Balinalar Bitcoin fiyatını manipüle mi ediyor? Borsalardaki BTC girişleri sahte mi? Zincir üstü verilerin takip edildiğini bilen balinalar, Bitcoin fiyatını manipüle etmek için sahte işlem mi yapıyor?
Bitcoin (BTC) fiyatındaki kısa ve uzun vadeli fiyat eğilimini “tahmin etmek” için zincir üstü veri kaynakları olan CryptoQuant, Glassnode ve WhaleAlert gibi platformlar takip ediliyor.
Borsalara giren ve çıkan Bitcoin miktarı ve bu işlemlerde kullanılan stablecoin girişleri, BTC’lerin daha sonra nereye gidebileceğini tahmin etmek için aktif olarak kullanılır.
Yine de bu tür veriler, kumsalda kum tanesi gibi görülmeli. Zira yüklü birikimi olan yatırımcılar veya balinalar, piyasayı kendi avantajlarına çevirmek için bu verileri manipüle edebilir.
Zincir üstü Bitcoin verileri “psikolojik operasyon” için kullanılabilir
Herhangi bir borsaya yüklü miktarlarda Bitcoin yatırıldığında, genellikle balinaların veya yüklü meblağa sahip bir yatırımcının BTC satmayı planladığı düşünülür.
Yüklü miktarda Bitcoin bulunduran yatırımcılar, genellikle gizlilik ve güvenlik nedenleriyle kendilerine ait cüzdanlarda saklarlar. Bu nedenle birikimler borsalara ulaştığında balinaların piyasada büyük bir satış baskısı oluşturacakları izlenimi oluşur.
Ancak balinalar, yatırımcıların bu tür zincir üstü veri izleme platformları aracılığıyla mevduatları takip edebileceklerini bildiklerinden bazen sahte hamleler de yapabilirler.
Teknik analizde “fakeout (sahte çıkış)” olarak tabir edilen, trader’ların işlem sinyalini veya fiyat hareketini tahmin ederek pozisyona girdiği, ancak sinyal veya hareketin asla gelişmediği ve varlığın ters yönde hareket ettiği durum tam da budur.
Örneğin, balinalar çeşitli borsalara büyük miktarlarda BTC yatırabilir ve bu da çok fazla BTC satıyor gibi görünerek piyasada BTC’yi düşürme korkusu oluşturur.
Gerçekte balinalar, borsalara yatırdıkları BTC’yi hiç satmıyor olabilirler. Bunun yerine, varlığı daha düşük bir fiyattan satın almak için sahte bir işlem yapmış olabilirler.
Tanınmış bir trader olan Cantering Clark konu hakkında şöyle diyor:
“Cüzdandan borsalara doğru veya tam tersi yönde akan zincir üstü verilerin, Bitcoin fiyatını kötü etkilediğini söylemek doğru. Büyük bir yatırımcı, satmayı planladığı yüklü meblağı açık şekilde duyuracağını düşünüyor musunuz? Sanırım herkes hala aynı numaraya kanıyor.”
CryptoQuant CEO’su Ki Young Ju, zincir üstü verilerle “psyops (psikolojik operasyon)” yapıldığını dile getirdi:
“Balinalar, birçok insanın onların işlem hareketlerini takip ettiklerini bildiğinden, insanları korkutmak için borsalara büyük miktarda BTC yatırabilir.”
Bitcoin fiyatı 15 Mart’ta Gemini borsasında 54.500 dolara kadar düşmeden hemen önce, yüklü miktarda BTC mevduatının borsaya aktarıldığı bildirilmişti.
O sırada Ju, bu emirlerin, piyasayı satış baskısına sokmak için yönlendirme yapıldığını (psyops) ileri sürdü:
“Belki de üçünden biridir: 1. Psyops 2. Gemini özel bir aracılık hizmeti çalıştırıyor, diğer borsalara satış emirleri veriyor. 3. Bazı aracılık hizmetleri Gemini saklama çözümünü kullanarak diğer borsalara satış emirleri veriyor.”
Çok isabetli ama sihirli bir değnek değil
Bununla birlikte borsalara Bitcoin aktarımı, tarihsel olarak BTC’nin gideceği yönün oldukça doğru bir ölçüsü olarak defalarca çalışmıştı.
Son üç haftada borsalara giren BTC’lerde iki büyük artış görüldü: 22 Şubat ve 15 Mart…
Borsalara gelen ve borsalardan çıkan BTC transferleri de dahil olmak üzere birçok zincir üstü veri, BTC fiyat hareketini tahmin etmede çok yararlı oldu.
Ancak trader’lar, bu bilgilerin herkese açık olduğunu ve ölçümlerin sihirli bir değnek misali kesin doğruyu yansıtmadığını bilmeli. Zira balinalar, trader’ları yanlış yönlendirebilir ve özellikle kısa vadede piyasa koşullarına dair yanlış veri oluşmasına neden olabilirler.