Bitcoin (BTC) fiyatının, var olan boğa piyasası sayesinde 110.000 dolar seviyesine kadar çıkabileceği iddiası geldi.
Zincir üstü veri kaynağı Glassnode’un kurucu ortağı Rafael Schultze-Kraft, 12 Şubat tarihinde Twitter üzerinden paylaştığı piyasa değerlendirmesinde, Bitcoin fiyatında yüzde 135’lik artış ihtimalinden bahsetti.
2017 yılında görülen boğa piyasasına benzer bir yapının oluştuğunu savunan analist, o dönemde Bitcoin’in 8.500 dolardan işlem gördüğünü belirtti. Verilere göre, piyasa benzer tepkiyi gösterirse, 1 BTC 110.000 dolar seviyesine kadar yükselebilir.
Zincir üstü veri kaynağı Glassnode’a göre, 2017’de çalışan gösterge bir kez daha çalışırsa BTC yüzde 135 değerlenecek.
“Marketcap to Termocap” göstergesi
Marketcap to Thermocap nasıl çalışır?
Marketcap to Thermocap metriği; Bitcoin piyasa hacminin, madencilerin toplam gelirinin dolar cinsinden değerine bölmesiyle hesaplanıyor.
Bilindiği üzere madenciler, oluşan blokların ödül tutarı ve gerçekleşen işlemler için ödenen ücretlerle gelir elde ediyor. Thermocap ismi verilen bu gelir, kazancın günlük bazda dolar cinsinden değerinin toplanmasıyla hesaplanıyor.
Hesaplanan değer yükseldikçe, Bitcoin fiyatı olması gerekenden daha yukarıda diye yorumlanıyor. Bu oranın düşük olmasıysa alım yapmak için ideal noktaya işaret ediyor.
Glassnode tarafından paylaşılan grafik, fiyatın aşırı alım seviyesine doğru yükseldiğini söylese de, grafikte yeşil çemberlerle gösterilen hareketlerin örtüştüğü anlaşılıyor. Analistin iddiasına göre, 2017 yılında işaretlenen değerle, an itibarıyla hesaplanan Bitcoin fiyatı aynı seviyede.
Gönderdiği tweet’te analist şunları yazdı:
“Son boğa piyasasında, BTC 8.500 dolarda ve ‘Marketcap to Thermocap’ indikatörü de şimdiki seviyedeyken Bitcoin bir ay içinde %135 değerlendi. […] Şu anda %135 yükseliş, Bitcoin fiyatını 110.000 dolara taşır.”
Diğer taraftan, stok akışı (Stock to Flow, S2F) modelinin geliştiricisi PlanB, Bitcoin fiyatının 288.000 dolar seviyesine doğru ilerlediğini ve paylaştığı modelinde hiçbir değişiklik olmadığını ifade etti.
Kaynak: cointelegraph