel olarak kripto para sahibi olan kişilerin ellerindeki varlıklara yasak gelmedi. Çin medyasından edinilen bilgilere göre bireysel olarak ellerinde tuttukları Bitcoin ve ethereumlar ile Yuan alabilirler. Çin, ülkede Bitcoin’i tamamen yasaklayamayacak gibi görünüyor. Bu nedenle, sansasyonel medyanın Çin’den gelen kıyamet ve kasvetli manşetlere yönelmesi bir satın alma fırsatı yaratıyor.
Bu İlk Yasak Değil
Çin’in koyduğu kripto yasağı ilk kez uygulanmıyor. 2017 yılında yerel kripto para borsalarını kapatan ülke, İki yıl sonra da hükümet yerel ve yabancı kripto para birimi değişikliklerine ve ilk para teklifi (ICO) platformlarına erişimi engellemişti.
Çin her ne kadar insanları bitcoinden uzaklaştırmayı hedeflese de uzmanlar aynı görüşte değil. BK Varlık Yönetimi CEO’su Boris Schlossberg’e göre Çin’in aldığı bu yasakçı tutum insanları bitcoin’e daha fazla çektiğini dile getirdi. Schlossberg, zaman içerisinde özellikle bu yasak ile birlikte Bitcoin alımında ülke genelinde artış yaşanabileceğini belirtirken sözlerini şu şekilde sonlandırdı:
“Çinli yetkililerin anakarada kriptoyu yasaklama çabaları ne kadar fazlaysa, Çin vatandaşlarının net değerlerinin bir kısmını anonim bir değer deposuna ihraç etme isteği o kadar büyük olacaktır”